PACE-díjas a Kunszigeti MicroTorq

A Federal-Mogul Holdings egyik divíziója, a Federal-Mogul Powertrain két Automotive News PACE-díjat is elnyert a Detroitban közelmúltban rendezett ünnepségen. A tekintélyes díjak a gépjárműipari beszállítók kiemelkedő fejlesztési munkáját, technológiai fejlődését és üzleti teljesítményét ismerik el. A díj magyar vonatkozása, hogy a MicroTorq tömítőelem a vállalat magyarországi, kunszigeti gyárában készült.

PACE-díjas MicroTorq - Kunsziget

 

A Federal-Mogult 1899-ben alapították Detroitban. A Federal-Mogul Holdings Corporation vezető globális beszállítóként termékeket és szolgáltatásokat biztosít a világ gépjárműgyártói és -szervizei számára, valamint berendezéseket gyárt a személyautók, könnyű, közepes és nehéz haszongépjárművek, tengeri, vasúti, repülési, energiatermelési és ipari járművek piacára. A vállalat termékei és szolgáltatásai hozzájárulnak az üzemanyag-felhasználás gazdaságosságának és a járművek biztonságának javításához, valamint a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez.

A Federal-Mogul Powertrain eredeti beszerelésű hajtáslánc-részegységeket, illetve hajtáslánc-rendszereket tervez és gyárt személyautókhoz, valamint nehézipari, ipari és szállítóipari alkalmazásokhoz. A Federal-Mogul Motorparts a világ több mint 20 legelismertebb márkája számára értékesíti és forgalmazza termékeinek széles skáláját az utóértékesítési piacon, ugyanakkor eredeti alkatrészeket beszerelő gépjárműgyártókat is ellát fékrendszerekkel, alvázakkal, ablaktörlő rendszerekkel és egyéb járműalkatrészekkel. A vállalat székhelye a Michigan állami Southfieldben található, és 34 országban több mint 50 ezer embert foglalkoztat.

A Győrhöz közeli Kunszigeten 1995 óta működő Federal-Mogul Hungary Kft., a Federal-Mogul Holding Corporation magyarországi leányvállalata 400 főt foglalkoztat. A kunszigeti gyár főprofilja gumi és gumi-fém tömítések, például motorblokkba és vízpumpába használatos statikus tömítések, valamint dinamikus tömítések (szimeringek, szelepszár-tömítések) előállítása fröccsöntési és préselési technológiával.

A vállalat a PACE-díjat (Premier Automotive Suppliers’ Contribution to Excellence – Kiemelkedő gépjárműipari beszállítók kiválósághoz való hozzájárulása) a MicroTorq tömítőelem és a DuroGlide alacsony súrlódási együtthatójú dugattyúgyűrű-bevonat létrehozásáért kapta. A Federal-Mogul Powertrain ráadásul a gyártás során alkalmazott nagypontosságú csapágy-profilírozás technológiájának elismeréseként is a döntőbe jutott.

„A kunszigeti gyárban előállított MicroTorq tömítőelem díjazása egyben a magyarországi termelőüzem komoly nemzetközi elismerése: annak bizonyítéka, hogy a magyar szakemberek világszínvonalú munkával képesek hozzájárulni a világ egyik vezető autóipari beszállítójának sikeréhez” – mondta Macsotai Péter, a Federal-Mogul Powertrain kunszigeti tömítésgyártó üzemének vezetője. „A MicroTorq tömítőelem gyártásánál különösen fontos a fröccsöntési technológia szigorú betartása és a termék felületének 3D-szkenneléssel történő ellenőrzése, amelyet Kunszigeten dolgozó munkatársaink nagy pontossággal végeznek el”  – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A MicroTorq egy olyan innovatív fém-gumi tengelytömítés, amely megoldást jelent a gépjárműipar azon igényére, hogy csökkenjen a nem kívánt teljesítményveszteség. A MicroTorq a hasonló termékekkel összevetve akár 80%-kal hatékonyabban csökkenti a súrlódási veszteséget, és motoronként képes akár 1,5 g/km-rel kevesebb széndioxidot is kibocsátani. Az új tervezési koncepció alapját egy kétcsuklós, rugalmas szakasz képzi, amely egyenletes érintkezést biztosít a forgástengelyen anélkül, hogy jelentős nyomatékveszteséget okozna és csökkentené a termék vagy a motor élettartamát, megbízhatóságát, és amely a motor bármilyen üzemi körülménye mellett alkalmazható.

PACE-díjas MicroTorq

A vállalat áttörést jelentő, alacsony súrlódási együtthatójú DuroGlide dugattyúgyűrű-termékcsaládja gyémántszerű szénszerkezeten alapuló, innovatív felületi bevonattal rendelkezik. Új színvonalat jelent az újgenerációs motorok dugattyúgyűrű-technológiájában, amelyen keresztül rendkívül alacsony kopást, illetve jelentős kopási ellenállást biztosít akár egymillió mérföldes futásteljesítményig. A DuroGlide benzin- és dízelmotorokban egyaránt alkalmazható. Bizonyítottan akár 20%-kal csökkenti a súrlódási veszteséget, továbbá számottevő előnyt biztosít az üzemanyag-takarékosság terén, és használatával akár 1,5%-os CO2-kibocsátás-csökkenés is elérhető.

A Federal-Mogul Powertrain által alkalmazott nagypontosságú csapágy-profilírozás (HPP) egy olyan újszerű gyártástechnológia, amelynek segítségével a csapágy felületén akár 1 mikron pontossággal lehet egyedi profilokat kialakítani annak érdekében, hogy a motor csapágyai még jobb teljesítménnyel üzemelhessenek. Elősegíti, hogy a csapágy még optimálisabban tudja fenntartani a csapágy és a főtengely között megjelenő minimális olajréteget, ezáltal egyedi megoldást kínálva bármilyen motortípus számára.

A 2003 óta 15 PACE-díjat elnyert Federal-Mogul Powertrain sikeres múlttal rendelkezik a PACE megmérettetésein. A 21. alkalommal megrendezett éves PACE-díjakat az Automotive News magazin, az EY és a Transportation Research Center Inc. (TRC Inc.) adta át. A versenyben közvetlenül a személygépkocsi- vagy tehergépjármű-gyártóknak termékeket, folyamatokat, anyagokat vagy szolgáltatásokat beszállítók vehettek részt.  Az Automotive News PACE-díjra a világon mindenhol az iparág innovációs szimbólumaként tekintenek. A Federal-Mogul Powertrain egy független bírákból álló testület által végzett, átfogó jelentkezési dokumentációt és helyszíni látogatást is magába foglaló, alapos értékelést követően kapta meg az Automotive News PACE-díjat.

www.federalmogul.com