Hogyan válasszunk tömbszikraforgácsoló gépet?

 

A rövid válasz:
természetesen körültekintően, hiszen ezeket a gépeket is hosszú távra választjuk!

 

 

Ebben segít Péter Szabolcs, az M+E ügyvezetője.

 

A tömbszikraforgácsoló gépeknél is számos tényezőt érdemes előzetesen körbejárni és megfontolni, mert döntésünk 10-15 évre szól.

 

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni tömbszikraforgácsoló vásárlásakor?

Egy gép vásárlásakor elsődleges szempont mindig a meglévő, valamint a várható munkák paramétereihez való igazodás, jelen esetben gondolva itt elsősorban a gép megmunkálási tartományára. Itt már érdemes előre tervezni és mérlegelni, mert akár egy kicsivel több ráfordítással egy nagyobb gép is elérhető, így nagyobb munkadarabok megmunkálása is lehetővé válik, tehát bővül az elvállalható munkák palettája. Emellett ma már rendkívül fontos szempont a gépek automatizálási lehetősége, melynek fontos feltétele a tömbös szikraforgácsolóknál a választható szerszámtár méret, illetve természetesen a könnyű kezelhetőség is lényeges.

Ennek kapcsán érdemes a cégnél dolgozó kollégákkal is egyeztetni, hisz egyrészt napi szinten ők fogják használni a gépet, és szakmai tapasztalatukkal hozzájárulhatnak a megfelelő választáshoz. Mi itt az M+E-nél tisztában vagyunk azzal, hogy vevői elégedettség egy hosszú távú befektetés. Ezért ténylegesen figyelmet fordítunk arra, hogy az igényekhez ténylegesen igazodó gépet ajánljunk, mert ez közös érdekünk. Így még a gép vásárlása előtt teljeskörűen tájékoztatjuk a vevőt a gép által biztosított lehetőségekről, megoldásokról, szakmai tanácsokat biztosítunk, hogy ténylegesen tisztában legyen az adott modell által nyújtott lehetőségekkel. A szikraforgácsolók sokféle szempontból kilógnak a megmunkálógépek közül, az egyik ilyen tulajdonság az is, hogy ahány gyártó, annyiféle vezérlő. Így érdemes figyelembe venni, hogy mennyire felhasználóbarát, könnyen kezelhető, milyen lehetőségeket biztosít. Valamint hogy vannak-e olyan opciók/funkciók, amik segítik a pontos munkavégzést.

Gondolok itt például a Mitsubishi SG gépeknél opcióként megjelenő, új, intelligens hőmérséklet kompenzációs rendszerre, mely garantálja a precíz megmunkáláshoz szükséges feltételeket a legkisebb hőmérsékletváltozás esetén is. Szintén nem elhanyagolható a megmunkálási idő. A Mitsubishi SG sorozat új IDPM3 generátor szabályozó funkciója jelentősen csökkenti az élkopásokat az elektródáknál, ami főként a mély bordák esetén lényeges. A megnövelt leválasztási sebességnek köszönhetően akár 50%-ra csökkenhet a megmunkálási idő az előző generációs gépekhez képest. Emellett figyelembe kell venni, hogy sajnos Magyarországon nincs szikraforgácsoló képzés. Viszont cégünk ebben is tud segíteni: egy új gép vásárlása esetén a vezérlő többnapos ismertetésével, valamint igény esetén folyamatos támogatást biztosítunk a gépkezelőknek akár telefonon, e-mailen vagy személyes találkozás révén.

 

Milyen egyéb szempontok dönthetnek két azonos képességű/paraméterű gép között?

A vezető gyártók gépei között valóban nagyon kevés különbség van. Természetesen mindenki próbál a konkurens gyártókkal szembe előnybe kerülni, ezért folyamatosak a fejlesztések, mind a gép felépítése mind pedig a technológiák terén. Ebben azért találni komolyabb különbségeket a gyártók között. Ugyan a gépek felszereltségében nincs akkora eltérés, ám ár/érték arányban igen széles a kínálat. A Mitsubishi ezért próbál már egy alapgépnél is magas felszereltséget biztosítani, illetve a legfrissebb vezérlővel és technológiával rendelkező szikraforgácsolót kínálni.

A zökkenőmentes munkavégzés miatt nagyon fontos a magyarországi szervizhálózat és alkatrészellátás, ami biztosítja a nem tervezett állásidő minimalizálását. Számos gép esetén esetleg hetek telnek el egy szervizelésre vagy egy alkatrészre várva (főként kevésbé ismert gyártók esetén), ami jelentős bevételkiesést jelent. Mindemellett ezeket a gépeket cégünk bemutatótermében vagy akár vevőinknél munka közben is meg lehet tekinteni, így tényleges képet kaphatnak a gép tudásáról. A Mitsubishi Electric ilyen szempontból is a mezőny elején jár a magyarországi képviselettel, szervizzel, a gyors alkatrész utánpótlással a németországi alkatrészbázisnak és a gyári támogatásnak köszönhetően. Szintén fontos, előnyt jelentő szempont, hogy, milyen garanciát vállal az adott gyártó.

 

Mitsubishi SG-12R tömbszikraforgácsoló

 

Milyen „kényelmi” funkciók megléte segítheti a hatékonyságot?

A könnyű kezelhetőség nagyon fontos minden gépnél, köztük természetesen igaz ez a szikraforgácsolók esetében is. A már említett könnyen elsajátítható vezérlő mellé egy jó, a gépet teljeskörűen ismerő szakember, remek párost alkot. A kezelhetőség a gyártótól függ, a szakember kapcsán pedig érdemes oktatást kérni vásárláskor, hogy megismerhesse azokat a funkciókat, amik megkönnyítik a napi munkáját. Hiszen fontos, hogy amikor dolgozni kell rajta, az gördülékeny, egyszerű és hatékony legyen.

Lényeges, hogy a munkákat egyszerűen tudjuk megmunkálni a felrakásától a programozásáig, a megmunkálás során szükséges optimalizálásokig, ellenőrzésekig a programok utólagos módosításain keresztül. A Mitsubishi vezérlők nem csak a párbeszédes menü rendszerrel, hanem a rendkívül sokféle beállítási lehetőséggel ezt szolgálják, legyen szó akár automatizálásról, automata üzemmódokról vagy akár sűrűn változó munkákról.

A darabok felrakásához, rögzítéséhez, leszorításához sokféle megoldást tudunk kínálni, mely lényegesen megkönnyíti a gépkezelő feladatát, ezáltal hatékonyabb és minőségibb munkát tud produkálni, ami a cég érdeke is. Egyszóval érdemes ezekbe a kényelmi funkciókba beruházni, akár egy új gép vásárlásánál, akár már meglévő gépek hatékonyabbá tételénél.

 

Az Ipar 4.0 hogyan jelenik meg ezeknél a gépeknél?

A szikraforgácsoló gépeknél is természetesen ma már jogos elvárás, hogy biztosítsa a termelésirányításhoz szükséges adatokat, illetve hogy lehetővé tegye a távoli elérést és beavatkozást. Mindemellett ezeket a gépeket is hálózatba lehet kötni, ami ma már szintén gyakran szükséges és nélkülözhetetlen. A Mitsubishi SG szikraforgácsolók is természetesen alkalmasak a termelésirányító rendszerekhez szükséges adatok kinyeréséhez, a távoli elérés is megoldott, valamint hálózatba köthetőek az egyes berendezések. A gép saját maga folyamatosan figyeli az üzemidőt, állásidőt, hibákat, illetve figyeli az időszakos karbantartási-periódusokat és erről tájékoztatja is a gépkezelőt üzenet, valamint megfelelő táblázatok és diagramok formájában. Ezek az információk hozzáférhetőek akár a vezérlőn, akár egy termelésirányító rendszerhez csatlakoztatva. Illetve folyamatosak a fejlesztések és újítások a piaci igényekhez igazodva ezen a téren is.

 

Mire érdemes figyelni használat során?

Kifizetődő a megelőző időszakos karbantartás, amennyiben szeretnénk hosszan és hibamentesen használni a gépet. Mivel a hirtelen felmerülő problémák könnyen megelőzhetőek lennének a rendszeres időszakos karbantartással, amivel idő- és pénzkiesést spórolhatunk, hisz a karbantartás ütemezhető és kiszámítható. A karbantartás hiánya miatt fellépő hibák viszont nem. Mindemellett a gép megfelelő működéséhez szükséges környezet biztosítása, mint például klimatizált helyiség és rezgésmentes talapzat.

 


D-Cubes vezérlő

 

A Mitsubishi tömbszikraforgácsolók hogyan felelnek meg a fenti paramétereknek?

A Mitsubishi Electric idén ünnepli 100. szülinapját, ami területén lehetővé teszi, hogy egy stabil már kiforrott technológiát ötvözzön az újonnan felmerülő piaci igényekhez és az ipar 4.0-hoz igazodó innovatív megoldásokkal, a tényleges vevői elvárásokat figyelembe véve. Az bizton állítható, hogy a Mitsubishi név egyfajta garancia a megbízhatóságra.

Az új D-CUBES vezérlővel ellátott palettáján megtalálható az SG-8 és SG-12S-es és R-es változatban. A D-Cubes vezérlőnek köszönhetően, minden lényeges műveleti státusz és az üzemeltetési ciklus előhívható egy érintésre, a gép összekapcsolható meglévő termelés irányító és analizáló rendszerekkel. A Mitsubishi tömbszikraforgácsolóknál ami abszolút előnyt jelent: a rendkívül egyszerű kezelhetőség illetve karbantartás, valamint a folyamatos technológiai fejlesztések a különféle anyagminőségek megmunkálásához grafit- vagy akár réz-elektródával egyaránt.

Bár a tömbszikra gépgyártás nem olyan régre nyúlik vissza a Mitsubishi Electricnél, mint a huzalos szikraforgácsológép, ám a vezérlő kapcsán hosszú évek tapasztalatával bírnak más gyártók termékeihez biztosított fejlesztéseikkel.

 

 

 

 

https://www.eszterga.hu/