Cube67 diagnosztikai átjáró Diagnosztika könnyedén

 

 

 

 

 

 

A Murrelektronik cég Cube elnevezésű terepibusz-rendszere széles körű diagnosztikai lehetőségeket kínál. Az adatokhoz való hozzáférést mostantól új diagnosztikai átjáró teszi még egyszerűbbé. A megoldás egyszerűen implementálható, segít világosan megtalálni a hibát, és a hiba gyorsabb elhárításával a gépek és berendezések magas szintű rendelkezésre állását teszi lehetővé.

 

A Murrelektronik Cube-rendszere nagy teljesítményű, decentralizált terepibusz-rendszer, amely sokféle gépben és berendezésben használható. Felépítése moduláris, a telepítési koncepciók pedig a bemeneti, kimeneti és vegyes modulok nagy számának, valamint a funkciómodulok (pl. IO-Link, RS 485 stb.) széles választékának köszönhetően pontosan az adott alkalmazás konkrét követelményeire szabhatók. Egyetlen rendszervezetéken keresztül áramolnak mind a kommunikációs adatok, mint a tápfeszültség, melynek során minden buszcsomópont négy ágához akár 32 modul is csatlakoztatható. A Cube-rendszer döntő pluszpontjait a dugaszolható csatlakozók, a  teljesen kiöntött kivitelű modulok, a csatornák kiforrott multifunkcionalitása, valamint a széles körű diagnosztikai lehetőségek jelentik.

A diagnosztikai adatok kiértékeléséhez és hasznosításához korábban jelentős programozási munka volt szükséges. Mivel a különböző vezérlésekhez mindig eltérő diagnosztikai koncepciók szükségesek, ezt a munkát gyakran minden berendezéshez külön el kellett végezni. Különböző vezérléseknél a diagnosztikai műveletek teljes terjedelme eddig nem volt kiaknázható. Ebből az a probléma adódott, hogy a hibákat nem lehetett elég gyorsan lokalizálni, ami a legkedvezőtlenebb esetben hosszú gépkieséseket eredményezett. Ez időbe, pénzbe és idegeskedésbe került.

 

Michael Engel, automatizálási termékmenedzser

 

Ennek mostantól vége!

Az új Cube67 diagnosztikai átjáróval olyan praktikus eszköz áll rendelkezésre, amely a diagnosztikai adatokat a Cube-rendszerből a legegyszerűbb és leggyorsabb módon olvassa ki és bocsátja rendelkezésre.

Rendkívül erős szerkezeti kialakításának és a jól bevált teljes kiöntésnek köszönhetően a diagnosztikai átjáró a nagy igénybevételnek kitett, ipari környezetben történő felhasználásra van méretezve. Az eszköz a Cube terepibusz-csomópont és az (akár négy darab) ág közötti vonalra csatlakoztatható. A diagnosztikai átjáró standard Ethernet-interfészen keresztül csatlakoztatható a kommunikációs szinthez.

Teljes topológiai megjelenítés

A Cube-rendszer indításakor a diagnosztikai átjáró kiolvassa a teljes topológiát, majd a teljes folyamatkommunikációt és az összes diagnosztikai üzenetet is. A modul vizuálisan előkészíti az adatokat, és minden információt – a vezérléstől függetlenül, kiegészítő szoftver nélkül – bármelyik böngészőben, platformtól függetlenül is azonos módon ábrázolja. Így mindenki, aki hozzáféréssel rendelkezik a kommunikációs hálózathoz, hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, például HMIn, táblagéppel vagy az irányítóközpontban telepített számítógépen.

A képernyőn a modulok elrendezése automatikusan áttekinthető topológiaként ábrázolódik, emellett táblázatos formában is megjelenítődik. Itt jelenítődik meg az összes folyamatadat, például az egyes be- és kimenetek kapcsolási állapotai. A rendszer diagnosztikai üzenetei mind a topológiában, mind áttekinthető táblázatos formában megjelenítődnek.

Az eszköz nagy előnye a diagnosztikai memória (napló). A napló rögzíti a csak ideiglenesen fellépő, „illékony hibákat” is, például ha kábelszakadás miatt az úszókábel egyik vezetékében bizonyos mozgatási szögek esetén nincs érintkezés, vagy ha valamelyik érzékelőt mindig csak a nap egy bizonyos időszakában melegíti túl a napsugárzás. Vezérlés esetén az „illékony hibákat”, ha az nem áll fenn tartósan, a rendszer már nem jelzi ki, így az kvázi „elhárítottnak” minősül. Ez nem jó, mivel gyakran az ilyen hiba lehet előjele a háttérben meghúzódó nagyobb problémának.

 

 

Modulmegnevezések és hibaüzenetek szöveges formában

Az eszközből áttekinthető táblázat tölthető le CSV formátumban, amely a modulok és a komponensek, valamint a kiolvasott telepítési megoldás valamennyi be- és kimenetének áttekintését tartalmazza. A táblázatban a komponensekhez nevek rendelhetők és az összes lehetséges hibához szöveges megjegyzések fűzhetők. A táblázat visszaimportálása után az eszköz ezután ezekre a nevekre és megnevezésekre hivatkozik.

A felhasználó ezáltal – mind a topológiai ábrázolás során, mind a táblázatos megjelenítésnél – többé nem nehezen értelmezhető karakterkódokat tartalmazó hibaüzeneteket kap, hanem olyan világos üzeneteket, mint például „Rövidzárlat a hidraulikus aggregátnál” vagy „Huzalszakadás az analóg érzékelőnél a szállítóegység második csatlakozóaljzatánál”. Ezekkel az információkkal a hibák gyorsan megtalálhatók!

A hibák gyors elhárítása érdekében a CSV fájlból akár konkrét megoldási javaslatokat tartalmazó cselekvési utasítások is importálhatók a rendszerbe, pl. „A szelepet el kell zárni” vagy „A vezetéket ki kell cserélni”. Ideális esetben akár a cserealkatrész cikkszáma is felvehető a táblázatba, ami meggyorsítja a hiba elhárítását.

A Cube67 diagnosztikai átjáró naplóadatai elküldés vagy statisztikai elemzések céljából tárolhatók. Ez lehetőséget nyújt például arra, hogy megszámolják a be- és kimenetek kapcsolási ciklusait, majd ezt az információt ciklikus időközönként felhasználják strukturált karbantartás céljára. Az adatok egy csereformátumon keresztül további rendszerekben is hasznosíthatók és közvetlenül átvihetők különböző alkalmazásokba, például vállalatirányítási vagy felhőrendszerekbe.

 

 

Különböző felhasználási lehetőségek:

A Cube67 diagnosztikai átjáróból különböző folyamatrésztvevők profitálhatnak a gépek és berendezések életciklusa során, például:

  • az üzembe helyező, aki a diagnosztikai átjáró segítségével képes a topológia átvilágítására és a gyenge pontok, például rövidzárlatok vagy topológiai hibák (azaz az elérendő és a tényleges konfiguráció közötti különbségek) időben történő felismerésére. A modul IO-tesztek esetén is nagy segítséget jelent.
  • a gép- vagy berendezésgyártó vállalat szervizelő személyzete, amely a hibákat a diagnosztikai átjáró ideiglenes integrálásával gyorsan képes lokalizálni és a gépek magas szintű rendelkezésre állása érdekében gördülékenyen elhárítani. Az eszköz tartós integrációja is érdekes lehet annak érdekében, hogy távoli hozzáféréssel betekintés legyen nyerhető a gépbe vagy berendezésbe, és például a a helyszínen tartózkodó elektromos szakember részére távolról lehessen útmutatásokat adni.
  • a gép vagy berendezés üzemeltetője, aki a diagnosztikai átjárót tartósan integrálja, és a kialakuló problémás helyzetekre idejekorán képes reagálni. Az üzemeltető optimális esetben hiba esetén végrehajtandó cselekvési utasításokat is felvesz a rendszerbe, így a szerelő már a géphez vezető út során felveheti a raktárból a megfelelő pótalkatrészt.

 

www.murrelektronik.hu