A WALTER világszerte bizonyított 2 az 1-ben koncepciója

 

 

 

 

 

A WALTER világszerte bizonyított 2 az 1-ben koncepciója: erodálás és/vagy köszörülés EGY géppel

 

Immár 17 éve sikeresen használják a szerszámgyártó cégek a WALTER 2 az 1-ben koncepciójú gépjeit. Mi is pontosan az elgondolás lényege, és mit próbáltak a versenytársak lemásolni?

 

Gyártási és technológiai szemszögből a 2 az 1-ben koncepció lényege, hogy a felhasználó egy teljesértékű erodáló gépet (PKD-hoz), és egy teljes értékű köszörűgépet (HM-hez) kap egy gépben, amit egy szerszám megmunkálása közben egy megfogásban is használhat. Ezzel nagy-mértékben csökken a gyártási idő a szerszám másik gépbe történő áttételének szükségtelenné válása miatt.

 

WALTER „2 az 1-ben” koncepciójú gépjeinek kínálata erodáláshoz és köszörüléshez: balról jobbra: HELITRONIC VISION DIAMOND 400 L, HELITRONIC POWER DIAMOND 400

 

Ez a megoldás különösen előnyös és gazdaságos, ha modern keményfém-testű gyémánt szerszámokat kell gyártani. Az erodálás és köszörülés ugyanazon megfogásban történő alkalmazása kivételes rugalmasságot biztosít a gyártó számára. A WALTER 2 az 1-ben gépjei bármilyen gyémánt szerszámot le tudnak gyártani a faipar, az autóipar, a repülőgépipar, vagy bármilyen speciális igényű iparág számára. Mivel a komplex gyémánt szerszámok iránti igény folyamatosan növekszik, ezért a hibrid 2 az 1-ben rendszerű gépek iránti érdeklődés is egyre nagyobb a piacon. Az új-generációs PKD -szerszámok gyártásához már elengedhetetlen a hibrid gépek használata. A repülőgépiparban használt kompozit-anyagok (CFRP) megmunkáláshoz készített szerszámok esetén a hibrid gépes megmunkálás az egyetlen gazdaságos opció.

 

Üzleti szemszögből van még egy előnye a koncepciónak: az a tény, hogy a felhasználó egy 2 az 1-ben géppel tud erodálni és köszörülni is egy megfogásban, sokkal kisebb kockázatúvá teszi a beruházást egy olyan cég számára, mely eddig nem gyártott gyémánt szerszámokat, vagy akinek eddig még nem kellett ilyen szerszámokat gyártani, de a jövőben el kell kezdenie a modern PKD-szerszámok gyártását is.

 

A 2001-es EMO kiállításon bemutatott 2 az 1-ben koncepció debütálása óta a WALTER folyamatosan fejlesztette a termékcsaládot, és jelenleg három géptípus érhető el hibrid változatban. Már a kezdetkor nyilvánvaló volt, hogy egy nagy-teljesítményű főorsó elengedhetetlen a tökéletes eredmény eléréséhez, valamint az, hogy sok szerszám sokkal hatékonyabban gyártható forgó erodálással, mint huzalszikrázással. 2006-ban a WALTER bemutatta új szoftverét, mely megsokszorozta a 2 az 1-ben koncepció előnyeit, lehetővé téve az erodáló tárcsák és köszörűkorongok automata cseréjét.

 

2016-ban megszületett a „finom pulzáló technológia”, melyet minden 2 az 1-ben géphez elérhetővé tett a WALTER. Ez új szintre emelte a felületi-minőséget, az él-forma kialakítást, és a folyamat-biztonságot a PKD-szerszámok gyártásában. Lényegében a generátort kellett teljesen újra tervezni az alapoktól kezdve, mivel a kutatások azt mutatták ki, hogy a generátor a kulcsa a teljes gyártási-folyamatnak. A szoftvert és a gépek több más egységét is áttervezték, hogy minden optimalizálva legyen a „finom pulzációs technológiához”. A „finom pulzációs technológiával” készített szerszám és egy hagyományos módon készített szerszám összehasonlításakor a különbség szabad szemmel is jól látható, akár a legelterjedtebb 10mikronos szemcseméretű gyémánt-minőség esetén is. A WALTER 2 az 1-ben gépével készített szerszám éle úgy csillog, mint egy polírozott szerszám, a hagyományos gépen készült szerszám éle matt. A durva-szemcsés PKD szerszámok is simíthatók az új technológiával, ami eddig nem volt lehetséges, így már ebből az alapanyagból is tökéletes felületi-minőségű szerszám készíthető. Néhány esetben teljes gyártási lépcső is kihagyható, pl.: nem kell külön újra-élezni, vagy polírozni az erodálással előállított szerszámokat.

 

2017-ben a vezérlő szoftver kiegészült a HELITRONIC TOOL STUDIO program ERODÁLÓ licenszével, mellyel a gyártás, és különösen a PKD-szerszámok gyártása még egyszerűbb, átfogóbb, sokkal több típusú szerszámhoz alkalmazható lett.

 

https://www.walter-machines.com/