Új „Engineering 4.0” tanulmány

 

 

 

 

 

 

 

 

Az RWTH Aachen Campusban működő E4TC megjelentette az új „Engineering 4.0” tanulmányt

 

A németországi RWTH Aachen Campusban működő European 4.0 Transformation Center (E4TC) egy vizsgálatot folytatott tervezési folyamatok és a vezérléstechnika stratégiák digitalizálása témában, valamint a berendezések/gépek műszaki kiépítését illetően.

 

Az új, kizárólag az Eplan-től elérhető „Engineering 4.0” tanulmány a mérnöki hatékonyság releváns cselekvési területeit emeli ki. Az értéklánc nagyobb hatékonyságához vezető utat tradicionális módszerekkel térképezi fel a szabványosítástól az automatizálásig.

 

A vizsgálat eredményeképpen létrejött 38 oldalas „Engineering 4.0” című tanulmány egy nyolc hónapos, a terepen végzett kutatáson alapul, melyet a német gépgyártók (mind sorozatgyártás, mind speciális gépeket gyártó cégek), a mérnöki irodák / ardvertervezők, valamint az alkatrészgyártók körében végeztek. A mérnöki munkában rejlő lehetőségek és a meghozandó intézkedések számszerűsítésére kifejlesztett módszer most először teszi lehetővé a jelenlegi mérnöki munkafolyamatok megalapozott mérlegelését mind a sorozatgyártás, mind a speciális gépek gyártása szempontjából. A tanulmány központi megállapítása szerint a mérnöki folyamatok részleges automatizálásával optimális költség-haszon arány érhető el. A németországi Aachenben működő E4TC kutatói először egy mérnöki munkafolyamat modellt állítottak elő és egy értékelési mátrixot készítettek öt hatékonysági szinttel. A „Hatékonysági szint” mátrix a módszertan / munkafolyamat részletes leírásait tartalmazza. Ehhez járul egy „Felhasználási szint” mátrix, mely a CAE szoftver használatát, mint az „Engineering 4.0” alapfeltételét írja le és értékeli. Összesen tíz, a gépgyártásra (gépsorozat/speciális gép) jellemző folyamatlépés került górcső alá. A létrehozott mérnöki munkafolyamat-modell a rendelési folyamat tipikus munkalépéseit tartalmazza.

 

Dr. Thomas Gartzen

 

Műszaki munkafolyamat-modell / Hatékonysági Mátrix

A kutatók a felmérés során a mérnöki munkára, a tervezésre, az anyagjegyzékre, a kiértékelésekre, a vezérlőszekrény elrendezésére, valamint az eszközök és a sablonok területére összpontosítottak. Ennek okai egyértelműek: Az ügyfelektől vagy a partnerektől való függőség ezekben a folyamatlépésekben időnként viszonylag alacsony vagy egyáltalán nem létezik – fejtette ki dr. Thomas Gartzen, az E4TC ügyvezető igazgatója. – „A vállalatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szabványosítási, vagy automatizálási projektek révén kiaknázzák a potenciális idő- és költségmegtakarításban rejlő lehetőségeket”. Az értéklánc nagyobb hatékonyságához vezető utat tradicionális módszerekkel térképezik fel a szabványosítástól az automatizálásig. Az egyes munkalépések hatékonyságának értékelése érdekében a tanulmány egy tíz lépéses munkafolyamat-módszertant állított fel, amelyben elhelyezhető a mérnöki hatékonysági szint (eLevel).

A szabványosításra fordított tervezési idő a mérnöki módszertől függően.

 

Eredmények: tervezési hatékonysági referenciagörbe.

 

A mérnöki lépésekhez (1–8) szükséges idő százalékban, eLevel2-t eltételezve.

 

Növekvő potenciál

Az összegyűjtött adatok felhasználásával a kutatók megállapították, hogy a vállalatok 20 százalékkal hatékonyabban teljesítenek az egyes „eLevel” szintekre ugorva. Az eszközorientált munkamódszerek 25%-os időmegtakarítást eredményeznek a kapcsolási rajz létrehozásában. A felhasználók fele annyi időt töltöttek el a kapcsolási rajz megalkotásával a termékfunkciókat tartalmazó könyvtár segítségével. A részleges automatizálás bevezetése további 25%-os időmegtakarítást eredményez a kapcsolási rajzok elkészítésében, a szabványosítás bevezetése pedig teljesen kiküszöböli a kiértékelésekre fordított időt. A tanulmány ingyenesen letölthető az eplan.de/engineering-4.0 oldalon. A tanulmány ingyenesen letölthető az eplan.de/engineering-4.0 oldalon.

 


EPLAN Software & Service

Az EPLAN szoftver- és szolgáltatás megoldásokat kínál a villamos tervezés, az automatizálás és a mechatronika területein. A cég a világ egyik vezető tervezői szoftver megoldását fejlesztette ki a gép- és kapcsolószekrény építők számára. Az EPLAN ideális partner a kihívást  jelentő mérnöki folyamatok leegyszerűsítésére.

Az ERP és PLM/PDM rendszerekhez készített sztenderd, illetve testreszabott interfészek biztosítják az  adatkonzisztenciát a teljes értéklánc mentén. Az EPLAN megoldásokkal végzett munka korlátok nélküli kommunikációt biztosít minden részleg számára. Legyen szó akár kis-, akár nagyvállalatról, az ügyfelek hatékonyabban aknázhatják ki saját kompetenciáikat. A tervezésben és gyártásban az automatizálást és integrációt előmozdító EPLAN együtt kíván növekedni az ügyfeleivel és partnereivel. Globális vállalatként az EPLAN világszerte több mint 55.000 ügyfelet támogat a „Hatékony tervezést” a fókuszba állítva.

Az 1984-ben alapított EPLAN a Friedhelm Loh Grouphoz tartozik, amely világszerte 18 gyáregységgel és 80 nemzetközi leányvállalattal rendelkezik. A cégcsoport 12.000 alkalmazottat foglalkoztat és 2018-ban árbevétele elérte a 2,6 Mrd. eurót. A családi tulajdonban lévő vállalat 2019-ben sorozatban tizenegyedik alkalommal nyerte el a „Legjobb német munkahelynek” járó elismerést. A Deutschland Test and Focus Money tanulmány alapján a Friedhelm Loh Group a „Legjobb szakoktatónak” járó elismerést is megkapta.

 

További információkért kérem, keresse fel a www.eplan.de és www.friedhelm-loh-group.com