Akkumulátoros tárolással lesz megbízható a zöld energiaellátás

Napelemekkel előállított energiatöbbletüket a fogyasztók ma még a legtöbb országban nem termelhetik vissza az áramellátó hálózatba, helyben telepített akkumulátoros tárolókkal azonban már most is csökkenthetik szénlábnyomukat. Létrejöttek az első energiaközösségek is, amelyekben a fogyasztók egymást segítik a megújuló forrásból származó villamos áram kiterjedtebb használatában. A Huawei újonnan bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládja a teljes spektrumot lefedve, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

 

A Nemzetközi Energia Ügynökség jelentése (IEA World Energy Investment 2021) szerint az akkumulátoros energiatárolásba áramló beruházások összege tavaly világszinten 40 százalékkal, az elosztó hálózatra csatlakoztatott, grid-méretű akkumulátorokra fordított beruházási összeg pedig 60 százalékkal nőtt. Az IHS Markit előrejelzése alapján idén a telepített új tárolókapacitás meghaladja majd a 10 gigawattórát (GWh), ami a tavalyi 4,5 GWh több mint kétszerese.

Fogyasztói oldalon a napelemek és a tárolóeszközök telepítéséhez számos országban, így hazánkban is elérhető kormányzati támogatás, a helyi, kisméretű naperőművek elterjedése és az akkumulátorok teljesítményegységre vetített árának csökkenése fűti az energiatárolók piacát, míg a szolgáltatók az ellátás stabilitásának növeléséhez találnak villámgyorsan bevethető megoldást a grid-méretű akkumulátorokban, fűzött magyarázatot a piaci adatokhoz Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője.

 


Szabó Róbert, a Huawei Magyarország megoldásokért felelős értékesítési vezetője

 

– A mérőóra mögött mind több lakossági és vállalati-ipari fogyasztó termel energiát napelemekkel – mondta Szabó Róbert –, Ausztráliában és az Egyesült Államokban, valamint Olaszországban és Németországban például igen elterjedtek az ilyen helyi erőművek. Törvényi szabályozást tekintve azonban piaconként eltérő, hogy mennyi energiát termelhetnek a fogyasztók, és a többletet visszatáplálhatják-e az elosztó hálózatba. Nagyvállalati és ipari fogyasztók ezt Magyarországon sem tehetik még meg, 50 kilowattnál kisebb kapacitású, háztartási méretű kiserőműveknek viszont a törvény jelenleg lehetőséget ad a visszatáplálásra. A sok kis erőmű biztonságos és megbízható kezeléséhez a szolgáltatóknak ugyanis nagyon komoly beruházásokat kellene megvalósítaniuk grid szintjén, és ez várat még magára. Helyi szinten viszont a fogyasztók akkumulátoros megoldásokkal már ma is tárolhatják a nap közben megtermelt energiatöbbletet, így este is zöld energiát használhatnak, ezáltal még jobban csökkenthetik szénlábnyomukat.

Elosztó hálózatukban a szolgáltatók folyamatosan figyelik és elemzik az energiafogyasztás és -termelés mutatóit, hogy a kettőt egyensúlyban tartva biztosítsák az ellátás stabilitását. Az ingadozások ellensúlyozására, például a hirtelen felívelő fogyasztás kiszolgálására az akkumulátoros energiatárolás minden más alternatívánál gyorsabban bevethető megoldást ad, mivel másodpercek alatt nagy, akár gigawattos teljesítmény hozzáadását teszi lehetővé több órán keresztül. A kevésbé jól huzalozott gridekben – például az Egyesült Államokban és Írországban – ilyen energiatárolók növelik az ellátás megbízhatóságát, de a szolgáltatók nagy naperőműveik termelését is hasonló akkumulátorokkal stabilizálják, ahogyan azt Magyarországon az E.On és az MVM beruházásai is mutatják.

 

Algoritmusok és energiaközösségek

Akkumulátoros energiatárolással a lakossági és vállalati-ipari fogyasztók, a szolgáltatók és az erőművek is jelentős előnyöket érhetnek el, ezért nő ilyen dinamikusan a beruházások összértéke és a telepített új kapacitás mérete. Európában október elején, a müncheni Intersolar 2021 kiállításon bemutatott FusionSolar All-scenario PV & Storage termékcsaládjával a Huawei a teljes spektrumot lefedi, napelemes és energiatároló megoldásokat kínál a piac valamennyi szegmensében.

–  A FusionSolar termékcsalád technológiai alapját a számítógépes adatközpontok igényeire szabott szünetmentes áramforrások adják, amelyek fejlesztésében a Huawei nagy tudással és tapasztalattal bír – mondta Szabó Róbert. – Képességeiket immár az energiapiac minden szegmensében elérhetővé tesszük. Nevükhöz híven FusionSolar termékeink minden helyzetben megoldást adnak fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt. A lakossági rendszerekbe telepíthető FusionSolar energiatárolók kapacitása például 5 kilowattóránként 90 KWh-ig skálázható, és felhasználóbarát felépítésüknél fogva rendkívül egyszerűen üzemeltethetők.

Az energiatároló eszközökre újonnan kiterjesztett támogatás és a csökkenő akkumulátorárak mellett a vállalati-ipari és a lakossági fogyasztóknak már Magyarországon is érdemes napelemeik mellé akkumulátoros energiatárolókat telepíteniük, mivel így több, megújuló forrásból származó, helyben termelt energiát használhatnak. Szénlábnyomukat ezzel már most csökkenthetik, a beruházás megtérülési ideje azonban akkor rövidül majd számottevően, ha a hálózatba vagy dedikált fogyasztók felé történő visszatáplálás is lehetővé válik.

– Bár még most van kialakulóban, az energiaközösségek modellje ebbe az irányba mutat – mondta Szabó Róbert. – A fogyasztók ezekben a közösségekben még mindig helyi szinten, de már egymás között osztják meg az energiatöbbletet, amelyet napelemekkel termeltek.

A termelés-fogyasztás üzleti modelljeivel és törvényi szabályozásukkal együtt az energiatárolás technológiái is fejlődnek, beleértve a digitális technológiákat, amelyek területéről a Huawei Digital Power üzletágával az energiatárolás piacára érkezett.

– Szenzorokat, processzorokat és mesterséges intelligenciát telepítünk akkumulátorainkba, amelyek felismerik a rendes működéstől eltérő mintákat, és azokra válaszolnak, például kikapcsolják a túlmelegedő cellákat, így automatikusan megelőzik a meghibásodást, a tűzeseteket – mondta Szabó Róbert. – Algoritmusainkat kutató-fejlesztő laboratóriumainkban tanítjuk, és frissítéssel töltjük az akkumulátorokra. Az energiaközösségekben viszont már kulcsfontosságú, hogy minden eszköz a dolgok internetén kommunikáljon egymással, és a tagok közötti elszámolást is a megmásíthatatlan, átlátható és következetes nyilvántartást biztosító blokklánc alapú megoldással támogatjuk.

 

 

Zöld energia virtuális erőművekből

Várható, hogy az energiatároló eszközök beszerzéséhez és legújabban már az energiaközösségek létrehozásához is igényelhető támogatás a lakossági fogyasztói szegmensben már idén decembertől, az első pályázatok megjelenésétől gyorsíthatja a piacbővülést Magyarországon.

– Hosszabb távon az ellátó hálózat stabilitásának erősítésére akkumulátorokat telepítő szolgáltatók és a naperőműves beruházók részéről jelentkező kereslet teremt majd nagyobb potenciált – mondta Szabó Róbert. – Mi több, itthon is látunk már példát arra, hogy az energiacégek hagyományos erőműveik mellé is akkumulátoros tárolókat telepítenek. A jövőben a virtuális erőművek megjelenése szintén újabb lehetőségnek ígérkezik. Energia aggregátorként ezek a cégek a kisebb, fogyasztói naperőműveket fogják össze, hogy jobb feltételekkel értékesítsék az általuk termelt energiát, versenyezve a nagy erőművekkel. Az alaptechnológiák fejlődésén túl ezek a digitalizáció által életre hívott, új üzleti modellek adnak mind nagyobb lendületet az akkumulátoros energiatárolás piacának, a támogatásokkal és a fenntartható, zöld megoldásokat kereső fogyasztói szemléletváltással együtt.

 

A Huawei Technologies Digital Power üzletágáról

A Huawei a globális ICT és hálózatienergia-megoldások vezető szolgáltatója, a világ lakosságának több mint egyharmadát szolgálja ki. A vállalat napelemes üzletága intelligens napelemes termékeket és megoldásokat kínál, világszerte 9 hálózati energia K+F központot, valamint 5 smart PV K+F központot üzemeltet, és több mint 600 energetikai szabadalom tulajdonosa. Globálisan közel 3000 szakember dolgozik a vállat napelemes üzletágában azért, hogy a napenergia váljon az emberiség első számú energiaforrásává.

A Huawei a mesterséges intelligencia és a cloud technológiák alapjain a legújabb ICT fejlesztéseket hozza el a napelemes üzletágba, ezzel biztosítva a napelemes rendszerek nagy hatékonyságú, biztonságos és megbízható működését. Termékeihez intelligens karbantartást és üzemeltetést, valamint a hálózatot támogató megoldásokat kínál.

A Huawei Technologies Hungary Digital Power üzletága 2015 óta van jelen a hazai piacon. Az üzletág piaci részesedését folyamatosan növelve mára az ipari felhasználású napelemes rendszerek meghatározó szállítójává vált Magyarországon, és 2020 óta a lakossági szegmensben is kínál intelligens napelemes megoldásokat. Kiterjedt viszonteladói, partneri és szervizhálózattára az ügyfelek mindenkor számíthatnak.

 

https://solar.huawei.com/hu/