Ipari lézerjelölési megoldások – LASIT Spa.

 

Ipari lézerjelölési megoldások – LASIT Spa.
Fly Gantry Mark – a világ legnagyobb jelölőberendezése
Középpontban a felhasználó

 

A LASIT Spa. a történelmi Torre Annunziataban, a Vezúv nemzeti park lábánál, már több mint 20 éve fejleszt és gyárt lézer jelölő berendezéseket, kimondottan az ipari felhasználók számára.

 

A LASIT Spa. azon kevés jelölőberendezést gyártók közé tartozik, akik rendelkeznek saját géptervezéssel, saját szoftverfejlesztő részleggel, saját mechanikus megmunkálási lehetőségekkel, mint esztergálás, CNC marási feladatok, lemezmegmunkálás, mint vágás és hajlítás. Igy a több mint húsz éves múlttal rendelkező LASIT Spa. képes a felhasználók számára, olyan felhasználóra szabott megoldásokat kínálni, amik nem csak a jelölési igényeknek felelnek meg, hanem illeszkednek a felhasználó gyártási körülményeihez is.

 


A címben szereplő Fly Gantry Mag talán a világ legnagyobb lézeres jelölő berendezése, egyben kiváló példa arra, hogy a felhasználó és gyártó együtt gondolkodása megoldást jelenthet arra a logisztikai problémára, amiről a felhasználó úgy vélekedett, jellemző az iparágra, együtt kell élni vele. A jelölt darabok száma a tapasztalt jelöléstechnikai szakemberek számára is felfoghatatlan, közel egy millió darab havonta, ehhez még hozzátartozik, az anyagminőségek, és kivitelek nagy variációja. Az anyagminőségek, fém, műanyag, gumi és fa, a kivitelek és formák az ötletektől és megrendeléstől függően rendkívül nagy mértékben változhatnak. A LASIT a megoldást egyértelműen a jelöléstechnikai követelmények oldaláról kezdte megközelíteni.

 


Termékpaletta, a két 50W MOPA és 30W CO2 jelölőfejjel, és a kódolvasó, és a kettős elszívóval.

 

A két jelölőfej és két lézerforrás 50W MOPA és 30W CO2 garantálja a megrendelő számára, hogy minden anyagminőséget tud jelölni, de nyilvánvaló volt, sem anyagilag sem kiszolgáló személyzet létszámának szempontjából nem lehetséges nagy gépszámban gondolkodni, mellesleg a rendelkezésre álló hely sem volt elegendő a darabszámhoz szükséges berendezések számához.

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a megszokott kivitelek, kialakítások nem jelenthetnek megoldást. Több gép – több gépkezelő;
több nagyobb gép ugyan kevesebb operátort igényel, de nagy felületre lesz szükség, valamint felmerültek azok a logisztikai problémák is, amik pl. a nagy termék variációkból származnak, a szükséges munkadarab pozicionáló készülékek és azok logisztikai kezelése, tárolása, géphez rendelése. Azonnal egyértelműen látszott, hogy a korábbi alkatrészgyártói megoldásoktól eltérő kialakítást kell kitalálni, hiszen a megrendelő nem végzett termékgyártást csak ideiglenes raktározást, ami természetesen nagy terméksűrűséget jelentett a rendelkezésre álló felületen. (magasraktározás, ráadásul még csomagolt, nagy anyagsűrűségű állapotban)

 

Új megoldást kellett keresni.

Így a LASIT javasolta a nagyméretű palettás terméktárolást, jelölést, kitárolást termékspecifikus palettákon, amiket paletta tároló rendszeren helyeztek el. Ezek után nyilvánvalóvá vált, hogy a paletták mozgatását emberi erővel nem lehet hatékonyan kezelni, szükséges lesz robotos palettakezelésre is. A megrendelő nem kívánt két akár három beszállítóval tárgyalni, azt kérte, hogy a LASIT valósítsa meg a teljes projektet, hiszen a gépgyártási tapasztalatai és megmunkálási képességei ezt lehetővé tették.

 


A termékek tárolása a palettás, magazinokon, amiken a jelölés is történik.

 

Önálló magazin rendszer

A paletták kezelésére szolgáló önálló magazin rendszer képes a jelölő berendezéstől függetlenül működni, ami a következőket jelenti. A betöltés parancs hatására, a magazin a kívánt palettát, a még jelöletlen darabokkal együtt a kétfejes lézerjelölő egységbe mozgatja. Természetesen a komplett vezérlés a teljes folyamatot figyeli és vezérli. Amíg a jelölés zajlik, a paletták kezelése, feltöltése jelölendő darabokkal, a jelölt paletták ürítése megtörténhet, és szükséges is, hogy a nagyszámú jelölések gyakorlatilag mellékidők nélkül megtörténhessen. Ez a folyamat rendkívül bonyolult és magasszintű logisztikai szervezettséget igényel – itt lépett be a LASIT Spa. szoftverfejlesztési diviziója. Szimulálni kellett minden egyes lehetséges folyamatot, fázist, ami az üzemszerű jelölés folyamán előfordulhat, valamint fel kellett készülni a nem üzemszerű állapotokra is.

 


Paletta kezelés, mozgatás a speciális kialakítású robottal.

 

Paletták okos kezelése teli és üres állapotban

A magazinok kettős palettákkal felszereltek, és minden egyes paletta egyedi azonosítással ellátott, hogy a központi rendszer képes kezelni, és folyamatosan ellenőrzi a paletta állapotát is, üres, feltöltött, feltöltött jelölt, stb. A kézi feltöltés támogatására az operátorok egyértelmű, vizuális utasításokat láthatnak, hogy kell feltölteni a palettákat, és hogyan kell eljárni akkor, amikor a kívánt darabszám nem teszi lehetővé, hogy minden egyes paletta fészekben legyen egy jelölendő darab. A központi vezérlés tudja melyek a teli paletták, és melyik az amelyik rendelkezik üres helyekkel, ezeken a helyeken nem következik be jelölés – felesleges időket meg lehet takarítani, de talán fontosabb, hogy az üres helyeken a palettán nem keletkeznek jelölési nyomok, azaz a paletták, hosszú ideig megmaradnak eredeti, esztétikus állapotukban. A fejlesztési feladatok a szoftverfejlesztési divízió számára itt nem értek véget, hiszen meg kellett valósítani a komplett paletta kezelést és ellenőrzést, felügyeletet, a paletta üres, részben töltött, teljesen töltött állapotára, függetlenül, hogy a paletta éppen hol tartózkodik. És ennek működnie kell 16 magazinon az összes 208 palettán.

 


Paletta, nem teljesen feltöltött, a vezérlés pontosan tudja, melyik fészekben kell jelölni, és melyikben nem.

 

Hogyan tudja a Fly Gantry, hogy melyik darabot kell jelölnie?

A Fly Gantry 16 magazinban 208 palettát tud egyidejűleg kezelni, ez egyben azt is jelenti, hogy legalább 208 fajta jelölést kell tudnia kezelni. Emellett azt is tudnia kell a rendszernek, hogy az adott palettán elhelyezkedő darabot az 50W MOPA vagy a 30W os CO2 fejjel kell-e jelölni. Minden egyes paletta datamátrix kóddal van egyedileg jelölve, a két jelölőfej között egy olvasó fej helyezkedik el, és mielőtt a jelölés folyamata elindulna, a rendszer ismételten ellenőriz minden feltételt és csak utána indul el a jelölés folyamata.

 


A központi vezérlő helyen minden információ lekérdezhető, ami a jelölésre vagy a darabok kezelésére, éppen aktuális állapotára vonatkozik.

 

Speciális funkciók a karbantartás számára

Minél komplexebb egy rendszer, annál nagyobb kihívást jelent az üzemeltetés a karbantartás számára. Minden egyes komponens meghibásodhat, egy érzékelő meghibásodása a folyamat leállását eredményezi. A LASIT évek óta gondol a karbantartókra, speciális KARBANTARTÁS felületen az egyes SPC funkciók, I/O be és kimenetek vizuálisan kijelzettek, így az a szakember is képes javítani, aki tud egy érzékelőt cserélni, de nem ért a komplikált PLC folyamatokhoz. Valamint az egyes folyamatok vezérelhetősége, lehetővé teszi a gyors vizsgálatot, hibaanalízist, hiszen az egyes műveletek önállóan vezérelhetőek, nem kell minden egyes esetben, a teljes hosszú, komplikált folyamatot futtatni. Természetesen komplett adatbázis kapcsolat is rendelkezésre áll, a teljes múltbeli, jelenlegi és jövőbeni jelölések teljeskörű kezelésére, módosítására, tárolására. A Fly Gantry tesztelése közel egy hónapig tartott, napi 24 órában, tervezett és nem tervezett leállásokat, újra indításokat is generálva.

 

 

 

Lézeres jelölőgépek és rendszerek | LASIT (lasitlaser.com)

IDOHMEN – Minőségre jelölve