DMG MORI Open House: Innovatív szerszámgépek és integrált rendszermegoldások a jövő termeléséért

 

Ipar 4.0 élőben A DECKEL MAHO-nál, Pfrontenben

 

  • Digital Factory: konzisztens CELOS munkamenetek a termelésben az Ipar 4.0 korában
  • Automatizált gyártás: integrált megoldások a jövő termeléséért
  • Technology Excellence: több, mint 50 év tapasztalat a repülőgépiparban és a szerszám- és formagyártás területén
  • ADDITÍV GYÁRTÁS: három teljes folyamatlánc a porágyas technológiától a fúvókás megoldásokig
  • DMQP: tökéletesen illeszkedő perifériák és kiegészítők egyetlen forrásból
  • ÚJ // VCS basic Technológiai ciklus: a gép geometriájának kalibrálása és a kinematikai korrekciók precíz elvégzése
  • NTX 3000 világpremier: komplex eszterga-maró központ nagy munkatérrel

 

Digitális gyár, integrált automatizálási megoldások és technológiai kiválóság – a DMG MORI megmunkálási megoldásainak teljes skáláját mutatta be az évente hagyományosan megrendezésre kerülő DECKEL MAHO Pfronten Open House rendezvényen 2018.január 30. és február 3. között. A több, mint 8.500 m² kiállítási területen a világ élvonalába tartozó gyártóvállalat 70 csúcstechnológiás szerszámgépet mutatott be, köztük az NTX 3000-t, melynek ez az esemény volt a világpremierje. A gépek mellett számos innovatív technológia megjelent a rendezvényen, így az ADDITÍV GYÁRTÁS is, ráadásul három különböző folyamatlánc bemutatásával. A DMG MORI Qualified Products (DMQP) azokat a gyártó által ajánlott gépperifériákat és kiegészítőket csoportosítja, amelyek tökéletesen illeszkednek a DMG MORI szerszámgépekhez. Ezek mellett pedig a VCS basic technológiai ciklus is az eseményen debütált, ezzel bevezetésre került a gépek térfogati kompenzációjának és automatikus kalibrációjának lehetősége.

 

A DMG MORI pfronteni Open House rendezvényén bemutatásra került a digitális gyár, valamint az abba integrált számos automatizálási megoldás; a rendezvényen továbbá szerephez jutott az additív gyártás és a DMG MORI Technology Excellence is.

 

DMG MORI A digitalizáció útján

A szerszámgépiparban zajló digitális átalakulás volt a pfronteni esemény egyik központi témája. A bemutató során végig haladtunk a digitalizáció lépésein és a látogatók megismerkedhettek az előre mutató új technológiákkal is. A digitális átalakulás a CELOS szerszámgépekkel kezdődött és a CELOS megmunkálásokon át egészen a digitális gyár koncepciójáig terjedt.

Kulcsrakész megoldások a digitális gyárak számára

Az EMO-n bemutatkozott digitális munkafolyamatok, az adattámogatott termeléstervezés és az automatikus szerszámmenedzsment az elmúlt hónapokban még tovább csiszolódtak. Ugyanúgy elérhetővé válnak a felhasználók számára, akárcsak a CELOS applikációk, még az idei év első felében. Kiemelten foglalkozott a rendezvény továbbá az egyre növekvő digitális lehetőségekkel a folyamat- és termelésoptimalizálásban valamint a digitális termékek és szolgáltatások piacával is. A gyártófüggetlen ADAMOS IIoT platformba integrálva a felhasználók számára elérhetővé váltak a DMG MORI nyílt, teljes körű digitális megoldásai is.

 

Automatizált gyártás:

Integrált megoldások a termelés jövőjéért

Az automatizálási megoldások jelentősége egyre nő a hatékony gyártásban. A DMG MORI is támogatja ezt a trendet: biztosítja, hogy a széles portfólió minden terméke rendelhető sztenderd, vagy egyénre szabott automatizálási megoldásokkal – mindez egyetlen forrásból. „A teljes kínálatunk lefedi a tervezést, a szimulációt, egészen a legmegfelelőbb kulcsrakész megoldás átadásáig”, ismertette Markus Rehm, a DECKEL MAHO Seebach GmbH és a DMG MORI HEITEC GmbH ügyvezető igazgatója, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT és a HEITEC AG közös rendezvényén. Az intelligens szerszámgép és automatizáció integrációja már a DMG MORI gyártóüzemeiben megtörténik, ezzel biztosítható, hogy a felhasználók egy integrált automatizálási megoldáshoz juthatnak, egyetlen gyártói forrásból.

 

Az intelligens szerszámgépek és automatizált rendszerek integrálásával a DMG MORI már a gyártás során garantálja, hogy partnereik kiválóan együttműködő rendszerekhez juthatnak hozzá egyetlen beszerzési forrásból.

 

DMG MORI Technology Excellence:

50 év tapasztalat a repülőgépiparban, valamint a szerszám- és formagyártásban

A DECKEL MAHO-nál Pfrontenben megtekinthető volt a DMG MORI teljes portfóliója: kezdve a repülőgépipari alkalmazásoktól egészen a szerszám- és formagyártás területéig. A DMG MORI Technology Center-ekben a gyártó nem csupán csúcsminőségű megmunkálógépeket kínál partnereinek. A DMG MORI tapasztalt szakértői bevonódnak az ügyfelek projektjeibe, már a tervezés korai szakaszában, ezzel egyedi, specifikus alkalmazások és kulcsrakész megoldások születhetnek a vevővel szoros együttműködésben. „Teljeskörű szolgáltatásainkkal gyakorlatilag bármilyen alkatrész gyártásában segítséget tudunk nyújtani, így apró elektródák, vagy akár nagy méretű repülőgép-alkatrészek készítésében is.” – emelte ki Markus Piber, a DECKEL MAHO Pfronten GmbH ügyvezető igazgatója.

 

Az XXL-Center-ben a DMG MORI a repülőgépiparban és a szerszámgyártásban előforduló nagy méretű munkadarabok gyártására koncentrál.

 

ADDITÍV GYÁRTÁS:

Három teljes folyamatlánc a porágyas technológiától a fúvókás rendszerekig

A DMG MORI már négy éve jelen van az additív gyártás piacán integrált lézerhegesztést és megmunkálást kínáló LASERTEC 3D hybrid sorozat megmunkáló központjaival. Ez az az alap, amelyre a DMG MORI hosszútávú additív technológiai stratégiáját építette, és amellyel a hagyományos megmunkálások mellett további additív és hibrid megoldásokkal bővíti termékkörét. Míg a LASERTEC 65 3D a már meglévő szerszámgépeken lehetővé teszi a lézerhegesztés használatát, addig a LASERTEC SLM sorozat tovább bővíti a porágyas technológia használatát: elérhetővé válik a szelektív lézerszinterezés is a szerszámgépeken.

Teljeskörű megoldás a porágyas ADDITÍV GYÁRTÁSHOZ

A szelektív lézeres olvasztás technológiáját alkalmazó additív rendszerek piacán a LASERTEC SLM magasszintű folyamatstabilitással és hatékonysággal tűnik ki a választékból. Rugalmas poradagoló modulja lehetővé teszi a teljes pormennyiség cseréjét akár két órán belül. A CELOS SLM-mel a DMG MORI egy integrált szoftveres megoldást kínál a rendszer CAM programozásához és a szerszámgép vezérléséhez egy egységesített felületen. Az összehangolt és egységesített interfésznek köszönhetően a programozás és az adattovábbítás időszükséglete lecsökken, a darabok komplexitásától függően.

 

A szelektív lézer szinterezésen alapuló additív gyártás piacán a LASERTEC SLM magas folyamatbiztonságot, kiemelkedő hatékonyságot garantál. Rugalmas poradagoló rendszere a felhasznált por cseréjét kevesebb, mint két óra alatt képes elvégezni.

 

DMQP:

Tökéletesen illeszkedő gépperifériák és kiegészítők egyetlen forrásból

Mérőrendszerek, szerszámbefogók és kezelőrendszerek – ez csak három példa a DMG MORI külső beszállítóitól beszerezhető gépperifériák közül. Ezek és más elemek a magas minőségű CNC gyártást szolgálják. A DMG MORI a DMQP (DMG MORI Qualified Products = DMG MORI által tanúsított termékek) program bevezetésével elkötelezi magát a legmagasabb minőség szolgáltatása mellett. A programba bekerülő elemekkel szemben támasztott követelmények között szerepel például a termékek tanúsításának igénye, az árazásra vonatkozó szabályok, valamint a kellékszavatossági feltételek.

 

A DMG MORI Qualified Products (DMQP) program bevezetésével a szerszámgépgyártó elkötelezi magát a kiemelkedően magas minőség mellett.

 

NTX 3000:

Komplex eszterga-maró központ nagy munkatérrel

A DMG MORI új méretet mutatott be magas minőségű eszterga-maró központjából: ez az NTX 3000. Ahogy a sorozat többi tagja, ennek a megmunkáló központnak is egy 350 mm-es és 122 Nm nyomatékú compactMASTER eszterga-maró orsó a központi eleme. A főorsó a 12”-os tokmánnyal 3000 fordulat/perces sebességet tesz lehetővé 1,194 Nm nyomaték mellett. A direkt hajtású B-tengely hatékony szimultán 5-tengelyes megmunkálást tesz lehetővé komplex munkadarabokon, az X-tengely pedig széles mozgástartományával (akár -125 mm-es pozíció az orsó középpontja alá) nagyfokú rugalmasságot garantál. Vezérlésként CELOS MAPPS FANUC vezérlőn, valamint CELOS SIEMENS-en érhető el.

Az NTX 3000-rel a DMG MORI új, nagy méretű szerszámgépet mutat be a nagy teljesítményű eszterga-maró központok között.

 

 DMG MORI