… amikor egy sikerorientált elképzelés találkozik az innovatív megvalósítással …

 

 

 

 

A folyamatosan előremutató fejlődés a siker záloga, erre a leghatékonyabb megoldást egy
eredményes együttműködés jelentette a Linamar Hungary Zrt és a Blum-Novotest GmbH között

 

A Blum-Novotest GmbH piacvezető a nagy pontosságú precíziós mérési és tesztelési technológiák innovatív megoldásainak, alkalmazásainak területén. Több mint 50 éve sikeresen vesznek részt az iparág – ezen részében. Olyan megoldásokat fejlesztéseket kínálnak partnereik – felhasználóik számára, melyek megfelelnek a legmagasabb minőségi előírásoknak. Célul tűzték ki, hogy ügyfeleik maximális termelékenységet és hatékonyságot érjenek el a technológia alkalmazásával. Központja valamint leányvállalatai – mint hazai, mint nemzetközi – világszinten teljes körű szolgáltatásokat biztosítanak.

A Blum-Novotest GmbH Magyarországon több mint 7 éve képviselteti magát és szolgálja ki ügyfeleit. Kollégáik kiemelkedő szaktudásukkal, több éves szakmai tapasztalatukkal segítik megrendelőik munkáját. Teljes lefedettséget biztosítanak partnereik számára,- akár új rendszerek telepítéséről vagy már üzemben lévő alkalmazások fejlesztéséről legyen szó. Tehát a konstrukció univerzálisan telepíthető új vagy használt gyártóberendezésekre egyaránt.

 

REFERENCIÁK

Olyan nagy múltú vállalatok bizalmát kapták meg és dolgozhattak együtt, mint a Linamar Hungary Zrt., Fitting-Ker Kft., CNC Rapid Kft. Mottójuk: „segítjük versenyképességének növelésében, sikereinek elérésében – több siker több ügyfél…” Alkalmazási területeik sokrétűek, ide értve a szerszámgép technológiát, autó és repülőgépipart, valamint energetikai és orvosi technológiai ágazatokat, továbbá számos más ipari szegmens felhasználója termékeiknek. Minden termékük a magas műszaki tapasztalatokra és szakértelemre épülve fejlesztenek – igazodva felhasználóik egyre bővülő igényeihez. Az átfogó szolgáltatási portfóliójuk mindenben követi ügyfeleik elvárásait, ezzel biztosítva, hogy mindig megkapják a legjobb megoldásokat. Több mint 550 alkalmazott dolgozik világszerte azon, hogy meglévő és leendő partnereik a legmagasabb színvonalú szolgáltatást kapják.

 

INNOVATÍV TECHNOLÓGIA ALKALMAZÁSA

Ennek ismeretében kérte fel a Linamar Hungary Zrt. Békéscsabai gyára a Blum-Novotest GmbH-t, hogy egy méréstechnikai feladat innovatív kifejlesztésében vegyenek részt. A kérés a következő volt: A Smartus Zrt. által szállított és telepített Okuma LB3000 esztergákon kellene szerszámkorrekciót végezni és ezáltal automatizálni a teljes munkafolyamatot. A munkadarabokat robottal rakodják a gépbe, így a cég próbálta minimalizálni az emberi beavatkozás szükségességét. A Blum munkadarab bemérő rendszerek felhasználási területei nagyon szerteágazóak, a CNC megmunkálás – marás és esztergálás területén a leggyakoribbak, de hatékonyan alkalmazhatóak más területeken is – egyéb megmunkáló berendezéseken például köszörű gépeken. A berendezéseken általában szerszámok és munkadarabok bemérésére, precíziós mérésére és ellenőrzésére használhatóak melyek kimagasló pontosságot eredményeznek a gyártás folyamata közben – így a Linamar Hungary Zrt. -nek is kiváló megoldást biztosít.

 

 

HATÉKONY PRECÍZIÓS MŰKÖDÉSI FOLYAMAT

A munkadarab egy robot segítségével kerül az esztergagépbe. A gép, különböző műveletek elvégzése után beváltja a revolver fejbe a Blum TC52T típusú infra kommunikációval működő mérőfejet. A bemérő egy külső és egy belső átmérő méretet mér meg nagy pontossággal. Itt fontos megjegyezni, hogy mind a Blum lézeres szerszámbemérő és minden munkadarab bemérőnk kiemelkedő pontosságú a piacon. A bemérők pontossága a mérőgépek pontosságával vetekszik. A Linamarban használt TC52T bemérő ismétlési pontossága például 0.3 μm 2σ és IP68-as védelemmel rendelkezik, ami fokozottan igénybe vett megmunkálási körülményekre lett kifejlesztve. Továbbá a TC52T név végén a „T”-betü Turning-et jelent, ami egy erősített bemérő szondát foglal magában, ezek esztergagépekre lettek tovább fejlesztve és megerősítve, mivel ezeknél a gépeknél a megmunkálási körülmények általában igen rosszak (hűtőfolyadék – emulziók és a forgács leválás miatt). A mérési folyamat után a Blum által fejlesztett mérőciklus automatikus korrekciót végez a megmunkáló szerszámon.

 

 

A korrekció a következő képpen megy végbe: Ha az eltérés kisebb a mérőciklusban beállított +/- 0.02 mm-nél, akkor a ciklus automatikus korrekciót hajt végre, ha azonban a mért érték nagyobb, mint a beállított tűrés, akkor a folyamat megáll mivel a lapkát forgatni kell a késben, mert elhasználódott. Így biztosítható, hogy emberi felügyelet nélkül döntést tud hozni a Blum rendszer a szerszámok állapotáról és pontosabban kihasználható a szerszámok teljes élettartama. De természetesen a selejtes vagy hibás darabok mennyisége is jelentősen csökkenthető vagy meg is szüntethető, ezzel igen sok költséget lehet megtakarítani. A bemérő szondák gyorsan telepíthetők bármilyen vezérlő típushoz. A Linamarban használt TC52T típusú munkadarab bemérő Okuma vezérlőhöz lett illesztve. A telepítést a Blum magyarországi szervíze végezte és természetesen oktatást is tartottunk a mérőciklusok használatáról. Az oktatott anyag megtanulása után bármely cég képes szinte minden mérési folyamat önálló megírására, így még precízebben lehet igazitani a rendszer működését az adott folyamathoz. A robottal működő rendszerek kiegészítve a Blum bemérő eszközökkel kiváló választ adnak az Ipar 4.0 kérdéseire.

 

 

Vödrös Márton                                    Szilágyi Zsolt
Sales Engineer                                                Service Engineer
+36 30 394 9909                                              +36 30 971 2599
m.voedroes@blum-novotest.cz                        z.szilagyi@blum-novotest.cz

 

 

https://www.blum-novotest.com/hu/