Szinkron hajtás a közös sikerek irányába

… együttműködés az innováció jegyében a szerviztől a komplex megoldásokig

Interjú Szilassy László – a Gamma-Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft. Ügyvezetőjével és Nagy József – a LENZE Hajtástechnika Kereskedelmi Kft. Country Managerével.

.

2021 harmadik negyedévében került átadásra a Lenze Hajtástechnika Kereskedelmi Kft. és a Gamma Digital Kft. együttműködése eredményeként a Gamma Digital budapesti telephelyén egy oktatási és tesztelési céllal megtervezett és felépített demó fal, mely a Lenze legmodernebb megoldásait vonultatja fel. Ennek apropóján beszélgettem a két cég vezetőjével múltról, jelenről, a két cég együttműködéséről és terveiről.

Szilassy László Ügyvezető

A két vállalat kooperációjának eredményeként egy olyan tesztkörnyezetet hoztak létre, mely lehetőséget kínál a szakembereknek, valamint a hozzájuk látogató ügyfeleknek a különböző projektek tervezésekor alkalmazástechnikai tesztek elvégzésére. Emellett a Gamma Digital már hosszú évekkel ezelőtt elkötelezte magát a jövő generációjának képzése mellett, hiszen több felsőoktatási intézménnyel (pl. BME, ELTE, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Óbudai Egyetem) együttműködnek mind oktatási tevékenységek során, mind K+F területen, egyetemi hallgatókat bevonva a saját projektjeibe. Ezen tevékenységek során a hallgatóknak lehetősége nyílik akár szakmai gyakorlatok keretein belül, akár a diplomadolgozat megírásán keresztül betekintést nyerni valós ipari folyamatokba és megoldásokba. A most létrehozott demófal is jelentősen támogatja a hallgatók szakmai fejlődését.

ProdEngineer
Kérem, röviden mutassa be a Gamma-Digital Kft-t az olvasóknak!

Szilassy László

„Cégünket a Gamma Digital Kft.-t 20 évvel ezelőtt hoztuk létre. A Gamma Művek műszaki kultúráján nevelkedtünk fel, onnan gyűjtve tapasztalatainkat és indulva szakmai fejlődésünk útján. A magam részéről anno ott írtam a szakdolgozatomat és ott készítettem el tudományos munkáimat is. A Gamma Művek egy 1920-ban alapított cég volt – egészen a rendszerváltásig.

Olyan műszaki szemléletet és egy olyan közösségi látásmódot adott az ott dolgozó műszaki kollégáknak – a tanoncoktól kezdve egészen a főmérnökig – ,ami a magyar iparnak meghatározó része volt. Nem egyedüliként volt megtalálható ebben a szegmensben, de megszámlálható, tehát véges számú, egy-két tucat ilyen cég volt – , a szakterületen belül talán a legjobbnak mondható.

Én az automatizálási ismereteimet a műszer és irányítástechnika tapasztalataimat, a vezetési (skill) készségemet, és sok mindent köszönhetek a régi Gammának, így amikor az jogutód nélkül megszűnt, fájdalommal töltött el. Ezt követően külföldre mentem – Németországba – az RWTH Aachen Egyetemre. Kármán Tódor-nak volt ez az Egyeteme. Nagyon sok minden emlékeztet a városban Kármán Tódorra, az ő kiemelkedő szakmai munkásságára, aki a Magyar műszaki tudományok egyik kiemelkedő személyisége volt.

Ezt követően – kettő év után – feleségemmel együtt tértünk haza. Miután megszülettek gyerekeink, úgy döntöttem, hogy azt a (know-how) műszaki ismeretanyagot, amit tanultam a munkahelyen és az Egyetemen, azt meg- próbálom aprópénzre váltani. Az első perctől kezdve automatizálási és villamosmérnöki feladatokkal foglalkoztunk, és úgy gondoltam, hogy ne csak analog Control, hanem digitális Control is legyen – és innen jött a nevünk, hogy Gamma Digital. A megalakulásunk előtt négy évig voltam a Gamma Analcont-nál ügyvezető, ahonnan azzal a megkötéssel engedtek el a szakmán belül, hogy vigyek magammal néhány (5 fő) nyugdíj előtt álló kollegát, amit én szívesen meg is tettem.

Az Ő szakmai tapasztalataikkal és a fiatal mérnök kollégák lendületével elindul- tunk egy olyan úton, ami azóta is fölfelé ível. Az elmúlt 20 év természetesen sok változást, és szerencsére  mondhatom sok fejlődést hozott a cég életében, de tekintve, hogy az innováció, mint köz- ponti gondolat a mindennapjaink része, így talán ez nem véletlen.

Az elmúlt években cégünk az ipari automatizálás világának egyre szélesebb spektrumát lefedő rendszerintegrátor céggé nőtte ki magát, mely immáron nem csak a különböző berendezések automatizálása terén tud eredményeket felmutatni, hanem mind a gyártáshoz, mind a logisztikához kötődően komplex rendszereket szállítunk a tervezéstől a kivitelezésig, sőt a termeléstámogatáson át a 7/24-es szervizszolgáltatásig, ezáltal teljes megoldást nyújtva a vég- felhasználóknak, legyen szó akár automatizált magasraktárakról és a hozzá kapcsolódó robotcellákról, akár vezető nélküli targonca (AGV) flottákról.”

ProdEngineer
Kérem, mondja el, milyen lényeges dolgokat kell tudnunk a LENZE Hajtástechnika  Kereskedelmi Kft.-ről!

Nagy József

„A LENZE egy német eredetű, 70 éves múltra visszatekintő vállalat. Alapítója Hans Lenze. A mai napig családi kézben lévő vállalatot gyermekei irányítják. A vállalat nemzetközi céggé nőtte ki magát. 60 országban vagyunk jelen saját leány- vállalatokkal és kereskedelmi, továbbá teljes körű szerviz szolgáltatással. A piaci igényekhez igazodva a LENZE nem csak leányvállalatként található meg az egyes országokban, hanem külsős vállalatokkal együttműködve is jelen vagyunk.

A kezdetben mechanikai hajtástechnikával – hajtóművek fejlesztése – indult a vállalat, ezt követően villanymotorokkal egészült ki a portfólió, ekkor vált igazán elismert céggé a Lenze. Az elmúlt 15 évben oda teljesedett ki a portfólió, hogy komplett hajtástechnikai, berendezés-automatizálási technológiát tudunk kínálni partnereik számára. Magyarországon kereskedelmi Kft.-ként 2000 óta működik a cég. Anno a 80-as évek közepétől – végétől jelen volt Magyarországon, akkor még fióktelepként indult. Felépítés szerint mindig is – régiós szinten – az Osztrák igazgatósághoz tartoztunk.

Nagy József Country Manager

Ausztriába, Linz-ben található Európa egyik legkorszerűbb, legmodernebb gyártás-technológiával rendelkező gyára és logisztikai központja. A régiónkban 10 szomszédos országgal vagyunk egy csoportban. Magyarországi tevékenységi körünk 80%-a a gépgyártók igényeit szolgálja ki, globális bevételeinek 70% – a tőlük származik. Elsődlegesen olyan gépgyártók a partnereink, akik sorozatgyártásban, saját márkával ellátott gépsorokat, technológiai berendezéseket fejlesztenek, gyártanak. A LENZE a saját technológiai innovációs fejlesztéseivel járul hozzá a vevő igényeihez, elképzelései szerint fejlesztett berendezés, célgép megvalósításához, hogy azok gyorsabbak, okosabbak, kisebbek, hatékonyabbak legyenek. Partnereink, vevőink igényeit a mérnökeink feldolgozzák, és műszaki javaslatokat teszünk, melyeket közösen egyeztetünk  a fejlesztésekről. Piaci értéket, fejlesztést, egy olyan koncepciót adunk a gépgyár- tástechnológiai szakemberek részére, melyeknek segítségével megalkothatják innovatív elképzeléseiket.

Magyarországon kicsit más a helyzet, mi inverse vagyunk más országoknak, mi- vel azt szoktuk mondani, hogy Európa összeszerelő országa vagyunk. Mivel a nagy gépgyártókból Magyarországon viszonylag kevés van, 10-12 gyár talál- ható, itthon leginkább csak összeszerelő üzemekkel találkozunk. A mérnöki szinten történő döntéshozatal leginkább az anyavállalatoknál születik meg, ide sorolhatom a német, a francia, az olasz, az osztrák vagy amerikai vállalatokat. A LEN- ZE magyar irodája ehhez az adottsághoz alkalmazkodva a célgépgyártást tartja fókuszban, ami elsősorban az autóipart, a Tier–1 ; Tier–2 beszállítói láncot szolgálja ki. Ezen gyárakban bizonyos  fejlesztések szükségesek, ahol a gépgyártókkal együttműködve segítjük a gyárak be- ruházási igényeit komplett műszaki fejlesztésekkel. Ennek következtében régiós szinten kiemelkedően magas számú mérnökiroda, rendszerintegrátor, műszaki tervezőiroda és egyedi gépgyártás működik hazánkban. Ők keresnek meg bennünket a különböző feladataikra. Amennyiben a LENZE egy életszerűbb vagy számukra előnyösebb megoldást, fejlesztést kínál, mint más cégek, akkor minket bíznak meg az adott műszaki feladatok ellátásával.”

.

ProdEngineer
Pontosan hogyan és milyen céllal indult a két cég együttműködése?

Nagy József

„A magyarországi LENZE iroda viszonylag kis létszámú, kereskedelmi és műszaki támogató funkcióval. Ekkora létszámmal nem működne saját support és szerviz hálózat. A régiós irányelvünk szerint célunk, hogy együtt dolgozzunk olyan megfelelő referenciákkal és szakmai tapasztalattal rendelkező külsős cégekkel, vállalatok- kal, akikkel egyfajta szimbiózisban tudunk fejlődni és kiemelkedő minőségű szolgáltatást kínálni. Anno számos céget megvizsgálva a Gamma-Digital több szempontból is a legjobb megoldásnak bizonyult a LENZE oldaláról. Nem csak magyar vonatkozásban, hanem régiós szinten is egyértelműen hasznosnak látjuk az együttműködést. Egyik nagyon fontos szempont az volt, hogy egy olyan céggel induljon el egy tovább fejlődő partnerség, aki testközelben napi szinten találkozik a LENZE eszközeivel, ismeri azokat. A második szempont volt a karbantartási profil, a folyamatos rendelkezésreállás. A Gamma-Digital mindkettő feltételnek megfelelt. A két vállalat már évek óta   karöltve szolgálja ki vevőinket, ezzel ideális meg- oldást nyújtva Partnereink adott esetben komplex, nagy kihívást jelentő igényeire is. A LENZE sok ezer rendszere, eszköze üzemel Magyarországon és ezek tovább- fejlesztésében, karbantartásában kiváló- an együttműködik a két vállalat.”

.

ProdEngineer
Miért ebben a formában történik a kooperáció?

Szilassy László

„Én két aspektust emelnék ki, az első a szolgáltatási, a másik pedig a fejlesztési. A fejlesztés terén mi is – mint ahogy a vég- felhasználóink, akik egyre inkább multinacionális nagyvállalatok – törekszünk arra, hogy a legmagasabb minőségű műszaki megoldásokat nyújtó cégekkel dolgozzunk együtt. Cégünk az ipar számos területén jelen van a gyógyszeripartól, az élelmiszer- iparon át az autóiparig, emellett teljeskörű intralogisztikai megoldásokat is nyújtunk, ennek megfelelően rendszerink tervezése során nagyon sokféle műszaki problémával találkozunk. Ezen feladatok megoldása kapcsán fontos számunkra, hogy közvetlen együttműködés legyen a beszállítóinkkal, akikkel közösen gondolkozva oldhatjuk meg a mérnöki kihívásokat, illetőleg akik nyitottak a valós felhasználásból eredő visszacsatolások konstruktív befogadására.”

A Lenze, mint ilyen partner számos területen egyértelmű választásként adódik a rendszerintegrátori tevékenységünkből adódó feladatok megoldása kapcsán, és a szoros együttműködésünknek köszönhetően elmondható, hogy az elmúlt évek sikerei – melyek a koprodukcióban törté- nő rendszertervezéstől a beüzemelésig bezárólag jellemzik közös történetünk-, pozitív jövőképet adnak a hosszútávú együttműködés erősítésének terén. A szolgáltatás területe a másik, ahol szorosan együttműködik a két cég. Számunkra a kezdetektől fontos volt, hogy az általunk kivitelezett rendszerek a lehető legnagyobb rendelkezésreállás mellett, a legnagyobb biztonsággal szolgálják ki vevőink igényeit. Ennek megfelelően cégünk nagy hang- súlyt fektet a rendszertámogatásra, mely- re egy külön szerviz csapatot tartunk fent, akik 7/24 rendelkezésre állás mellett állnak végfelhasználóink rendelkezésére. A Lenze-vel való együttműködés kapcsán hosszútávú perspektíva lehet egy ilyen irányú elköteleződés is, de ez még  a jövő zenéje. Jelenleg mérnöki vonalon van meg az a napi kapcsolat – mondhatni forródrót-, mely a tervezési és üzembehelyezési fázisokban való együttműködésnek ad alapot, és mely által a mérnök kollegák közös erővel állnak ügyfeleink rendelkezésére, az ország teljes területét lefedve.

Nagy József

„Az előzőekhez még hozzátenném azt, hogy az elmúlt években én egyértelműen látom azt az összecsiszolódást, ami a két cég kollégái és szakemberei között zajlik, és távolról is jól látható egyfajta növekedési tendencia a közös projektek kapcsán. A közös munka a gördülékenysége nagyon pozitív előrelépést mutat, és úgy gondolom, hogy ez nem  fog  ellaposodni a közeljövőben sem. Hiszünk abban, hogy még több közös projektet tudunk megvalósítani.”

.

ProdEngineer
Ki és milyen céllal fogalmazta meg a demófal öt- letét és miért gondolták ennek szükségességét a már meglévő rendszerek mellé?

Szilassy László

„A cégben a folyamatos képzés nagy hangsúlyt kap. Erre a HR külön figyelmet szentel. Az egyik oka, hogy építünk demó- falakat az, hogy a kollegák képezni  tudják  magukat, illetve hogyha adott esetben egy termékre, vagy egy megoldásra kíváncsi egy partner, akkor itt ezt ki tudja próbálni. A másik terület az egyetemen most végző ifjú Titánok, a „Z” generáció. Ők másként gondolkodnak, mint a mi generációnk. Egy reprezentatív felmérés szerint a hallgatók körében a legfontosabb dolog nem a pénz. Az első helyen ma a csapat áll. Második helyen a tanulásnak az igénye. A pénz pedig csak a negyedik helyen állt. Biztos vagyok abban, hogyha itt most kimennénk megkérdezni embereket, akkor az első öt mondatban azt biztosan mondanák, hogy azért szeretnek itt lenni, mert itt folyamatosan tudnak fejlődni, tehát van előttünk egy jövőkép. Egy ilyen demófal abban segít nekik, hogy lássák maguk előtt a műszaki megoldásokat. Egyébként ez az egyik legnívósabb demófal, ami eddig készült.”

.

ProdEngineer
Ha jól értem, akkor a demófal létre- jöttének több funkciója is van: a belső szakembergárda továbbképzése, a fiatal, egyetemről kikerülő szakemberek képzése és az ügyfelek elképzeléseinek támogatása?

Szilassy László

„Igen, ez ebben a formában teljesen helytálló. De az egyes funkciók szigorúan nem választhatók széjjel, kapcsolatban állnak egymással.”

.

ProdEngineer
Milyen lehetőségeket nyújt a bemutató-fal megépítése üzleti szempontból, szakmai fejlesztések területén, az oktatások és képzések tekintetében? Milyen piaci szegmenseket céloztak meg az alkalmazással – kik lesznek a célközönség?

Nagy József

„A demó-fal egyik funkciója tulajdonképpen az, hogy külön szimulációkat lehet lefuttatni rajta. Láthatjuk a tengelyeket mozogni. A tengely végén ugyan nincs ott egy robotkar, vagy nincs ott egy nagy szállítópálya, de a mozgásokat és azoknak az összehangolását egy komplett rendszerré alakíthatjuk, így azt abszolút le lehet vele modellezni. Sok kisebb, közepes mérnöki irodával állunk kapcsolatban Soprontól Mátészalkán át az egész országban, és mindenki problémákkal küzd, sok esetben a megfelelő munkaerő megtalálása, amely mindenhol problémás, főleg a villamosmérnököké. A mi szakmánkban 3 pozíció, ami különösen keresett, a Sales, a megfelelő  gépészmérnök  és a villamosmérnök. Érdekes módon a nagyobb cégek, nagyobb nehézségekkel küzdenek, így például a megfelelő szakembert kiválasztása, megszerzésre, vagy diákok bevonzása – bár erre külön projektek vannak. A kisebb mérnökirodák sok mindennel foglalkoznak, mindent elvállalnak, így ebből kifolyólag a napi munka sokkal változatosabb, sokkal izgalmasabb.”

Szilassy László

„A Gammánál ugyanez a lehetőség megvan, mivel az egész országban jelen vannak szakembereink, és rengeteg partnercéggel vagyunk kapcsolatban – ahol sokrétű és speciális feladatokat látnak el. A LENZE-vel való közös együtt- működésünkből adódóan is sok helyre eljuthatnak a mérnök kollégák, és további egyedi alkalmazásokat ismerhetnek meg – ezzel tovább fejlesztve tapasztalataikat, szakmai tudásukat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen cégnél mindig a munkának az az izgalma, hogy egy mérnöki gondolkodással, újat láthatnak, újat tanulhatunk.”

Az elhangzottak is hűen tükrözik, hogy mindkét cég igyekszik a legmodernebb, leginnovatívabb, leghatékonyabb megoldásokat nyújtani megrendelőiknek, ez az összefogás is ezt a célt szolgálja. Tudatában vannak annak a ténynek, hogy az egyre gyorsabban változó, fejlődő világban csak a megújulásra, az innovációra képes rugalmas és dinamikus, a piaci igényekre gyorsan reagáló vállalkozásoknak van esélyük a sikerre, melyek egyénre szabott terméket, szolgáltatást nyújtana az ügyfeleiknek.

.

https://www.lenze.hu

.

https://gammadigital.hu