Úton a nulla emisszió felé Megtérülő energiatudatosság

 

Csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, a hulladék-kibocsátást, az energiaráfordítást, az energia- fogyasztást, az alapanyag-felhasználást: ezek a fenntartható fejlődés vezérelvei. Ebbe illeszkedik az az alapelv is, mely innovatív technológiák bevezetését és alkalmazását hirdeti.

 

Ennek egyik evidens példája a LED világítás, melynek alkalmazásával igen jelentős energiafogyasztás-csökkenés érhető el. Ez nemcsak a háztartásokra, hanem még fokozottabban az ipari csarnokok megvilágítására is érvényes. Itt korszerű érzékelőkkel, elektronikus vezérlésekkel elérhető egy intelligens energiahatékony működtetés.

 

Fényérzékelővel felszerelve a világítás csak szükség esetén maximális, csak akkor, ha kívül sötét van, vagy egy személy belép a térbe és maximális megvilágításra van szüksége. Ez egy evidens, mindenki számára egyértelműnek tekinthető példa, azonban vannak más alkalmazások is, melyek mind ebbe az irányba mutatnak, de nem ennyire egyértelműek. Ilyenek például a darukon alkalmazott LED visszajelzők és LED-es reflektoros világítótestek. Idetartozik a pontosabb, biztonságosabb és gyorsabb munkavégzés elérése érdekében a legkülönbözőbb anyagmozgatási feladatok elvégzése során a rádió-távvezérlők alkalmazása és használata is, ami szintén az energiafelhasználás-csökkentéshez vezet.

Hasonló eset az elektro-permanens mágneses emelő berendezések, mágneses emelőgerendák használata, amikkel az anyagmozgatás gyorsítása kis energiafogyasztás mellett (áramfelvétel csak felmágnesezéskor és lemágnesezéskor pár másodperc ideig tart, és nem igényel akkumulátoros szünetmentes tápegységet) érhető el. Nem szükséges láncok, emelőszemek, hevederek, esetleg bonyolult hidraulikus megfogó berendezések alkalmazása, amelyek cseréje újabb alapanyag-felhasználással, előállításuk pedig energiaráfordítással jár. Az elektro-permanens mágnesek élettartama rendkívül hosszú, nincsenek mozgó alkatrészeik, karbantartási igényük rendkívül alacsony.

 

 

Lemeztekercsek elektro-permanens mágneses emelővel történő mozgatásakor nem sérül a lemez, így kevesebb a hulladék, és kisebb helyigény mellett sokkal gyorsabb az anyagmozgatás. Nincs szükség nagyobb fedett raktárcsarnok építésére, ezért kisebb az energiafelhasználás, az energiaráfordítás, valamint az üzemeltetési költségek is alacsonyabbak.

 

 

Végezetül idetartozik az elektro-permanens mágneses rögzítés többek között marógépeken történő alkalmazása, ahol a mágneses rögzítésnek köszönhetően rövid idő alatt, kisebb anyagráhagyással és egy, legfeljebb két átfordítással pontos, párhuzamos és nagyon jó síkkifekvésű lapok gyárthatók. Kontúrmaráskor nincs szükség nagyobb alapanyagra a szorítók miatt, a mágnes-asztal tehát kevesebb hulladék mellett történő gyártást tesz lehetővé. A mágneses felfogatással szinte rezgések nélküli megmunkálás lehetséges, ami a marószerszámok váltólapkáinak a kopását rendkívüli módon lecsökkenti. Így járul hozzá az elektropermanens mágnesasztal a kevesebb hulladék képződéséhez és a kisebb károsanyag-kibocsátáshoz. Komplex látásmód kialakításával, az új technológiák átfogó gazdasági számításokkal való alátámasztását követően mindig érdemes a megfelelő új rendszerek alkalmazása, mert csak ezekkel érhető el a kitűzött nemes és végül megtérülő cél.

 

 

Írta:
Tóth András (okl. villamosmérnök)
Réz Ádám (termékmenedzser)

 

http://www.bestofkft.hu/