Sikertörténet digitális jövővel Markus Piber

 

 

A DMG MORI-val a jövő gyárába

EMO 2017 – A DMG MORI élőben mutatja be a jövő gyártástechnológiáját a 2-es csarnokban

Sikertörténet digitális jövővel Markus Piber

 

A DMG MORI még 1999-ben fektette le a mai napig sikeres portálmaró gépek alapkövét, a DMU 200 P modellel. A DECKEL MAHO Pfronten GmbH folyamatosan fejleszti és gyártja a legújabb géptípusokat, a DMU 210 P, DMU 270 P, DMU 340 P és a DMU 600 P modelleket. Eddig több, mint 1,100 gépet telepítettek világszerte. Rugalmasság, megbízhatóság, precízió és kiváló anyagkihasználás jellemzi őkez. Markus Piber, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója egy interjú keretében a piac fejlődéséről és a széria sikeréről beszél.

 

Markus Piber, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója

 

Piber úr, több mint 20 éve támogatják nemzetközi ügyfeleiket portálgépeikkel. Mi a hosszú siker titka?

Minden a DMU 200 P fejlesztésével kezdődött, amely ötvözte magában mindazt, amit a felhasználók várhatnak: nagyfokú merevséget és precíziót, magas ismétlési pontosságot és kiváló vágási teljesítményt. A DMU 210 P megfelelt mindezen elvárásoknak és a későbbi modelleket is a piac igényeinek megfelelően alakítottuk.

A portálgépes széria a DMU 21 P-től a DMU 600 P-ig terjed

 

Egész pontosan mely piaci szegmensekre utal ezzel kapcsolatban?

A portálgépeket elsősorban a szerszámgyártásban és a repüléstechnikai ágazatban alkalmazzák. A DMG MORI Technological Excellence Centre-ben számos olyan visszajelzést kapunk az ügyfeleinktől ebben a két ágazatban, melyek segítik a portálgépek további fejlesztését. Ennek megfelelően alakítottuk ki az olyan választható extrákat, mint a 5X torqueMASTER®, 8,000 ford/perces B-tengellyel és 1,800 Nm-es nyomatékkal a nehéz megmunkálásokhoz, vagy a μPrecision,6μm-es pozícionálási pontossággal és 25μm alatti volumetrikus pontossággal. A rugalmasságuknak és a rengeteg opciónak köszönhetően a portálgépek nagyszerű megoldást jelentenek a gépgyártásban, az energiaiparban és a fogaskerék-gyártásban, a korábban említett ágazatok mellett.

A portálgépek FD változatai lehetővé teszik a komplex alkatrészek marását és esztergálását

 

Ennyi ágazat mellett rengeteg alkatrészt kell gyártani. Hogyan próbálnak megfelelni az egyéni követelményeknek?

A portálgépeink már alapfelszereltség mellett is igen sokoldalúak. A merev gépágy, a tágas, kocka alakú munkatér, a változatos hűtési megoldások és a közvetlen mérőrendszerek minden tengelyen megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek is. A DMU 210 P mozgástartománya 2,100 mm × 2,100 mm × 1,250 mm (XYZ), míg a DMU 600 P esetében 6,000 mm × 4,800 mm × 1,500 mm (XYZ). Emellett az egyéni kéréseknek is igyekszünk megfelelni a sokrétű különleges kiegészítőnkkel. Ezek között található 363 férőhelyes szerszámkeréktár, a felhasználó által választható orsókkal nagysebességű maráshoz, simításhoz vagy teljes megmunkáláshoz.

A portálgépes széria a DMU 21 P-től a DMU 600 P-ig terjed

 

A portálgépekből is számos változat létezik?

Úgy van! Kiváló példaként szolgálnak erre az automatizálási megoldásaink. A DMC változat sajátossága az integrált palettacserélő. Az automatizálási szintet tovább lehet fokozni forgótárral vagy akár palettacserélővel is. Ez legalább annyit jelent a produktivitás terén, mint az ötoldalú megmunkálás az öttengelyes gépeknél (szerszámgyártásnál nélkülözhetetlen), vagy az FD specifikáció a maró-esztergáló megmunkálásnál. Ezekkel a gépekkel különösen gyors és költséghatékony a turbinák, és egyéb, forgásszimmetrikus alkatrészek gyártása. A beszerzési költség és a helyigény alacsonyabb, mintha két külön gépet kéne venni hozzá, a pontosság viszont magasabb, mert nincs szükség újrarögzítésre. A választható felszerelések mellett alkalmazás-specifikus extrák segítik a felhasználókat, mint a köszörű csomag, vagy a DMG MORI gearMILL® fogaskerék szoftvere.

A portálgépek DMC változatait palettacserélővel látták el – egyedi sajátosság ebben a géposztályban

 

A különböző ágazatok más és más vezérlést részesítenek előnyben. Hogyan felelnek meg ennek az igénynek a portálgépek?

A portálgépeinket ERGOline® vezérlővel látjuk el, 21,5″ Multi-touch érintőpanellel és alapfelszereltségben CELOS-szal. A repüléstechnikai és gépgyártási ágazatokban a hagyományosabb SIEMENS 840D megoldást preferálják. A szerszámgyártással foglalkozó ügyfeleinknek a HEIDENHAIN TNC 640 vezérlőt ajánljuk, 19“-es ERGOline® panellel.

Bonyolult fogaskerekek is gazdaságosan gyárthatóak a DMG MORI gearMILL® fogaskerék szoftverével

 

A DMG MORI kiemelt figyelmet fordít a szoftveres megoldásokra és digitális termékekre. Hogyan illeszkednek ebbe a trendbe a portálgépek?

A digitalizáció útja, melyet a DMG MORI a digitalizáció előremozdítása érdekében hozott létre, magában foglalja a teljes termékportfóliót. Így a portálgépeinket is felszereltük a CELOS applikáció-alapú vezérlővel és operációs rendszerrel. A CELOS lehetővé teszi az integrált adminisztrációt, dokumentációt, munkatervezést, és a többi CELOS APP segítségével, mint az „Condition Analyzer” (CELOS APP) vagy a „Performance Monitor” (CELOS APP) az ügyfelek részletes betekintést kapnak a megmunkálási folyamatokba és a gépek állapotába, segítve a folyamatos fejlődést. Továbbá a CELOS egyre nagyobb mértékben működik majd IoT interfészként, segítve a vállalatközi interakciót a jövő gyárhálózataiban, melyben a DMG MORI és a pfronten-i DECKEL MAHO jelentős szerepet vállalnak majd

Forgattyúsház

Helikopter fogaskerék ház