Új szintre emeli a skiving-megmunkálást a Horn

A nagyobb modulok előállítására szolgáló skiving-eljárással nagyon rövid megmunkálási idő érhető el, legyen szó külső vagy belső fogazású fogaskerekekről. 

 

Több mint száz éve már, hogy Wilhelm von Pittler szabadalmaztatta a fogaskerekek skiving-eljárással történő kialakítását, ami 1910-ben igazi forradalmi újításnak számított. A technológiát később, a modern gyáriparban kezdték el széles körben alkalmazni. A megmunkálóközpontok, a modern, szinkronizált orsójú egyetemes esztergák, valamint a folyamatoptimalizált szoftverek már lehetővé tették ennek a rendkívül bonyolult technológiának a használatát. A Horn termékportfóliójában a skiving-megmunkáló szerszámok széles palettája érhető el. Legyen szó külső vagy belső fogazásról, egyenes fogazású homlokfogaskerekekről, bordázott alkatrészekről vagy speciális fogtípusokról, ezekkel a lefejtőszerszámokkal minden konfiguráció rendkívül gazdaságosan készíthető el.

 


A Horn skiving-rendszere külső és belső fogazású, bordák és egyéb belső profilok, valamint az interferencia-kontúrhoz közeli külső fogazás rendkívül hatékony kimunkálását lehetővé tevő szerszámokból áll. (HORN/Sauermann)

 

A gyorsaságban rejlik a skiving ereje

A szerszámrendszer eszközei biztosítják a belső fogazás, bordázott alkatrészek és egyéb belső profilok, valamint az interferencia-kontúrhoz közeli külső fogazás rendkívül hatékony előállítását. Más fogaskerék-megmunkálási eljárásokkal szemben a skiving egyik legfőbb erénye a jóval rövidebb gyártási idő. További előnyt jelent, hogy a technológia a modern megmunkálóközpontokon és esztergákon alkalmazható, a kerék esztergálása és a fogazás elkészítése a darab egyszeri befogásával is megoldható, valamint kiküszöbölhetők az alávágások a fogak tetején. A fogmaráshoz és -véséshez képest jelentősen, de a foggyalulással szemben akár négy-ötször gyorsabb megmunkálást biztosít a skiving. Az eljárás közepes és nagy darabszámok gyártásához egyaránt ideális választás. Minden szerszám egyedileg igazodik az alkalmazáshoz és a megmunkálandó anyaghoz, így a különböző szerszámfelületek a fogak számán és a modulméreten alapulnak.

Főképp a belső fogazatok kialakításánál jelent előnyt, hogy a Horn szerszámai a nagy modulú fogaskerekeket is rendkívül gyorsan megmunkálják. A technológia alkalmazásához olyan nagyméretű, merev maró- vagy megmunkálóközpontok szükségesek, melyeknél a munkadarab és a szerszám forgása összehangoltan működik. Minél nagyobb modulértékű egy fogaskerék, annál nagyobb hangsúlyt kap a merevség a rendszerben, azonban a vágóerő jobb és bal fogfelület közötti megfelelő elosztásával a hibalehetőség csökken. A Horn a kisebb, keményfém skiving szerszámok gyártásánál szerzett tapasztalatokat hasznosította a nagyobb modulokhoz is alkalmas szerszámok előállítása során. A vállalat mérnökei már azt megelőzően felmérik az egyes alkalmazások megvalósíthatóságát, hogy egyeztetnék a felhasználóval az eszköz terveit és a folyamatparaméterekre vonatkozó ajánlásokat tennének.

 

 


A Horn skiving-rendszere külső és belső fogazású, bordák és egyéb belső profilok, valamint az interferencia-kontúrhoz közeli külső fogazás rendkívül hatékony kimunkálását lehetővé tevő szerszámokból áll. (HORN/Sauermann)

 

Valós példa – hibátlan kivitelezés

A skiving-technológia alkalmazására kiváló példát jelent egy repülőgépipari vállalat esettanulmánya. A Horn ügyfelének célja az volt, hogy 20 perc alatt legyártson egy külső fogazatot. A vállalat korlátozott gyártókapacitással rendelkezett, így a Horn kifejlesztett egy, a cég számára legoptimálisabb vágási paraméterekkel bíró skiving-rendszert, melyet előzetesen a saját tesztcentrumában ellenőrzött. Az eredményeket minden egyes tesztsorozat végén sikeresen reprodukálták, mindig magas megmunkálási minőségben. A rendszer munkába állítása gördülékenyen zajlott az ügyfél üzemében, a sorozatgyártást is zökkenőmentesen indították el. Már az első tesztek azonnali sikerrel zárultak a megrendelőnél – a Horn tübingeni központjában meghatározott működési paramétereket az éles tesztek során egyből hozta a rendszer. A sorjázási időt nem számítva, 20 helyett hét percre csökkent az egy fogaskerék megmunkálásához szükséges idő. Szükségtelenné vált a darab újrapozícionálása, miközben a megmunkálás precizitását tovább növelték.

 


A skiving-technológiának köszönhetően a fogaskerekek megmunkálása 20 percről hétre csökken. (HORN/Sauermann)

 

Keményfém szerszámok cserélhető fejjel

A Horn portfóliója hengeres és kúpos szerszámokat is tartalmaz a különféle fogaskerék-geometriák előállításához, a 0,5-östől a 2-es modulokig. A monoblokk, tömör keményfém szerszámok maximum 20 milliméter átmérőjű méretben, vékony kialakítással érhetők el. A munkadarabot olyan kisméretű alkatrészek, valamint kis modulú fogazatok megmunkálásánál alkalmazzák, ahol jellemzően kompakt tengely szükséges, ezáltal elkerülve az ütközéseket. A szerszámok anyaga és bevonata mindig az adott alkalmazásnak leginkább megfelelő, így garantálva a munkadarab magas felületminőségét. 20 milliméternél nagyobb átmérő esetében a skiving-szerszámok már cserélhető fejjel rendelkeznek. A precíz felületnek köszönhetően a vágófej könnyedén cserélhető anélkül, hogy a tartóadaptert kiszerelnénk a gépből. A keményfém adapter nagy merevséget, kopásállóságot és pontosságot biztosít. Nagyméretű modulok esetén a Horn egy cserélhető váltólapkás szerszámtartó használatára támaszkodik. A WSR szerszámtípus esetén a vállalat lehetőséget biztosít arra, hogy a belső hűtőfolyadék-ellátást a vágóél elé vagy mögé helyezze. Ebből kifolyólag mindig garantált a megfelelő hűtés az átmenő-, zsák- vagy lépcsős furatok kialakításakor. Szerző: autopro.hu/Horn Magyarország

 

Horn Magyarország