IO-Linkkel kombinált ultrahangos áramlásmérő a különböző közegek hőmérséklet-kompenzált mérésére

A PC-interfész lehetővé teszi a médiaspecifikus térfogatáram mérését változó hőmérsékleten is

 

Akár a gyógyszeriparban, akár a vízkezelésben vagy az élelmiszeriparban: Ha nem vezető közegek vesznek részt a vegyi folyamatokban, általában ultrahangos áramlásmérőket telepítenek a felügyelethez. A felügyelethez a mérőeszközöknek rövid válaszidőre és nagyfokú kalibrálási szabadságra van szükségük, különben hibás mérés vagy elégtelen ismétlési pontosság fordul elő.

A KOBOLD Messring GmbH újonnan kifejlesztett C3T0 kompakt elektronikával ellátott DUK típusú karbantartásmentes ultrahangos áramlásmérője itt nyújt megoldást. A széleskörű helyszíni programozási lehetőségeknek köszönhetően a DUK alkalmas a különböző közegek iparágakon átívelő használatára.

 

Bármely közeg pontos mérése

A DUK sorozat áramlásmérője korábban a víz és vízszerű közegek igényeit fedte le. Most további közegparaméterek beépítésével a bevált DUK szinte minden homogén, newtoni közeg térfogatáramának mérésére használható, akár elektromos vezetőképesség nélkül is. Ilyen például az ionmentes víz, a különböző keverési arányú vízglikol keverékek, az olajok és az alifás  szénhidrogének,  például  az   etanol, amennyiben az ultrahanghullámok terjednek a közegben.

Ez úgy lehetséges, hogy a DUK-ot egy új intelligens elektronikával szereltük fel, amelyre egy médiaspecifikus adatokat tartalmazó fájl PC-ről feltölthető, és onnantól kezdve használható. A KOBOLD a megfelelő PC-interfészt USB-csatlakozással is forgalmazza. A hozzá tartozó „Mediator Tool” szoftvert a vevő ingyenesen kapja meg. Az ügyfél kérésére a készülékeket gyárilag is be lehet állítani és kalibrálni. A DUK vagy egy fix üzemi pontra állítható be, vagy különböző hőmérsékleti tartományokra vonatkozó konfiguráció tárolható.

A DUK család egységei a tranzitidő-különbség módszerrel működnek. Ez azon a tényen alapul, hogy az ultrahanghullámokat egy közegben az áramlási sebesség befolyásolja. A csővezetékben egymással szemben elhelyezett két érzékelő egyszerre működik az ultrahangjelek adójaként és vevőjeként. Ha nincs áramlás, a két jel átfutási ideje azonos. Ha a közeg áramlik, az áramlás irányával ellentétes irányú jel átfutási ideje hosszabb, mint az áramlás irányában lévő jelé. A mikroprocesszor által meghatározott tranzitidő-különbség arányos a térfogatáramlással. A hőmérséklet hatással van a hangsebességre és ezáltal a mérési eredmény pontosságára. Ezért a közeg aktuális hőmérsékletét a készülékbe integrált hőmérséklet-érzékelő méri, és az elektronika kompenzálja azt a térfogatáram kiszámításakor.

 

Kopásmentes és univerzálisan alkalmazható

„Az ultrahangos áramlásmérők nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, például járókereket, ezért nem mutatják a kopás jeleit. Ezért ezek az eszközök beváltak a különböző közegek áramlásának mérésében”- magyarázza Raza Ali Agha, a KOBOLD Messring GmbH értékesítési vezetője. „Az alkalmazások széles köre különböző beépítési igényekhez vezet, mivel a mérőeszközöket különféle iparágakban és folyamatokban használják.” A csatlakoztatott csövek névleges átmérője,  a beépítés közbeni lehetséges beállítás, valamint a folyamatláncokba való beépítés, mint például a hűtőközegellátás pontos szabályozása befolyásolja a megfelelő készülék kiválasztását. A mérőműszerek különösen a mérési folyamatok kapcsán kínálnak lehetőséget a köztes értékek programozására a mennyiségek dokumentálása érdekében.

A KOBOLD Messring GmbH ezért fejlesztette ki a DUK típusú IO-Linkkel ellátott univerzális áramlásmérőket, amelyek szinte minden mérési helyzetre alkalmasak, és az egy másodpercnél rövidebb válaszidő mellett nagyfokú programozási szabadságot garantálnak. Ezt számos funkció biztosítja, mint például a hőmérséklet-, vagy az áramlási sebesség mérése, amelyek a menüben néhány lépésben, gyorsválasztó gombokon (ún. hotkey) állíthatók be.

 

 

Értékes vásárlói visszajelzések

„A koncepciós fázisban a különböző iparágakból érkező ügyfeleink tapasztalati jelentései alapján fejlesztettünk ki egy rugalmas és megbízható univerzális készüléket kifejezetten a nem vezető közegekhez. A DUK C3T0 opcióval történő bővítésével most már szinte minden mérési projekthez van mérőeszköz” – összegzi Agha. „Ugyanakkor a műszerek felkészültek a jövőbeli közegekre is. Amikor a folyamat körülményei megváltoznak egyszerűen csak az USB csatlakozón keresztül történő fájlfeltöltéssel át kell őket programozni.”

 

Szélsőséges körülmények között történő használat

A hőmérsékletmérési funkció mellett a DUK-ot gyakran használják kis csőméretekhez is. A DUK nagy mérési tartományt fed le a névleges csőátmérő szerinti térfogatáram-méréshez – ami akár 1:250-es átfogást is jelenthet.

„Az áramlásmérők két egyedileg konfigurálható kimenettel rendelkeznek, amelyek az ügyfél beállításától függően például impulzus, riasztás vagy analóg kimenetként működnek” – magyarázza Agha. „Ez megkönnyíti a különböző folyamatokba vagy segédáramkörökbe való integrálásukat, és rövid válaszidejükkel valódi hozzáadott értéket képviselnek.” A színes,  többsoros kijelző 90°-os lépésekben digitálisan elforgatható, így helyváltoztatáskor nincs szükség másik modellre, és a kijelző tájolása független a csatlakozások helyzetétől.

A kívánt adagolási folyamat helyben a kijelzőn és külső vezérlőbemeneten keresztül is elindítható és leállítható. Az adagolási mennyiség a helyszínen a billentyűk segítségével adható meg. „Különösen az olyan érzékeny folyamatoknál, mint például tabletták bevonása, elengedhetetlen a pontosan mért részmennyiség és a jó reakcióidő” – erősíti meg Agha.

 

 

Minden mérési projekt alapvető építőköve

A készülékcsalád rugalmassága a felhasználói utasításokban és a funkciók választékában tükröződik. Szinte minden beállítás kényelmesen kezelhető a kijelzőn négy optikai gomb segítségével a helyszínen. Az olyan funkciók, mint a hőmérsékletmérés, a részmennyiség kijelzése vagy a maximális áramlási sebesség a már említett gyorsgombokhoz rendelhetők, így nem kell folyamatosan több vezérlési szinten navigálni a menüben. A gombok működtetése a legtöbb kesztyűvel is biztonságosan elvégezhető. A többsoros kijelző a hasonló készülékeknél jobb áttekintést nyújt, és a mért érték mellett a megfelelő egységet vagy egyéb kiegészítő információkat is megjeleníti. Ezt az áttekinthetőséget tovább fokozza a többszínű kijelző: például a szín megváltozik, ha egy bizonyos áramlási mennyiséget elértek. Így a felhasználó már távolról is láthatja, ha egy bizonyos mennyiséget adagoltak, vagy ha egy határértéket túlléptek.

 

Kapcsolat

Kobold Unirota Kft.
H-4400 Nyíregyháza, Derkovits u. 132-136.
T: +36 42 342 215
E: info.hu@kobold.com
https://www.kobold.com

 

KOBOLD Messring GmbH
Nordring 22-24, D-65719 Hofheim am Taunus
T: +49 6192/299-0
E: info.de@kobold.com
https://www.kobold.com