Bemutatkozik a ctrlX AUTOMATION CtrlX AUTOMATION: Two steps ahead

 

A gépgyártásban mára a hozzáadott érték több mint felét a szoftverfejlesztés adja.

 

Az alábbiakban Steffen Winklerrel, a Bosch Rexroth automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágáért felelős értékesítési alelnökével arról a forradalmian új automatizálási platformról beszélgetünk, mely radikálisan forgatja fel és emeli új szintre az automatizálás világát.

 

 

Q1 MI ÁLL AZ ÚJ AUTOMATIZÁLÁSI PLATFORM BEVEZETÉSÉNEK HÁTTERÉBEN? MILYEN GÉPGYÁRTÁSI KIHÍVÁSOKAT IGYEKSZIK KEZELNI?

Az igazság az, hogy a gépgyártás- és fejlesztés mára már egyet jelent a szoftverfejlesztéssel! Ez drámai növekedést jelent ezen a területen és ahhoz vezet, hogy évről évre egyre nehezebb szoftverfejlesztőket találni.Felismertük, hogy egy teljesen új megoldásra van szükség, amely rendkívül leegyszerűsíti az automatizálás világát és ügyfeleink valódi problémáira ad életszerű választ. A ctrlX AUTOMATION formájában egy olyan automatizálási platformot teremtettünk, amely a korábbi megoldások minden korlátját felszámolja.Steffen Winkler, a Bosch Rexroth automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágáért felelős értékesítési alelnöke

 

Q2 RÖVIDEN HOGYAN JELLEMEZNÉD A CTRLX AUTOMATION-T?

A ctrlX AUTOMATION úgyszólván az automatizálás okostelefonja, amellyel lehetővé válik a gépvezérlés, az informatika és a Dolgok Internete (IoT) közötti, klasszikus határok lebontása. A Linux valós idejű operációs rendszer, a következetesen alkalmazott, nyílt szabványok, az alkalmazásfejlesztési technológiák, a web- alapú fejlesztői környezet és az átfogó IoT-megoldások 30-50 százalékkal csökkentik a mérnöki és kivitelezési erőfeszítéseket.

 

Q3 ÉRTEM, EZ AKKOR LEFEDI A FEJLESZTÉS SZOFTVERES RÉSZÉT. NO DE, MI A HELYZET A HARDVERREL?

A ctrlX AUTOMATION többmagos processzorok legújabb generációján alapul, amely szinte minden automatizálási feladathoz elegendő számítási kapacitással bír. Ugyanez a magas teljesítményű központi feldolgozó egység (CPU) pedig beágyazott vezérlőkbe (ctrlX CORE), ipari számítógépekbe (ctrlX IPC) vagy közvetlenül hajtásokba (ctrlX DRIVE) is integrálható. Ezekben a rendszerekben a szoftver független a hardvertől, tehát a jövőbeli CPU-frissítések nem tesznek szükségessé szoftveradaptációt. www.ctrlx-automation.com A ctrlX AUTOMATION kiterjeszthető I/O modulokkal (ctrlX I/O), új, kivételesen kompakt szervovezérlőkkel és szervomotorokkal (ctrlX DRIVE), valamint kezelőpanelek széles skáláját (ctrlX HMI) és IPC-ket (ctrlX IPC) is tartalmaz számítógépes automatizálási vagy IoT-edge megoldások számára. A ctrlX SAFETY nevű, integrált biztonsági technológia a biztonságos logikai vezérlést kombinálja a mozgással, és egyszerűsíti a szabványoknak megfelelő gépbiztonság elérését. A ctrlX AUTOMATION öszszességében 50 százalékkal csökkenti a szerelési teret és az egyes komponensek számát. Ez természetesen a logisztikára, az összeszerelésre, a vezérlőszekrényekre, a pótalkatrészekre és szolgáltatásokra fordított energiát és költségeket is csökkenti. Sőt, a szükséges szoftverek és eszközök körét is leszűkíti.

 

 

Q4 ÉS MI A HELYZET AZ ÖSSZEKAPCSOLHATÓSÁGGAL?

A ctrlX AUTOMATION a széleskörű hálózatba kapcsolhatóságának köszönhetően teljes mértékben megfelel az Ipar 4.0 követelményeinek. Az EtherCAT busz mellett a ctrlX AUTOMATION majdnem mindegyik elterjedt protokollt és interfészt támogatja. Több, mint harminc közvetlen összeköttetési opciót és kommunikációs szabványt kínál, ezzel maximalizálva a rugalmasságot, például az OPC UA, MQTT, Profi Net, CAN és 10-Link formájában. Sőt, a ctrlX AUTOMATION már az olyan jövőbeli kommunikációs szabványokra is felkészült, mint a TSN és az 5G. Hamindezt figyelembe vesszük, akár úgy is fogalmazhatunk, hogy jelenleg ez a platform a leginkább hálózatba kapcsolható rendszer a piacon.

 

Q5 HOGYAN OLDJA MEG A CTRLX AUTOMATION A KORÁBBAN EMLÍTETT MÉRNÖKI KIHÍVÁSOKAT?

A ctrlX AUTOMATION az okoseszközökből ismert alkalmazásfejlesztési technológia teljes szabadságát kínálja a gépgyártóknak. Ezek az alkalmazások különféle programozási  nyelvek, például C++, script nyelvek, például Python, vagy új grafi kai nyelvek, például Blockly, segítségével fejleszthetőek le. A klasszikus programozási rendszerek, például az IEC 61131 szerinti, PLCopen-konform vagy a G-kódos programozás szintén lehetséges, de ezek használata nem kötelező. Az automatizálási komponensek konfi gurációja és üzembe helyezése teljesen webalapú, a szoftver telepítésének igénye nélkül. A rendszerkörnyezet ugyancsak elérhető virtuálisan, így a programozás hardver nélkül is kivitelezhető. A fejlesztői környezet pedig támogatja a GitHubot, mely egy világszerte több mint tíz millió felhasználóval bíró, elismert fejlesztői közösség. Ez a gépgyártóknak gyakorlatilag korlátlan programozási kapacitáshoz és már lekódolt funkciókhoz nyújt hozzáférést, valamint a védett területeken jobb belső kollaborációt kínál.

 

Q6 EZ EGYBEN AZT IS JELENTI, HOGY A GÉPGYÁRTÓKNAK EGYÉB KOMPETENCIÁKRA IS SZÜKSÉGÜK LESZ?

Természetesen, de pontosan ez az, amit szeretnénk könnyebben és gyorsabban megoldhatóvá tenni. A ctrlX AUTOMATION legfőbb előnye az, hogy szabadon megválasztható a programozási nyelv, tehát a közreműködő szakemberek kiválasztása nem függ többé a programozási nyelvtől vagy az automatizálási szolgáltató (szabadalmaztatott) rendszerétől. Vagyis a szoftverfejlesztőknek nem kell ismerniük a klasszikus automatizálási nyelveket. A felhasználók az alkalmazásokon keresztül a valós idejű operációs rendszert is konfigurálhatják, telepíthetik saját szoftvereiket és szélesíthetik a funkciók körét.

 

Q7 HA A CTRLX AUTOMATION ENNYIRE NYITOTT RENDSZER, MI A HELYZET A BIZTONSÁGGAL?

A ctrlX AUTOMATION a „tervezett biztonság” irányelve mentén készült és megfelel az IEC 62443 szerinti informatikai biztonsági szabványoknak. A konfi gurálható felhasználó-nyilvántartás meg- akadályozza az adatokhoz és funkciókhoz való illetéktelen hozzáférést. Ezen kívül a rendszerszoftver fokozott védelmet nyújt a kártevőkkel és trójai vírusokkal  szemben, valamint lehetővé teszi a VPN-hálózaton és más biztonságos távoli szolgáltatásokon keresztüli, titkosított adattovábbítást. Az eszközportál pedig arra szolgál, hogy a felhasználók valós időben, digitálisan irányíthassák a ctrlX AUTOMATION intelligens komponenseit, valamint távoli eléréssel installálhassák a biztonsági frissítéseket és az új funkciókat.

 

Q8 MILYEN VÁLTOZATOK ÁLLNAK RENDELKEZÉSRE A TERMÉKBŐL?

Kezdésként elsősorban a kezelési és a robotikai alkalmazásokra összpontosítottunk. Erre a célra már korábban elérhetővé tettük a szükséges szoftveres és hardveres komponenseket. Ez azonban csak a kezdet, a következő néhány évben folyamatosan szélesítjük a portfóliót. Rendkívül izgalmas innovációk sora áll előttünk.

 

Q9 ÉRKEZETT MÁR BÁRMILYEN VISSZAJELZÉS AZ ÜGYFELEKTŐL?

A ctrlX AUTOMATION fejlesztésébe már az első lépésektől kezdve bevontuk különféle iparágak felhasználóit. Ezek az ügyfelek már az új platform segítségével dolgoznak. Az ő visszajelzésük rendkívül fontos számunkra, mivel segít valódi, piacképes megoldásokat létrehozni és ugyanakkor megerősíti, hogy a ctrlX AUTOMATION- és ezáltal mi is – tényleg két lépéssel előrébb, már a jövőben jár.

 

 

 

www.ctrlx-automation.com

 

https://www.boschrexroth.com/hu/hu/