Egyre népszerűbbek az online ipari árverések – Valódi gépeket üt le a virtuális kalapács

Egyre népszerűbbek az online ipari árverések

Valódi gépeket üt le a virtuális kalapács

 

Míg az ingatlanok, járművek, műkincsek másodkereskedelméről sokaknak van elképzelése, az ipari berendezések, eszközök adásvételéről leginkább csak azoknak vannak ismereteik, akik eladóként vagy vevőként maguk is érintettek a kérdésben. Szerencsére egyre népszerűbb értékesítési forma a tőlünk nyugatra már természetesnek számító online árverés.

Az ipari árveréseket szervező Intergavel Aukciószervező Kft. már 2005 óta folytatja tevékenységét, amely változó ütemben, de folyamatosan bővül. A nemzetközi cégek mellett – akik számára ez az értékesítési forma gyakran már jól ismert – a hazai tulajdonú vállalkozások is mind nagyobb számban ismerik fel az online árverések előnyeit és biztonságát – ismertette a szegmenst Kocsis Csaba, az Intergavel ügyvezetője.

Budaörs 20150710 Kocsis Csaba Intergravel igazgatója

Kocsis Csaba Intergravel igazgatója

Csak néhány szempont, amit érdemes mérlegelnie minden vállalkozásnak, ha értékesíteni szeretné feleslegessé vált eszközeit:

  • Ha kereskedővel szerződik a cég az eladásra, annak az lesz az érdeke, hogy minél kevesebbet fizessen az eszközökért, míg az aukciókon a szervező is a magas leütési árban érdekelt.
  • Nincs személyes találkozás a vevőkkel, véget nem érő alkudozás. A kikiáltási árat szakértők állapítják meg, a vételárat pedig kizárólag a vevők és a kereslet, így biztos, hogy a tétel annyiért kel el, amennyi a reális piaci értéke.
  • Az eladó részéről nincs kockázat, ha pedig – ritkán – nem kel el egy tétel, akkor költség sincs.
  • Nincs helye, lehetősége a háttéralkuknak, összebeszélésnek, hiszen a vevők nem ismerik egymást. Kizárólag a piaci folyamatok döntenek.
  • Az aukciós oldal nemzetközi, ami egy-egy drágább tétel esetén nagyban növeli az érdeklődők számát.

Az online aukciók menete, logikája viszonylag egyszerű. Az Intergavel felveszi az eladóval a kapcsolatot, majd felméri az értékesíteni kívánt készletet. Az értékbecslést végző munkatársak saját, több száz aukció alapján szerzett tapasztalataik, piacismeretük alapján, az eladóval közösen meghatározzák a kikiáltási árat. Ebben – szükség esetén – nemzetközi partnercégek információira is támaszkodhatnak. Ha összeállt a tétellista, az Intergavel meghirdeti az aukciót, részben a saját honlapján, részben a megfelelő iparági médiumokban, illetve az aukció volumenéhez igazodva számos marketingeszközt igénybe vesz, hogy a lehetőségről értesítse a potenciális érdeklődőket.

A jelentkezők licitálnak az egyes tételekre, a legmagasabb licitet adó pedig megnyeri azt. Az árverésen kizárólag a rendszerben regisztrált vállalkozások tehetnek ajánlatot, magánszemélyek nem. A regisztráció ingyenes, és semmilyen kötelezettséggel nem jár. Nagyjából 24 órát vesz igénybe, mert a szervezőcég mindent megtesz, hogy kizárólag fizetőképes és megbízható cégek vehessenek részt az árveréseken.

Az aukció zárása után a nyertesek kifizetik, amit vásároltak, majd elszállítják azt. Az eladó és az aukciószervező elszámol egymással, és ha esetleg maradt el nem kelt tétel, döntenek annak sorsáról.

Ez a jól követhető rendszer egyre több cég figyelmét felkelti, és működésünk mind a vevői, mind pedig az eladói oldal számára értékes a visszajelzések alapján – mondta Kocsis Csaba. Ügyfeleink nagyon különböző helyzetekben fordulnak hozzánk. Üzembezárások, korszerűsítések, tulajdonosváltás, tervezett, időszakos gép- és eszközcserék, portfoliótisztítás; csak néhány jellegzetes ok, amely eszközök értékesítéséhez vezethet.

Természetesen a vevőknek nem kell „vakon”, vagy néhány fénykép alapján licitálnia a felkínált tételekre, mindig van lehetőség személyesen is megtekinteni azokat.

Érdekes, indikátor jellegű az is, hogy milyen időszakban kik fordulnak vevőként és eladóként az Intergavelhez, a megkereséseken pontosan érezni egy-egy szektor fellendülését vagy éppen válságát. Ugyanakkor a cég soha nem utasít vissza olyan tételeket, amelyeknek van piaci értéke, tekintet nélkül a szegmensre, amelyből érkeznek. Keltek már el az Intergavelnél bútorok, kéziszerszámok vagy alkatrészek néhány eurós áron, de nem ritkák a százezer eurós nagyságrendű, speciális gyártógépek, gépsorok sem. Nem csak használt eszközökről van szó. Gyakran kerül árverésre olyan gép, alkatrész, szerszám vagy eszköz, amelyet ilyen vagy olyan okból végül soha nem vettek használatba, így a vásárló új berendezéshez jut, töredék áron.

Mára gyakorlatilag hetente indul újabb árverés, és mind az eladók, mind a vevők köre dinamikusan bővül.

Intergavel_Bosch

 

www.intergavel.hu