Cseppben a tenger!

Hűtő-kenőanyag kihordás a forgáccsal

.
A forgácsolás során a legtöbb esetben használunk emulziót vagy vágóolajat a szerszámok hűtésére és kenésére.
Annak függvényében választunk, hogy melyik tulajdonságnak van nagyobb prioritása.

 

Nagyobb forgácsleválasztás esetén inkább a hűtési tulajdonság fontosabb, azonban kisméretű munkadarabok gyártása során a vágóolaj kap nagyobb szerepet a jobb kenési tulajdonsága miatt. Mindkét esetben naponta ellenőrizzük és szükség esetén utántöltjük a forgácsológépüket. Azonban a legnagyobb hűtő-kenőanyag fogyást az eredményezi, hogy forgáccsal együtt ezt is eltávolítjuk a gyártó berendezésükből, és a külső forgácstárolóban a forgács mellett/alatt ebből is jelentős mennyiség gyűlik össze.

Ez a mennyiség elérheti az 50-100 litert is egy nagyobb berendezés és forgácsleválasztás esetén. A hűtő-kenőanyag gyártók, köztük a svájci Blaser Swisslube Ag is felismerte ezt a problémát már korábban, ezért a termékei fejlesztése során jelentős figyelmet fordít arra is, hogy olyan anyagokat biztosítson a partnereinek, hogy ez az úgy nevezett „kihordás” minimális legyen.

 

 

Csökkent – Újrahasznál – Újrahasznosít

Számos előnye van, a gazdaságin kívül, ha ezt az emulziót, vágóolajat sikerül megmentenünk, és visszajuttatni a forgácsológép tartályába. A másik nagy előnye, hogy a hulladékfeldolgozók számára is sokkal értékesebb és jobban újrahasznosítható a száraz forgács. Vagy akár az is lehet szempont, és nagyon fontos szempont, hogy kevesebb vegyianyag felhasználásával a környezetünket is kevésbé terheljük. Az évek során számos megoldást kitaláltak már ennek a hűtő-kenőanyagnak a visszajuttatására a berendezésbe. Ezek közül a legegyszerűbb a forgácstároló aljára felhegesztett csaptelep, aminek a segítségével a gépkezelő leeresztheti ezt a folyadékot, és visszaöntheti a géptérbe. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy a gépkezelő belátására van bízva, hogy ezt megteszi vagy nem. A másik sokszor előforduló eset, hogy a forgácstárolót szállító targoncás egy óvatlan pillanatban letöri a csaptelepet.

 

 

Megbízható és egyszerű

Az angliai Wogaard cég Coolant Saver nevű megoldása az egyik a sok közül, de talán a legmegbízhatóbb és leegyszerűbb. A forgácsológép emulzió szivattyú nyomóágára szerelt egység, ami a fizikai tanulmányaink során megismert Venturi-cső tulajdonságait hasznosítva oldja meg a fenti feladatot, azaz kiszívja az emulziót a forgácstárolóból. Az egység közepén a belső keresztmetszet lecsökkentésével a folyadék áramlás felgyorsul, és ezzel párhuzamosan a nyomás viszont lecsökken.

Ezen a ponton csatlakozik be az egységbe a vákuumcső, aminek a végére egy szűrőegységet csatlakoztatunk. Ez a szűrőegység kerül egy védőcsövön keresztül a forgácstároló aljára, és elvégzi a „piszkos munkát”. Ha a gép üzemel és a kiválasztott szivattyú be van kapcsolva, akkor az eszköz folyamatosan végzi a dolgát. Szárazon futás nem probléma, mivel nem a szivattyú szívóágára csatlakoztattuk. Az eszköz működés közbeni megtekintése segít minden felmerülő kérdést megválaszolni.

 

Ha ilyen és hasonló megoldások érdeklik, mint például forgácscentrifugálás és brikettálás, keresse bizalommal a Helvet Kft. szakembereit. A fenti eszközön kívül tanácsokat és eszközöket tudunk biztosítani, hogy további megtakarításokat tudjon elérni.

 

https://www.helvet.hu/

 

Wogaard