A digitalizálás és az erőforrások kímélése a termelés hatékonyságának növelése érdekében

 

 

 

 

Az Arburg vállalat úttörőnek számít a digitalizáció, a körforgásos gazdaság és a műanyag ipari erőforrások kímélése területén. Célunk a gyártási hatékonyság növelése. Az Arburg az innovatív technológia területén elismert partnerekkel együttműködve dolgozik a zárt körgazdaság érdekében – a jelöléstől és válogatástól kezdve a feldolgozáson keresztül a műanyag újrahasznosításáig.

 

Az arburgXworld és az arburgGREENworld programok termékein és szolgáltatásain keresztül az Arburg a gyakorlatban is bemutatja, hogy ügyfelei hogyan tudják a műanyagfeldolgozás jövőjét fenntarthatóbbá és hatékonyabbá varázsolni.

 


Ügyfélportál: az arburgXworld digitális szolgáltatásai

Az ügyfélportál a fröccsöntés teljes értékláncának munkáját megkönnyíti. Ez ugyanúgy vonatkozik a beszerzés, az előkészítés és a karbantartás területén dolgozó alkalmazottakra, mint a termelési vezetőkre, a beállítást végző szakemberekre és a gépkezelőkre.

Az Arburg az arburgXworld digitális szolgáltatásaiból négy csomagot állított össze:

  • Az ingyenes alapcsomag az alapvető alkalmazásokat tartalmazza: ezek a MachineCenter, a ServiceCenter, a SelfService, a Shop és a Calendar. Ezek segítségével áttekintheti például a gépparkot, a szervizelőzményeket, illetve a közelgő karbantartási eseményeket. Éjjel-nappal indíthat szervizjegyeket vagy rendelhet pótalkatrészeket.
  • A Prémium csomag fizetett szolgáltatásai révén az Arburg értékes eszközöket kínál a gépek rendelkezésre állásának növelése érdekében. A VirtualControl alkalmazással például szimulálható a gépvezérlés számítógépen vagy táblagépen, összeállíthatók adathalmazok, optimalizálhatók a folyamatok, illetve betaníthatók a munkatársak. A MachineCenter és a SelfService alkalmazások prémium verziója kibővített digitális gépfájlt, valamint egy megoldásokat tartalmazó, menüvezérelt párbeszédpanelt és videohívás funkciót is tartalmaz.
  • A Premium Plus szint hozzáférést biztosít az Arburg számítási eszközeihez és tudásbázisaihoz, csökkentve ezzel a gyártástervezéshez, az előkészítéshez és a minőségbiztosításhoz, valamint a termékfejlesztéshez és az értékesítéshez szükséges időt. A folyamatokra és az anyagokra vonatkozó adatok alapján a MachineFinder segít megkeresni a megfelelő záró- és fröccsöntőegységet. A DataDecoder segítségével elolvashatja a gépadatrekordokat, majd mentheti őket scv vagy xlsx fájlként.
  • A Connect csomag a gépekkel kapcsolatos bővítési lehetőségeket biztosít a digitális hálózatépítéshez. Az opcionálisan választható MachineDashboard az egyes Allrounder gépek állapot adatait és mutatóit jeleníti meg. A gyártás lefolyását a rendszer további grafikus diagramokon jeleníti meg. Az ALS vezérszámítógépes rendszert használó ügyfelek az ALS-Dashboard alkalmazás segítségével több helyszínre vonatkozóan kaphatnak áttekintést a gépparkról és a gyártási mutatókról – akár mobiltelefonon, vagy akár a vállalkozásukon kívül.

 

ARBURG
Az arburgXworld ügyfélportál megkönnyíti a fröccsöntési munka mindennapjait. Az Arburg négy csomagajánlatot állított össze, amelyek között szerepelnek ingyenes, illetve fizetős alkalmazások és szolgáltatások is.

Digitalizáció a fröccsöntés világában

Az arburgXworld nem csupán az ügyfélportált, hanem az Arburg digitalizációval kapcsolatos összes termékét, megoldását és szolgáltatását is jelenti:

  • Az „Okosgépek” terület tartalmazza az asszisztenscsomagokat, valamint a töltő- és plasztifikálóasszisztenseket, amelyek a kezelőt segítik a gépen végzett munkák során. Egy további gyakorlati példa az előrelátó karbantartás (prediktív karbantartás). A magasabb szintű szoftveres eszközök és platformok szabványosított és egyszerű hálózatba építésének érdekében az összes új Allrounder IIoT-Gateway átjáróval rendelkezik, tehát a „Basis Connectivity” rendszeren keresztül elérhető.
  • Az „okos termelés” lehetővé teszi például az Arburg vezérszámítógépes rendszer működését, például az online adatgyűjtést és a termelés percről-percre történő megtervezését. Az ehhez tartozó ügyfélportál ALS-Dashboard alkalmazása áttekintést nyújt a gépparkra és a folyamatadatokra vonatkozóan. Ez a felhőalapú megoldás mobileszközön, illetve a vállalaton kívül is elérhető. A VirtualControl alkalmazással továbbá szimulálható a gépvezérlés számítógépen vagy táblagépen, összeállíthatók adathalmazok, illetve optimalizálhatók a folyamatok.
  • Az „intelligens szolgáltatások” területébe tartozik az ARS távszerviz, illetve mindenekelőtt az arburgXworld ügyfélportál praktikus alkalmazásai, mint például a SelfService az új videohívás funkcióval, az alkatrészek megrendelését lehetővé tévő Shop, és a konfigurációs alkalmazás, amelyen keresztül az Allrounder 270S kompakt készülék online konfigurálható és megrendelhető. Újdonságként az automatizált, Integralpicker V eszközzel felszerelt fröccsöntőgép is megrendelhető.

„Thinking digital creates Circularity“

A digitalizáció új lehetőségként utat nyit a zárt körgazdaság felé. Gépgyártói tevékenysége során az Arburg felismerte ezt a dimenziót, és teljes mértékben igyekszik előmozdítani a körforgásos gazdaságot, illetve az erőforrások kímélését a műanyagiparban. Ennek az erőfeszítésnek az eredménye az arburgGREENworld program. Az alábbi innovatív gyakorlati példák révén bemutatjuk, hogy a körforgásos gazdaság milyen magas követelményeket támaszt az iparággal szemben, méghozzá az értéklánc minden szintjén.

 

ARBURG
Az Allrounder 270 S kompakt az Arburg első olyan fröccsöntőgépe, amelyet az ügyfél az arburgXworld ügyfélportálon, egy alkalmazáson keresztül online konfigurálhat és rendelhet meg.

Típusjelzés a megfelelő válogatás érdekében

A műanyagok újrahasznosításának alapja a hulladék összegyűjtése és szétválasztása. A Polysecure az Arburg partnereként egy olyan megoldást fejlesztett ki, amelynek segítségével a műanyagtermékeket anyagspecifikus kódokkal lehet ellátni, méghozzá a végfelhasználó számára láthatatlan módon. Ebből a célból egy fluoreszkáló anyag-markert izotropikusan belekeverünk a főkeverékbe. A válogató rendszer egy lézeres detektorral, a fluoreszencia alapján felismeri az anyagok típusát, így típus szerint szét tudja őket válogatni.

HolyGrail2.0 – digitális vízjelek

Egy másik módszer is létezik arra, hogy az információkat „láthatatlanul”, közvetlenül a műanyagon vagy a címkén helyezzük el: ezek a digitális vízjelek. Az innovatív HolyGrail2.0 technológiának köszönhetően a termék „digitális útlevelet” kap, amely tartalmaz minden releváns információt az újrahasznosításra, például az anyagokra és a korábbi felhasználásra (például hogy alkalmas-e élelmiszerek előállítására vagy sem) vonatkozóan. A címkén található digitális vízjelet egy mobileszközön egy alkalmazás segítségével olvashatják le például a válogató rendszerek, a szupermarketek pénztárai vagy maguk a végfelhasználók. Így az Allrounder fröccsöntőgépek képesek ezen IML-poharak előállítására, szükség esetén akár bioalapú PP-ből is. Ha a címke tartalmaz QR-kódot is, akkor a végfelhasználó a megfelelő alkalmazással lekérdezheti a termékkel, illetve annak használatával vagy ártalmatlanításával kapcsolatos további információkat, akár kiterjesztett valóság formájában is.

 

ARBURG
Egy elektromos, két-komponensű Allrounder 630 A a K 2019-en PCR anyagból és TPE-ből fogantyúkat gyárt az Allrounder biztonsági ajtajai számára.

A körforgás utolsó eleme az újrahasznosítás

Műanyagfeldolgozó berendezéseivel az Erema vállalat egy további fontos építőkövet biztosít a zárt körgazdaság számára. A műanyaghulladék ésszerű újrahasznosítására vonatkozó példaként az Erema az Arburg vállalattal együttműködve PP poharakat hasznosított újra a K 2019 vásáron. Az Allrounder 1020 H csomagolástechnikai kivitelben kiváló minőségű poharakat állított elő PP-ből, hozzákevert 30%-nyi újrahasznosított PP-anyag felhasználásával. Egy további, az utólagos ipari újrahasznosítás terén fenntarthatóártalmatlanítási megoldásokat kifejlesztő partnerünk az Aurora. Ebben az esetben az Arburg maga az ügyfél: Az Aurora újrahasznosított műanyaghulladékot vásárol, amelyek pl. vevőközpontokban vagy vásárokon végzett kísérletek során keletkeznek, majd PIR-anyaggá alakítja át őket.

Jó példa az utólagos fogyasztói újrahasznosításra (PCR), hogy az elektromos, kétkomponensű Allrounder 630 A . A Borealis anyaggyártó által háztartási hulladékból előállított PP Dipolen®-ből habosított fogantyúkat állított elő az Allrounder biztonsági ajtajai számára.

 

Szerző:
Csizmadi László
Arburg Hungária Kft. ügyvezető igazgató

 

https://www.arburg.com/hu/