Tisztaság az optimális diagnosztika és terápia érdekében

 

 

 

 

A röntgencsövek komponenseinek megbízható tisztítása

 

Az orvoslásban a különböző terápiás és diagnosztizálási eljárások alapja a röntgencső. A hightech-komponensek megbízható működése és hosszú élettartama vonatkozásában kulcsfontosságú az egyes alkatrészek precíz elkészítése és tisztasága. Az egyik vezető gyártó a tiszításnál az Ecoclean-t és az UCM-et használja.

1895. november 8-án fedezte fel Wilhelm Conrad Röntgen a röntgensugarakat, röviddel ezután meg is kezdődött a csövek kifejlesztése és gyártása a Philips Medical Systems DMC GmbH jóvoltából, illetve a thüringiai születésű üvegfújó, Carl Heinrich Florenz Müller közreműködésével. Hamburgi műhelyében 1896. márciusában el is készítette az első röntgencsövet.  Három évvel később Röntgen, a technikai úttörő megalkotja szabadalmát, egy vízhűtéses antikatód röntgencsövet. A csövek továbbfejlesztése és a röntgen technológia óriási sikere lélegzetelállító gyorsasággal hódította meg a világot, hatalmas kereslet alakult ki, így a kézi üzemből egy idő után egy röntgencsőre specializált üzem fejlődött ki.  1927-ben az egykori részvényes, Philips vette át a céget.

 

Innováció és magas gyártási precizitás a tisztítás területén

A vállalat azóta is innovatív megoldásokkal és folyamatos javításokkal formálja a röntgen iparágat. Azok a termékek, amelyek a Philips Healthcare-től kerülnek ki vagy a Dunlee márkanévvel vannak ellátva, jelentős mértékben hozzájárulnak a képi diagnosztika, a számítógépes tomográfia vagy az intervenciós radiológia fejlesztéséhez.  „A modern gyártási technológiák, a nagyfokú precízió és a következetes folyamatoptimalizálás mellett az alkatrészek tisztasága játszik fontos szerepet a működési biztonság és hosszú élettartam garantálásban a termékeinknél,” jegyzi meg André Hatje, a röntgencsövek területén dolgozó folyamatfejlesztő vezető mérnök.  Egyértelművé válik mindez a különböző röntgencsövek alkatrészeinek tisztítására vonatkozó szennyeződési előírások láttán: legfeljebb két, öt mikrométert meg nem haladó részecske és maximum egy tíz mikrométernyi részecske.

 


A spirális horonycsapágyak komponenseinek tisztításához egy szabvány berendezés szükséges. A beruházás előtti tisztítási kísérletek megmutatták, hogy csak az EcoCwave tudja teljesíteni a megcélzott eredményeket.

 

A molibdén és a csiszolóanyagok eltávolítása a szabvány berendezésben

Amikor a spirális horony csapágyak komponenseinek tisztításához a berendezés lecserélésre került, a nagyfokú tisztaság fontos kritérium volt. A Hightech-röntgencsövek szívét jelentő csapágyak molibdénből készülnek. Miután lézer segítségével a horonyszerkezetet kialakították, egy száraz csiszolási folyamat következik.  Ezután következik a tisztítás, melynek során eltávolításra kerül a csiszolópor, illetve a horonynál esetlegesen a lézerezés következtében felbukkanó égésnyomok.  Ennek a tisztítási folyamatnak egy kompakt szabvány berendezésben kell végbemennie, hogy a folyamatvizsgálat egyszerűsödjön. Ezzel a feladatkiírással fordult a fejlesztő több gyártóhoz, köztük a Filderstadt-i Ecoclean GmbH-hoz. „A különböző gyártóknál végzett tisztítási próbák megmutatták, hogy a spirális horonycsapágyak alkatrészeit csak az Ecoclean EcoCwave berendezésénél kaptuk meg olyan tisztán, ahogyan azt szerettük volna,” közölte a folyamatfejlesztő.

 

A tizenkét kezelési állomással kivitelezett ultrahangos finomtisztító berendezés garantálja, hogy a röntgencsövek részei az utolsó tisztításnál megbízhatóan eleget tegyenek a  ≤ két részecske 5 µm és egy részecske ≤ 10 µm tisztasági előírásnak. 

 

Finomtisztításra fejlesztve

A merülő és fecskendező folyamatokkal dolgozó berendezés a Philipsnél már régebben is alkalmazott savas tisztítóközeggel működik és mindössze 6,9 négyzetméter helyet foglal.  A berendezés három árasztótartállyal van ellátva a tisztító és kétszeri öblítő folyamatlépésekhez.  Az áramlásra optimalizált, cilinderes kialakítás és az álló elrendezés megakadályozza a szennyeződések lerakódását a tankban.  Ebből következően minden tank rendelkezik egy külön teljes áramú szűréssel ellátott közegkeringetővel, így a tisztító- és öblítőfolyadék mind a betöltésnél, mind pedig a kiürítésnél is megszűrésre kerül, akárcsak a bypass üzemmódban is. Az utolsó tisztítási folyamathoz használt ásványtalanított víz előkészítése a beépített Aquaclean rendszeren keresztül történik.

A magas tisztasági követelményekhez igazodva a munkakamrák és a forgatóállvány elektromos polírozással készültek.   Ez utóbbi jól átgondolt kivitelével arról is gondoskodik, hogy az alkatrészek a beépített ultrahanggal minden oldalról alaposan elérésre kerüljenek.  A  frekvenciavezérelt pumpák lehetővé teszik továbbá, hogy a térfogatáramot az árasztásnál és az ürítésnél az alkatrészekhez igazítsák.  Így lehetőség van arra is, hogy a munkakamrák különböző töltöttségi fokai egy intenzív közegcserét realizáljanak a kritikus alkatrészeknél.  A szárítás forró levegővel és vákuummal történik. „A tisztítási eredményekkel nagyon meg vagyunk elégedve.” Minden alkatrész úgy jön ki a gépből, hogy azokat rögtön be tudjuk zsilipelni egy tisztaterembe és folytatódhat a megmunkálása. A következő lépések az izzást alkalmazzák és benedvesítik a komponenseket folyékony fémmel.

 

A VE-vizes integrált spriccelő öblítő  eltávolítja azokat a finom porokat is, amik még a tisztítás és az első merülés után a felületen maradtak.

 

Ultrahangos berendezések a köztes és a végső tisztítási lépésekhez

Az anódlemez feletti kis csavaroktól és a katódhüvelytől egészen a 225 mm átmérőjű edénykékig terjed azon alkatrészek spektruma, melyeket a Philips egy 18 éves, többfokozatú UCM AG ultrahang berendezéssel tisztít.  Szintén ilyen sokszínű azon anyagok sora is, amelyekből ezen komponenseket előállítják: a nikkel-vas nyersanyagokkal kezdve a nemesacél, molibdén, réz, wolfrám és titán nyersanyagokig terjedően. „A darabokat az egyes munkaállomások – mint például a csiszolás és galvanizálás, vagy izzítás illetve edzés közben vagy előtt – meg kell tisztítani.” A berendezés ezért a leginkább frekventált gépezet az anyag megmunkálása folyamán és folyamatosan nagyon megnyugtató tisztítási eredményt produkál,” mondja André Hatje. A kapacitás területén mindenesetre határokba ütközünk, ezért egy második berendezés megvásárlása mellett döntöttünk. Egyértelmű volt, hogy megint az UCM-et választjuk, ami a precíziós és finom tisztításra specializált SBS Ecoclean Csoport vállalati területéről érkezik. Ha a folyamatot, a tisztítás és öblítés számát illetve a szárítását is a meglévő berendezéshez hasonlóan kérheti a cég, az új tisztítási rendszer legyen rugalmasabb és gyorsabb, így hozzon még jobb eredményeket. „A köztes tisztításnál volt néhány alkatrész, amely nem érte el a 100 százalékot. A következő folyamatoknál ez nem játszik szerepet, de a végső tisztításnál a munkadaraboknak tulajdonképpen szennyeződésmentesnek kell lenniük”, fejti ki a folyamatfejlesztő. Ez azt jelenti, hogy az előírás szerinti ≤ két részecske 5 µm és egy részecske ≤ 10 µm tisztaságot megbízhatóan teljesíteni kell.

 

Mindkét átalakító szállítóállványa különböző megfogókkal rendelkezik, így a vevőoldali tisztítótartályokat fel lehet venni és a tartálynak megfelelő programspecifikus funkciókat a kezelési állomásokon el lehet végezni.

 

Gyors és rugalmas folyamatokra kifejlesztve.

A teljes mértékben zárt ultrahangos tisztító berendezés tartalmaz beépítve be és kipakolást tizenkét állomást és két átalakítót. Ezek, akár a különböző medencékben végezendő folyamatok paraméterei szabadon programozhatóak. Az állomások szabadon elindíthatóak és a folyamatok szabadon alakíthatóak. „Ennél a berendezésnél kereken 30 különböző tisztítóprogramal dolgozunk annak érdekében, hogy a különböző komponensek tisztasági követelményeit le tudjuk fedni; ezeket egy integrált bárkódrendszerrel automatikusan ki lehet választani”, magyarázza André Hatje.  A berendezés szállítóállványai különböző fogókkal rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a kezelőállomásokon fel lehessen venni a különböző ügyféloldali tisztítótartályokat, és végre lehessen hajtani a különböző programspecifikus funkciókat, amilyenek például az edények emelése és süllyesztése vagy elforgatása. A megvalósítható átlagteljesítmény programtól függően óránként 12-től 15 kosárig terjed naponta három műszakban, hetente hat munkanappal számolva.

 

Effektív megoldások az optimális tisztítási eredmények érdekében

A berakodás utáni első négy medence közbeiktatott öblítési lépésekkel teszi lehetővé a tisztítást. A jobb eredmények érdekében a tisztítómedencék a fenéken illetve a két oldalon többfrekvenciás ultrahanggal (25 és 75 kHz) lettek ellátva. A medencefalakon beépített forgólemeznek köszönhetően nincsenek olyan alkatrészek a medencében, amik a szennyeződések lerakódásának helyet adnak. Másik újdonság a medencéknél a kétoldali túlfolyó, ami a lebegő és felúszó részecskék kivezetésére szolgál a medence fenekén történő szűrés következtében.  Ez hivatott arról gondoskodni, hogy az eltávolított, majd a medence alján összegyűlő szennyeződéseket egy öblítőfúvóka segítségével eltávolítsák, majd a medence legmélyebb pontján kiszívásra kerülhessenek.  A felületről és a medencefenék szűréséből a folyadék egy elkülönített szűrőkörrel van ellátva.  A tisztítómedencék ebből kifolyólag egy elektrolitikus zsírtalanítóval vannak felszerelve. „Ezt a funkciót közösen az UCM-mel fejlesztettük ki már a régebbi berendezésnél. Ezáltal azokat a munkadarabokat is tisztán kapjuk meg, amelyeken rászáradt polírozópaszta van”, teszi hozzá André Hatje. 

Új viszont az ötödik kezelő állomáson lévő integrált VE-vizes spriccelő öblítő. Ez azt az egészen finom port is eltávolítja, ami még a tisztítás és az első merülő öblítés után a felületen maradt.  Ez az UCM által javasolt kivitelezési rész szintén jelentősen hozzájárul a jobb tisztasági eredményhez”, jegyzi meg a folyamat fejlesztője.  A spriccelő öblítők három merülőállomáshoz csatlakoznak, az utolsó öblítő ásványtalanított vize pedig a vastartalmú anyagok miatt korrózióvédő anyaggal van ellátva.  Mindhárom öblítőállomás rendelkezik egy elkülönített kiemeléssel. Ez lehetővé teszi, hogy a kosarakat különböző várakozási idő után ne csak kivegyük a medencéből, hanem az öblítési folyamat alatt mozgatni is tudjuk őket. A munkadarabok szárítása az ezt követő két kombinált infravörös-vákumszárító installálásával történik. Egy lamináris áramlódobozzal ellátott burkolat akadályozza meg a kirakodó állomáson a komponensek újraszennyződését.  „Ez az új tisztítórendszer több lehetőséget nyújt számunkra a tisztítás területén. Rövidebb ciklusidő alatt jobb tisztítási eredményeket érünk el. Éppen ezért a régi berendezésünket is tervezzük modernizáltatni az UCM közreműködésével”, jegyzi meg végül André Hatje.

 

Az SBS EcocleanGroup jövőorientált üzemeket, rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt, gyárt és értékesít ipari alkatrészek tisztításához, precíziós alkatrész-tisztításához, sorjázáshoz, felület-előkészítéshez és felületkezeléshez. Ezek a világvezető megoldások világszerte támogatják a vállalatokat a kiváló minőségű, hatékony és fenntartható termelésben.  Az ügyfelek a széles ipari piacról érkeznek – az orvostechnikától, a mikrotechnikától és a precíziós mérnöki munkától kezdve a gépgyártásig és az optikai iparig, valamint az autóiparig és a szállítóiparig, az energiatechnikáig és a repülésig. A csoport sikere az innováción, az élvonalbeli technológián, a fenntarthatóságon, az ügyfelek közelségén, a sokféleségen és a tiszteleten alapul. A vállalatcsoport kilenc országban képviselteti magát, világszerte tizenkét telephellyel, és körülbelül 900 embert foglalkoztat.

 

www.ecoclean-group.net