Ipar 4.0 – Intelligensen kommunikáló gépek a pneumatikában. Alapjaiban változtathatja meg a gyártástechnológiai tervezést az intelligens pneumatika

Alapjaiban változtathatja meg a gyártástechnológiai tervezést az intelligens pneumatika. A legújabb műszaki fejlesztések már az Ipar 4.0 irányelveinek megfelelő megoldásokkal látják el az iparágat, ahol ma is megszokott az üzemi berendezések összehangolt, hálózati kommunikációja.

Az Ipar 4.0 a német szövetségi kormány és ipar hightech stratégiájának projektje, melynek központi célja az intelligens gyártás megvalósítása. Az információ-, és gyártástechnológia összehangolása révén az Ipar 4.0 a pneumatikus megoldások terén sem ismeretlen fogalom. A dinamikusan fejlődő pneumatika a szétválasztott teljesítmény- és logikai elektronikának köszönhetően már ma is a moduláris felépítés és a különböző komponensek hálózati összekötésének számos lehetőségét hordozza magában.

Ezeknek a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően üzemi gyártósorok önálló egységei kapcsolódhatnak hálózatokká. Pár éven belül egy gyár, vagy akár egy vállalatnál működő összes gép folyamatosan kommunikálhat egymással. A modulok interneten és adatfelhőn keresztüli önálló koordinációja egészen új gyártási stratégiákhoz vezethet a szegmensben, így kétségtelen az automatizálási technológia kiemelt fontossága az intelligens pneumatika területén.

23189-2

Az AVENTICS, jogelődjével közösen már évtizedek óta dolgozik a jövőbe mutató pneumatika központi témáin. Öndiagnosztika, önkonfiguráció és önoptimalizálás jellemzi a stratégiákat a modern, pneumatikus szeleprendszereknél. „Célunk egy olyan technológia megalkotása, mely komplexen gondolkodik, és új standardokat állít a jövő tervezőinek. Az intelligens pneumatika csökkenti az üzemeltetési költségeket és jelentősen növeli a modulok rendelkezésre állását” – nyilatkozta Hegymegi István, az AVENTICS Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. A vezető elmondta, hogy az egymással összekapcsolt érzékelők egy decentrálisan működő információs rendszert alkotnak, ami az automatizált adatkiértékelés és diagnózis segítségével növelni tudja az egyes berendezések hatékonyságát. Egyidejűleg megelőző karbantartások is beiktathatóak egy ilyen konstrukcióba, melyekkel az üzemeltetési költségek hatékonyan csökkenthetőek.

Ezt az irányelvet követik az AVENTICS új szeleprendszerei is. A kompakt, bankkártya méretű pneumatikus szelepek speciális belső elrendezésüknek és csúcstechnológiás anyaghasználatuknak köszönhetően méretükben, és tömegükben is csak a felét képviselik a kereskedelmi forgalomban kapható egyéb termékeknek.

Az aktuátorok közvetlen közelében történő beépítésre is alkalmas egységek nem csak megkönnyítik a moduláris felépítés kialakítását a gépgyártásban, hanem így az egyes működési egységek kompletten válnak előszerelhetővé.

23197-2

A komponensek hálózatba kötése az Ipar 4.0 irányelveivel új szintre emelik a gyártástechnológiát. Ehhez közös protokollok és interfészek szükségesek, mivel minden megoldás valós idejű Ethernet protokoll szerinti adatcserén keresztül történik. Jelenleg különböző nyílt szabványok és gyártói interfészek vannak versenyben, így a gépgyártóknak különböző protokollokat kell alkalmazniuk a végfelhasználók igényeinek megfelelően.

Az ésszerű mértékű elektronikai integráció mellett az adatbiztonság kérdése is igen fontos. Az adatbiztonság, valamint a külső informatikai támadások veszélye olyan megoldandó feladatok egy vállalat számára, melyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni a jövőbeni vállalati fejlesztések során.

A komponensek hálózatba kötése feltartóztathatatlanul fejlődik, ami már napjainkban is mérhető előnyöket nyújt. A gépgyártók az AVENTICS intelligens pneumatikájával csökkenthetik a beépítési időt, mivel a párhuzamosan előszerelhető egységek kábelezési igénye is alacsonyabb. A végfelhasználók állapotfelügyelettel javíthatnak berendezéseik rendelkezésre állásán, valamint az üzemi adatok folyamatos feldolgozásával a folyamatbiztonság hatékonysága is növelhető.

Egyértelmű stratégia az élelmiszer- és csomagolóipari komponensek területén

A jelentős innovációval és dinamikával rendelkező élelmiszeripar az ipari automatizálás kiemelt piacai közé tartozik. A termeléstől egészen az élelmiszerek csomagolásáig olyan műszaki megoldásokat használ a szegmens, melyek a legmagasabb energiahatékonysági- és higiéniás követelményeknek is megfelelnek.

Az Aventics, a pneumatika szakértőjeként, az élelmiszerpiac minden alkalmazási területéhez rendelkezik a szükséges komponensekkel és rendszermegoldásokkal, beleértve az élelmiszer-, a fröccsenési-, valamint a termékmentes zónák speciális igényeit. Az Európai Higiéniai Mérnöki Tervező Csoport tagjaként (EHEDG), a vállalat nagy hangsúlyt fektet termékeinek higiénikus kialakítására, hogy a higiénikus élelmiszer-termelés minden esetben biztosítható legyen. Ezek között találhatóak EHEDG által minősített pneumatikus szeleprendszerek IP69K védelmi osztály besorolással, vagy higiénikus kialakítású pneumatikus hengerek és levegő-előkészítő egységek.

A megfelelő anyaghasználat meghatározó kérdés az egyes komponensek fejlesztése és alkalmazása során. A rozsdamentes acél az egyik legsűrűbben alkalmazott anyag a magas higiénikus követelmények elé állított élelmiszeripari üzemek és gyártósorok kialakításakor. A magas krómtartalmú acél felületének passziválásával magasabb korrózióállóság érhető el, ami kiemelten szükséges az olyan területeken, ahol a pneumatikus elemek alapanyagokkal, élelmiszerekkel érintkezhetnek. A magasabb korrózióállóság mellett, a tisztíthatóság is elengedhetetlen, hiszen a rendszer tisztításának időigénye nagyban meghatározza a teljes gyártási időt. A felhasznált pneumatikus termékek kenésére kifejezetten az élelmiszeriparnak fejlesztett zsírokat használnak, hiszen az élelmiszerek gyakran érintkezhetnek a gyártó berendezések egyes részeivel, majd azután visszakerülhetnek a feldolgozási folyamatba.

Nem elhanyagolható az energiahatékonyság kérdése sem a fejlesztésekkor, hiszen a helyes termékek megválasztása a rendszer teljesítményét, valamint a rendelkezésre állását is pozitívan befolyásolhatják.

23758-3

Az új csillapítási technika javítja a teljesítményt

Az optimális csillapítású dugattyúk kulcsfontosságúak az összetett pneumatikus rendszerek ciklusidejének csökkentéséhez. Az új, fix értékre állított pneumatikus csillapítású CSL-RD minihenger sorozatával az Aventics egyszerűen installálható megoldást kínál. A széles körben alkalmazható konstrukcióval az egyes hengerek cseréjének ideje csökkenthető, ami a karbantartási idő csökkentésével nagyobb termelékenységet tesz lehetővé az élelmiszeriparban.

„Az intelligens pneumatikus megoldások és átfogó alkalmazások területén szerzett sokéves tapasztalatának köszönhetően az Aventics előre beállított csillapítási rendszerei minimális idő alatt telepíthetőek” – mondta el  Hegymegi István. Továbbá elmondta, hogy a CSL-RD sorozat nem igényel semmiféle beállítást telepítés közben, nagyban támogatva ezzel az üzemi termelékenységet. Speciális légcsatornák biztosítják a megfelelő csillapítási teljesítményt, akár alacsony sebességi tartomány mellett is. Az új kialakításnál minden él lekerekítésre került, amivel minimálisra csökkenthető a szennyeződések lerakódása, így az eltömődések lehetősége. A minihengerek rozsdamentes acél felülete korrózióálló, az elektropolírozás pedig magas vegyi ellenállóságot biztosít, melynek köszönhetően ezek a speciális munkahengerek széles spektrumban alkalmazhatóak az élelmiszer- és csomagolóipar legkülönbözőbb területein.

aventics