Szekrényrendszerek a digitalizálás követelményeihez igazodva

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenhol megtalálhatók, akár a szélerőművek energiarendszerének
gondoláiban,
akár az autópályák szélén, a barlangok mélységében, vagy
bármely termelési létesítményben- Rittal kis és kompakt kapcsolószekrények
milliói védik az érzékeny vezérlőelektronikákat, és így biztosítják
a különböző folyamatok zökkenőmentes működését.

 

A Rittal – az ipari elosztószekrény feltalálója – teljesen átalakította termékportfólióját, és a digitalizálásból származó új követelményeket is figyelembe vette. Az új AX kompakt kapcsolószekrények és a KX kis házak nemcsak számtalan szerelési előnyt kínálnak az ügyfeleknek, hanem új perspektívákat nyitnak meg a Rittal rendszer részeként, a teljes körű digitális értékteremtés folyamatainak megvalósításával.

 

 

 

4 kérdést tettünk fel Matthias Müllernek,
a Rittal kapcsolószekrényekért felelős termékmanagement vezetőjének.

Matthias Müller

Szerkesztő

Az eddigi kompakt szekrények és a kisméretű házak a Rittal portfólió legsikeresebb termékei. Miért volt szükség fejlesztésre ezen a területen?

Matthias Müller

Ügyfeleink világa változik, és ezzel együtt az igényeik is. A kiélezett nemzetközi verseny, a képzett munkaerő hiánya, és nem utolsó sorban a digitalizálás, megkövetelik, hogy az összes folyamatot egészen a megrendeléstől a gyártásig, sőt még magát a terméket is új szempontok szerint szemléljük. Mivel soha nem elégszünk meg azzal, amit már elértünk, ezért az ügyfelekkel folytatott párbeszéd alapján.

 

Szerkesztő

Tudna példát mondani ezekről az új követelményekről?

Matthias Müller

Az ipar 4.0 környezetében az adatok fontos forrást jelentenek, akár egy termék fejlesztéséről, akár csak a zavartalan gyártási folyamat nyomon követéséről legyen szó. Ezek az adatok gyakran olyan információkat tartalmaznak, amelyeket a gépek vagy berendezések érzékelői rögzítenek. A digitalizálás következtében néha több száz szenzor kerül egy gépbe.

A tartozékok – például a sorkapcsok vagy a terepi vezérlőeszközök – általában egy-egy szekrényben vannak elhelyezve. Mivel az alkatrészek egyre kisebbek, az elosztók beépítési sűrűsége megnő, több minden kerül bele, emiatt a bevezetendő kábelek mennyisége is több lesz. Ezt a problémát úgy oldottuk meg az új AX sorozat kompakt szekrényeivel és a KX sorozat kis házaival, hogy 35%-kal megnöveltük a bevezető lemezek felületét, így azok egyértelműen több helyet biztosítanak a kábelezésre, mint az előző modellek.
Manapság gyakran előfordul, hogy nem mindegyik, az adott kábelmennyiség bevezetéséhez szükséges nyílás a bevezető lemezen helyezkedik el. Ennek következtében mind a bevezető lemezt, mind a szekrényt meg kell munkálni. Az új, nagyobb lemezekkel a szekrény megmunkálása a legtöbb esetben elhagyható.

 

Új kompakt kapcsolószekrények és kis házak a Rittal-tól

Szerkesztő

Az ügyfelek által támasztott új igények teljesítése mellett vannak-e más előnyök is, amelyek támogatják a berendezésgyártók belső folyamatait?

Matthias Müller

Igen, természetesen. Az új fejlesztéseink egyik legfontosabb célja az, hogy megkönnyítsük ügyfeleink munkáját. Mindez már a megrendelésnél elkezdődik. A Rittal konfigurációs rendszer (RiCS) nemcsak a 3D modelleket, hanem a gépi feldolgozáshoz szükséges adatokat, sőt még az alkatrészlistát is az ügyfél rendelkezésére bocsátja. Egy másik tipikus példa, amely megmutatja, mennyire belemélyedünk mi magunk is az ügyfeleink folyamataiba, az nem más, mint a szállítás. Az új AX és KX termékek esetében minden főbb alkatrészt, például ajtókat és bevezető lemezeket, külön-külön csomagoljuk, és nem összeszerelve szállítjuk a szekrényt. Az ügyfélnek tehát nem a szétszereléssel kell kezdenie a megmunkálást, vagyis egy munkafázis kiesésével értékes időt nyer. Különösen fontos ez olyan tömegesen vásárolt termékek esetén, mint a kompakt kapcsolószekrények és kisméretű házak. A berendezésgyártók ezeket az alkatrészeket akár közvetlenül egy megmunkáló központban is elő tudják készíteni, mivel az adatok a konfigurációs rendszeren keresztül már rendelkezésre állnak. Ezután minden ajtót és bevezető lemezt csak hozzá kell rendelni a megfelelő projekthez. Ezt a munkát nagyban segítik a QR kódok, amelyeket ezentúl minden főbb alkatrészre rányomtatnak.

 

Szerkesztő

A nemzetköziség fontos téma sok vállalat számára. Milyen lehetőségeket kínál az új sorozat az UL tanúsítvány tekintetében?

Matthias Müller

Természetesen az összes új kompakt kapcsolószekrény és kisméretű ház UL konform. Az új sorozat azonban még többet kínál azoknak a vállalatoknak, amelyek nemzetközileg is tevékenyek: az UL konformitás akkor is megmarad, ha további tartozékokat szerelnek be a szekrénybe. Itt olyan konstruktív megoldásokat fejlesztettünk ki, amelyek többek között biztosítják, hogy a tartozékok plusz furatok elkészítése nélkül is beszerelhetők legyenek az AX kapcsolószekrényekbe. Ugyanez vonatkozik a fali konzolokra is. További előny, hogy az elosztó védettsége változatlanul megmarad.

 

 

 

 

https://www.rittal.hu