Indulnak az első államilag engedélyezett  robotprogramozó tanfolyamok

 

 

 

 

Indulnak az első államilag engedélyezett  robotprogramozó tanfolyamok

 

Minősített képzési program keretében, az állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezett robotkezelő és -programozó képzést indít a Robot-X a Manhattan Akadémiával együttműködve, válaszul a hazai automatizálási szektor szakemberhiányára.

 

A tanfolyamok 2020 márciusában kezdődnek, és jelenleg – a Magyarországon leggyakrabban használt – KUKA, FANUC illetve Universal Robots robottípusokra lesznek elérhetők. A Robot-X oktatásai mindezidáig elsősorban cégek számára voltak elérhetőek, de az új, Manhattan Akadémiával közösen szervezett tanfolyamokon már magánszemélyek is szerezhetnek – immáron államilag engedélyezett – tanúsítványt.

 

 

A kurzusok tematikája egymásra épül, és a „kezdő” robotkezelői szinttől a haladó robotprogramozóig biztosít piacképes, a gyakorlatban is használható tudást az ipari automatizálásban dolgozó szakemberek számára. A képzés során a résztvevők megismerkedhetnek a hattengelyes robotkarok beüzemelésének folyamataival, az offline programozáshoz használt fejlesztőkörnyezettel, és az adott robottípus programozási nyelvével. A kezelői és alap programozói oktatások elsősorban robottal szerelt gépeket kezelő és beállító munkakörben dolgozóknak, a haladó programozói oktatások elsősorban a robotos gépeket beüzemelő szakembereknek ajánlottak. A tréningek összesen 48 órában biztosítanak elméleti és gyakorlati tudást a leendő szakembereknek.

 

 

Magyarországon mostanáig nem létezett egységes, a felnőttképzési követelményrendszernek megfelelő, államilag engedélyezett robottechnikai oktatás, és büszkék vagyunk rá, hogy ez a helyzet most a Robot-X kezdeményezésére változik meg. A Robot-X az elmúlt közel másfél évtizedben már számtalan területen bizonyította innovatív szemléletét, nemcsak robotintegrátori és gépépítő projektjeinél, hanem egyéb kutató-fejlesztő, az ipar 4.0 irányába mutató tevékenységei során is. Oktatóközpontja évek óta sikeresen működik, és igyekszik a szakma érdekeit képviselni olyan társadalmilag fontos ügyekben is, mint amilyen például fiatalok pályaorientációja, valamint a piacképes, gyakorlati tudást kínáló felnőttképzés.

 

 

További információ a képzésekről

https://manhattanakademia.hu/robot-x-treningek/

https://www.robot-x.hu/oktatasainkrol-altalaban

 

A Robot-X-ről

A magyar Robot-X Hungary Kft. fő profilja az ipari automatizálás, robotcellák, szerelő-és gyártósorok, valamint célgépek tervezése és kivitelezése. A cég közel másfél évtizede van jelen a hazai és európai automatizálási piacon is. Partnerei számára az ötlettől a “kulcsrakész” kivitelezésig kínál teljes körű megoldásokat elsősorban a hegesztés, melegüzemű présgépes automatizálás, gépkiszolgálás és a pakoló-palettázó alkalmazások területén. A Robot-X Oktatóközpontjában 2014 óta érhetők el robotkezelői és programozói tréningek cégek számára, emellett pedig a központ kínálatában robotikai konzultáció és robotprogramozói gyakorlónapok is szerepelnek.

 

A Manhattan Akadémiáról

A MANHATTAN Akadémia Kft. 16 éve kezdte meg működését, fő profilja a komplex humánerőforrás-fejlesztés. Az iskola – felismerve, hogy a robottechnológia innovációja és terjedése okán egyre nagyobb az igény a szakkompetenciával rendelkező munkaerő iránt – az új robotprogramozói képzésekkel a piaci igényekre kíván választ adni, mikor a digitalizáció és automatizáció rohamos fejlődése által megkívánt kompetenciák és készségek felmérésére, fejlesztésére fókuszál.