Az AM Solutions újonnan kifejlesztett, univerzálisan felhasználható koptatókö-mix

Az AM Solutions újonnan kifejlesztett, univerzálisan felhasználható koptatókö-mix
lehetővé teszi a 3D-nyomtatott műanyag alkatrészek hatékony és gazdaságos felületkezelését

 

Az MJF- és SLS eljárásban, a hőre lágyuló műanyagból készült alkatrészek utómunkálataihoz kifejlesztett koptatókö-mix ajánlattal egészíti ki az AM Solutions – 3D post processing technology a munkagépekkel és koptatóanyagokkal összefüggő kínálatát. A szerkezetükben és méretükben különböző szerkezeti elemeket így egyidejűleg és egy munkamenetben lehet folyamatbiztonságosan, reprodukálhatóan és gazdaságosan megmunkálni. A különböző megmunkálási lépések következményeként fellépő többletidő és -költség melletti koptatóanyag-csere ezzel elkerülhető. Ezenfelül az új mix a megfelelő nyomtatástechnikai tudással kombinálva a finom-struktúrák tökéletes felületzárását teszi lehetővé homogén eredménnyel. 

 

A műanyag-területen tapasztalható hozzáadott gyártás növekvő iparosodása még komolyabb követelményeket támaszt az alkatrészek gazdaságosságával és felületi tulajdonságaival szemben. Erre a fejlesztésre ad választ  a Rösler csoport AM Solutions – 3D post processing technology az automatizált utómunkálati megoldásokra specializálódott területe az innovatív munkagépeivel és koptatóanyagaival. A legújabb fejlesztés egy koptatókö-mix, amely olyan hőre lágyuló műanyagokból készült komponensek esetén, melyeket az MJF (Multi Jet Fusion) szemcseszórás-alapú eljárásban és az SLS (Selektives Laserschmelzen) eljárásban nyomtak, reprodukálható módon a követelményeknek megfelelő felületzárást biztosít. Ehhez az újdonsághoz az AM Solutions 3D-szakértői a Rösler Oberflächentechnik GmbH átfogó fejlesztői- és gyártói szaktudását hívták segítségül, ami kereken 15 000 különböző termékkel a világ legnagyobb portfólióját nyújtja.

 


Az AM Solutions – 3D post processing technology újonnan fejlesztett koptatókö-mixszel a szerkezetében és méretében különböző 3D-nyomott műanyag szerkezeti elemeket (MJF/SLS) egyidejűleg és egy munkafolyamatban lehet folyamatbiztonságosan, reprodukálhatóan és gazdaságosan megmunkálni. A különböző megmunkálási lépések miatti időigényes és költséges koptatóanyag-cserét ennek köszönhetően elhagyhatjuk, úgymint annak készleten tartását. Az abszolút koptatóteljesítmény függ a megmunkálandó szerkezeti elem geometriájától, mely során az RA 15 csúcsteljesítmény az RA 3-n 240 perces időben realizálható.

 

Egyszerűbb, biztonságosabb és költséghatékonyabb az univerzális felhasználhatóságnak köszönhetően

Az új mix a koptatókö anyagában, formájában és méretében pontosan a hozzáadott gyártású műanyag alkatrészek utómunkálati követelményeire van kifejlesztve. „A használatra kész mix az átfogó kísérletek során közölt összetétele lehetővé teszi a geometriailag és méretileg különböző szerkezeti elemek nagyon széles spektrumának egyidejű megmunkálását. Függetlenül attól, hogy kisméretű, apró és nagyobb méretű, terjedelmes komponenseket egyidejűleg koptatnak-e, valamennyi alkatrészen homogén, reprodukálható eredményt érünk el“, mondja Christoph Bätz, az AM Solutions projektmérnöke. Az abszolút koptatóteljesítmény függ a megmunkálandó szerkezeti elem geometriájától, mely során az RA 15 csúcsteljesítmény az RA 3-n 240 perces időben realizálható.

 


Különösen a finoman strukturált szerkezeti elemek felületzárása számít az utómegmunkálás legnehézkesebb feladatai közé, és ez gyakran vezet problémákhoz (bal oldali kép).  Az új koptatókö-mix gondoskodik a speciális nyomtatástechnikai alkalmazkodással kombinálva ezen alkalmazás esetén is a homogén eredményről, ennek köszönhetően a selejt jelentősen csökkenthető, valamint költségek kerülhetők el.

 

A koptatóanyagoknak a különböző koptatókövekkel történő többlépcsős megmunkálási folyamatai miatti gyakori és időigényes cseréjére nincs szükség, mivel az új MJF/SLS-mix valamennyi szükséges koptatókö-formát és -méretet optimális arányban már tartalmaz. A helyes megmunkálási sorrend betartása sem játszik már szerepet, amely a kezelést lényegesen megkönnyíti. Ezenfelül az univerzális használhatóság a különböző, a szerkezeti elemek megmunkálásához igazított koptatószánok eddig szükséges, költséges raktározása is feleslegessé válik. Mindez nem csak pozitív hatású a gazdaságosságra, hanem egyben a folyamatbiztonság szignifikáns növekedését is jelenti. Ehhez járul hozzá a keramikus koptatókövek folyamatosan kiváló minősége, amelyet a legmesszemenőkig digitalizált, és teljes mértékben ellenőrzött gyártással biztosítanak. „A koptatóanyagok fejlesztésében és gyártásában szerzett évtizedes tapasztalataink által újabb és újabb megoldásokat találunk, melyek vevőink számára tényleges többletértéket jelentenek azok speciális követelményeivel szemben. A munkagépek, koptatóanyagok és a folyamat-tudás tökéletesen egymáshoz hangolt összjátékát a Röslernek és márkájának, az AM Solutions – 3D post processing technology-nak a megoldásai teszik ennyire eredményessé és egyedülivé“, mondja Rainer Schindhelm, aki a koptatóanyag-gyártó részleg vezetője a Rösler Oberflächentechnik GmbH-nál.

 

A finom-struktúrák sérülésmentes és hatékony koptatása

Különösen a finoman strukturált szerkezeti elemek felületzárása számít az utómegmunkálás legproblémásabb feladatai közé. Az új koptatószán-mix gondoskodik a speciális nyomtatástechnikai alkalmazkodással kombinálva ezen alkalmazás esetén is a homogén eredményről, ennek köszönhetően a selejt jelentősen csökkenthető, valamint költségek kerülhetők el. Ezt a konstruktív alkalmazkodás-kialakítást szintén támogatják az AM Solutions – 3D post processing technology szakértői.

 

www.rosler.com