Kommunikáló kamionok

Innovatív kísérletek a városi mobilitásért

Kommunikáló kamionok

 Az Optimode’Lyon kutatási program keretében szerzett hároméves tapasztalatokat osztotta meg a Renault Trucks.  Az alkalmazás célja, hogy minél hatékonyabban csökkentse a kamionok városi forgalomra gyakorolt hatását.

 Az Optimod’Lyon projekt a Métropole de Lyon és az ADEME (A jövő befektetése program) társfinanszírozásával valósult meg. Három év alatt a lyoni agglomerációból 12 partner (állami, magánvállalatok és egyetemek) vettek részt benne. A most befejeződő projekt – amely a városi forgalom javítására hivatott applikáció prototípusa a nehézgépjárművek sofőrjei részére – a Lyoni Városi Tanács kezdeményezésére indult 2012-ben azzal a céllal, hogy javítsák a város forgalmát.

A Renault Trucks mint partner kifejlesztett egy új applikációt a saját, speciálisan a nehéz tehergépjárművekre megalkotott GPS-alkalmazásából kiindulva, amelyet a prototípus fázisában SmartFreigth névre kereszteltek. Lyon közlekedési helyzete és maga a jármű közötti adattovábbítás segíti a sofőrök vezetését és útvonalválasztását.

RenaultTrucks (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Néha elfelejtjük, de a kamionok is lényeges elemei egy város életének” – magyarázza Bernard Modat, a Renault Trucks márkaigazgatója. „Régóta dolgozunk azon, hogy a forgalomra gyakorolt hatásukat csökkentsük. Az Optimod’Lyon projekt lehetőséget biztosított, hogy teszteljük a sofőröknek szánt új szolgáltatásainkat és hozzájáruljunk a városi forgalom javításához. Azt tervezzük, hogy a jövőben egységesítjük ezeket az adatokat és szolgáltatásokat, hogy más európai nagyvárosokban is alkalmazható legyen.”

A SmartFreight alkalmazás egy városi áruszállító navigációs rendszer, amely új szolgáltatásokkal kísérletezik a gépkocsivezetők számára. Az applikáció segítségével kiválaszthatják a leggazdaságosabb és leggyorsabb útvonalat, mindezzel megkönnyítve saját dolgukat és nem utolsósorban hozzájárulnak a forgalom gördülékenyebbé tételéhez.

RenaultTrucks (1)

A Renault Trucks két modullal kísérletezett. Az első egy vezetést segítő modul, amely elemzi a sofőr valós idejű vezetéstechnikáját, javaslatot téve annak javítására és egyidejűleg minden egyes útvonalon felülvizsgálja teljesítményét. A második egy részletes navigációs modul, amely lehetővé teszi a sofőröknek, hogy okostelefonjukon valós időben vagy egy bizonyos időintervallumban megjelenjen a forgalmi helyzet, az adott útvonalon figyelembe véve a forgalom által okozott akadályokat, például útépítési munkálatokat vagy a szállítási helyek megközelíthetőségét.

Az Optimod’Lyon záró szemináriumán a látogatók a Renault Trucks standon megismerkedhettek az összes okostelefonra telepíthető alkalmazással, többek között a Nav’Truckkal és a hozzá tartozó legújabb opcióval is, a Mixer Rollover Alerttel, amelyet a betonmixereseknek szántak elsősorban. Ez figyelmezteti a sofőrt, ha a felborulás veszélye fenyegeti a járművet.

www.optimodlyon.com