A hajtáslánc-elemek tisztításának evolúciója

A hajtáslánc-elemek tisztításának evolúciója

Az újgenerációs robotcella nagyobb rugalmasságot biztosít

 

Ami az új EcoCFlex 3 láttán először szembetűnik, az a gép kivételes kialakítása, illetve a Dürr EcoClean által kifejlesztett scara manipulátor, amely a standard 6-tengelyes csuklós-karos robotokat váltja fel.

 

A gép belsejében elénk táruló látvány további részleteket tár fel, amelyek ugyancsak elősegítik a hajtáslánc-elemek elő- és végső tisztításának kiváló folyamatbiztonságát, minőségét és energiahatékonyságát. Az olyan hajtáslánc-elemek esetében, mint például hengerfej, motorblokk vagy forgattyúház, a robotcellák nem csak a rugalmasságot növelik, hanem lehetővé teszik az alkatrészek rövid ciklusú tisztítását is, ami érdemi előny a fejlett motor- és áttételgyártás területén. Több mint 400 robotrendszer beépítése után a német monschau-i Dürr EcoClean rengeteg tapasztalattal és széleskörű felhasználói visszajelzéssel rendelkezik az optimalizálási potenciálokat illetően. Mindez az új EcoCFlex 3 kifejlesztését segítette elő, amely két méretben: 3M és 3L változatban is elérhető.

A nagy hátsó ajtók a karbantartáshoz könnyű hozzáférést és több rendszer egymás mellé történő felszerelését teszik lehetővé

Egyedi tervezésű scara manipulátor módosított robot helyett

A berendezés egyik lényeges eleme általában egy módosított szabványtípusú robot. Azonban kiterjedt alkalmazásuk ellenére ezek az egységek nem mindig képesek megbirkózni a tisztítóeljárások során adódó zord körülményekkel, mint például a nedvességgel, a magas hőmérséklettel vagy a vegyi anyagokkal. Ennek eredményeként újra és újra nem tervezett meghibásodások és költséges javítások léphetnek fel. Az EcoCFlex 3 kiküszöböli ezt a problémát.

A tisztítógépben a Dürr EcoClean által kifejlesztett scara manipulátor helyettesíti a standard, kereskedelmi forgalomban lévő 6-tengelyes csuklós-karos robotot. Ez a cellában működésre tervezett kezelőrendszer teljes egészében nagyszilárdságú alumíniumból és rozsdamentes acélból készült. Sem felületkezelést, sem védőburkolatot nem igényel. Az IP69 védelmi értékelésnek köszönhetően a Dürr EcoClean scara manipulátorja ellenáll a nagynyomású vízsugárnak, a víz alá merítésnek vagy akár 65°C-os hőmérsékletnek is.

Az alkalmazott tisztítószerek pH-ja 6–10 közötti, és nincs szükség külső robotgyártó cég jóváhagyására azok használatát vagy kicserélését illetően. Továbbá az EcoCFlex 3 alkalmazásával megszűnnek a különböző ellenőrzési rendszerek használatával kapcsolatos kérdések. A scara manipulátorhoz és a tisztítógéphez tartozó egyetlen, közös CNC-vezérlőegység váltja ki a korábbi PLC és robot vezérlőegységet. Ez nagyban leegyszerűsíti és felgyorsítja a programozást, az üzemeltetést, a karbantartást és a gépek indítását az esetleges alkatrészek cseréje után. A scara manipulátor kalibrálását már integrált érzékelőrendszer végzi.

A scara manipulátor ellenáll a tisztítóalkalmazások mostoha körülményeinek

 

Innovatív folyamattechnológia

Az EcoCFlex 3 új standardokat állít a felszereltségi szint és a jellemzők szempontjából is. Mindezek felett a gépet egy úgynevezett hibrid, változtatható keverőkamrás fúvókával is felszerelték. A konfigurációnak köszönhetően mind a magas-, mind pedig az alacsony nyomású kezelések, valamint az elárasztásos eljárás rugalmasan végezhető el egyetlen tisztítóállomáson.

Mindegyik tisztítási művelet, ideértve a magasnyomású sorjázást is, a fürdőfolyadék szintje alatt megy végbe, amellyel 72 dB(A) alá csökkenthető a zajszint. Ezzel az új folyamattechnológiával azok az állásidők, amiket eddig a munkakamrába való anyagmozgatás igényelt, mostanra számottevően csökkent. Így a moduláris kialakítással együtt akár 30 másodpercnyi ciklusidő alatt is lehetővé válik az ‘on-spec’ tisztítási eredmény elérése.

A munkadarabok sűrített levegő nélkül is teljesen megszáradnak az energia-hatékony és gyors EcoCDry használatával

 

Bizonyítottan energiatakarékos

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság kérdését illetően az EcoCFlex 3 kiválósága a mindössze 30 kWh fogyasztásban is megmutatkozik. Az opcionális energia-monitoring rendszerrel könnyen ellenőrizhető az energiaigény: jelzi az épp aktuális fogyasztási értékeket, mint például a villamos energiát, a sűrített levegőt, a hűtővizet és a fűtést, majd a memóriájában tárolja is azokat. Az energiafogyasztást naplózhatjuk ciklusban, műszakban vagy órában.

Egy beviteli kijelzőn keresztül könnyen elérhető az egyes energiahordozók felhasználói egységára, így pontos számítások végezhetők az egy munkadarabra eső tisztítási költségekről.

 

Energia-hatékony szárítás – sűrített levegő nélkül

A mindössze 32 m²-re csökkentett helyigényével az EcoCFlex 3 a robotcellák területén új standardokat állít. Ez a minimális munkafelület-igény azt a tényt is tükrözi, hogy a sűrített levegővel való szárítás során „elvesztegetett” térre már nincs szükség. Az EcoCDry rendszerben végzett szárítás helyett az újonnan kifejlesztett, magas hatásfokú vákuumos szárító nem igényli a sűrített levegő befúvásának stádiumát. Ennek eredményeképpen a munkadarab csak részlegesen hűl le a vákuumos szárítás előtt.

Az alacsony hőveszteségnek és a sűrített levegő teljes kiküszöbölésnek is köszönhetően az EcoCDry hozzávetőlegesen 65 százalékkal kevesebb energiaigénnyel bír, mint a légbefúvatásos vákuumos szárító. Azonban a vákuum az állásidő folyamán egy nyomástartó edényben alakul ki. Így körülbelül 50 százalékkal rövidebb a ciklusidő, mint a sűrített levegős befúvásos és a vákuumos szárítási rendszerben.

Az új EcoCDry vákuumos szárító a már meglévő robotcellákhoz is kapcsolható.

www.durr-ecoclean.com