Hatékonyan, fenntarthatóan és rugalmasan

 

Hatékonyan, fenntarthatóan és rugalmasan állítson elő olyan felületeket, amelyek megfelelnek az elvárásoknak.

 

Eltávolító és felületi technológiák az autóipar számára

 

Legyen szó alternatív hajtásokról vagy klasszikus belsőégésű motorokról, könnyűszerkezetes építési stratégiákról vagy a 3D-nyomtatott alkatrészek fokozott alkalmazásáról a járműgyártásban, az alkalmazásspecifikus megmunkált felületek az autógyártás minden területén döntő mértékben hozzájárulnak a termékminőséghez. A Rösler a vibrációs felületkezelés, a lövegfúvás és a 3D utófeldolgozási megoldások széles választékával, valamint az autóiparban szerzett széleskörű tapasztalatával lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb felületkezelési feladatokat folyamatbiztos, hatékony és nyomon követhető, valamint fenntartható módon oldja meg.

 


IMG polimer alkatrészek – Korábban az autóiparban elsősorban gyors prototípusgyártásra és sorozat előtti fejlesztésre használták, mostanra azonban egyértelmű tendencia mutatkozik az additív módon gyártott sorozatgyártású alkatrészek felé. Az AM Solutions – 3D utófeldolgozási technológia innovatív fejlesztésekkel biztosítja, hogy a kézi folyamatokat automatizált, gazdaságos megoldások váltsák fel, hogy a 3D nyomtatott alkatrészek utófeldolgozására vonatkozó bevett szabványok az autóiparban is fennmaradjanak.

 

Az autóiparban és a beszállítóiparban bekövetkezett változások a felületi technológiára is hatással vannak. Nem csak azért, mert az alternatív hajtások és az autonóm vezetés irányába mutató tendencia azt jelenti, hogy más alkatrészeket és rendszereket használnak. A klasszikus, égéstechnológiával működő hajtások alkatrészeivel szemben is magasabbak az elvárások. Az optimális felületek biztosítják a súrlódási veszteségek, az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás minimalizálását, valamint a mechanikailag erősen igénybevett alkatrészek rezgéseinek és kopásának csökkentését. A könnyűszerkezetes építés – amely valójában már évek óta rögzült az autóiparban – a meghajtás típusától függetlenül egyre fontosabb szerepet játszik, és tovább hangsúlyozza a követelményeknek megfelelő felületkezelés fontosságát. Ennek megfelelően egyre nő az alumíniumból és magnéziumból készült alkatrészek, valamint az additív módon gyártott alkatrészek száma. Az individualizálás és a személyre szabás szintén olyan témák, amelyek a felületek megjelenésével és tapintásával szemben támasztott új követelményeket eredményeznek. Mivel a gyártási folyamatokat rugalmasan kell kialakítani, és ezzel egyidejűleg csökkenteni kell a személyzet létszámát, a digitalizációs megoldásokkal együtt a folyamatautomatizálás a felületi technológiában is nagyon fontossá vált. A Rösler Oberflächentechnik GmbH az autóipar és a beszállítóipar régi és tapasztalt partnereként nagyon intenzíven foglalkozik ezekkel a követelményekkel, és innovatív megoldásokat fejlesztett ki a felületmegmunkáláshoz mind a vibrációs felületkezelés és a sugárzási technológia, mind az additív módon gyártott alkatrészek utófeldolgozása terén, amelyek támogatják a felhasználók erőforrás-takarékos és fenntartható gyártási folyamatokra irányuló törekvéseit.

 

Vibrációs befejező eljárások az elektromobilitáshoz

Az akkumulátoros vagy üzemanyagcellás elektromos járművek, valamint a plug-in hibridek nagy igényt támasztanak az elektromos és mechatronikai alkatrészek iránt. Ezek közé tartoznak a csatlakozók, az áramköri lapok és a gyűjtősínek. Ezeknek az alkatrészeknek nagy áramot kell vezetniük az energiaátvitelhez, ezért a megbízható működés szempontjából döntő fontosságú minőségi jellemző a maradékmentesség és az alkatrészek tisztasága. Erre a feladatra hatékony és gazdaságos megoldás a vibrációs utómunka. A rendszertechnológia és a technológiai anyagok (csiszolóanyagok és vegyületek) optimális összehangolása, amelyeket a felületspecialista maga is fejleszt és gyárt, biztosítja, hogy a kívánt felületi minőséget rövid ciklusidő alatt, reprodukálhatóan érje el. A vibrációs kikészítési technológiát alkalmazzák a rézhuzal rudak felületkezelésére is, amelyeket egyre gyakrabban használnak a rotorok tekercselőanyagaként, valamint a préselt és hajlított alkatrészek felületkezelésére, amelyeket például lemezcsomagolásként és házkomponensként gyártanak.

 


IMG Járműipari alkatrészekA könnyű anyagokból öntött összetett munkadarabok esetében az automatizált alkatrészkezeléssel ellátott kompakt fúvógépek biztosítják a feldolgozást, például a homokeltávolítást, a sorjázást és a homogenizálást a gyártási ciklusban. A fúvógépek helytakarékosan integrálhatók automatizált gyártósorokba.

 

A súrlódás és kopás minimalizálása

A súrlódás nemcsak fokozott kopást és fogyasztást okoz, hanem nemkívánatos zajt, rezgést és hőmérsékletet is. Ezért ez egy fontos szempont, amely mind az elektromobilitáshoz, mind a belső égésű motorokhoz használt alkatrészek esetében nagy optimalizálási potenciált kínál. Az alkatrészek, például fogaskerekek, bütyökdarabok, dugattyúgyűrűk és forgattyús tengelyek felületének alkalmazásspecifikus simítása célzottan és pontosan automatizálható a vibrációs megmunkálási technológia fejlesztései, például a drag finishing és a surf finishing segítségével. A felületeket nemcsak kiegyenlíti, az érdességi csúcsokat és a megmunkálási barázdákat eltávolítja, hanem megbízhatóan lekerekíti is. Ez a többszörös megmunkálás egy folyamatban jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé reprodukálható eredmények mellett.

 

Könnyűszerkezetű alkatrészek gyártás-integrált robbantása

Az elektromos járművek hatótávolságának növelése, valamint a belső égésű motorral hajtott járművek fogyasztásának és ezáltal kibocsátásának csökkentése a könnyűfémek, például az alumínium és a magnézium fokozott felhasználásához vezet. Ezekből az anyagokból többek között homok-, nyomó- és fröccsöntéssel homok-, nyomó- és fröccsöntéssel állítják elő az állórész-tartókat, a házakat és a hajtástechnikai alkatrészeket, tengely- és keréktartókat. Ezt követően az alkatrészeket finom csiszolással, csiszolásmentesítéssel és homogenizálással kell kezelni. A Rösler ezekre a feladatokra fejlesztette ki például az automatizált alkatrészkezeléssel ellátott, kompakt, fordítókamrás lövedékfúvó gépeket, amelyek helytakarékosan integrálhatók kompakt gyártósorokba, és lehetővé teszik az alkatrészek feldolgozását a gyártási ciklusban.

 

Additív gyártás sorozatgyártásban

Míg korábban az additív gyártás az autóiparban elsősorban a gyors prototípusgyártásban és a sorozatgyártás előtti fejlesztésben játszott szerepet, ma már egyértelműen a sorozatgyártás irányába mutat a trend. A SmarTech Analysis jelentésében azt feltételezi, hogy az additív módon gyártott sorozatgyártású alkatrészek gyártása az autóiparban 2029-re 9 milliárd dollár forgalmat fog generálni, szemben a 2019-es 1,39 milliárd dollárral. Ez egyrészt a nyomtatók és a nyomtatási eljárások, valamint a rendelkezésre álló anyagok továbbfejlesztésének köszönhető. Másrészt a 3D nyomtatás számos lehetőséget kínál a funkcionálisan integrált és így könnyebb, összetett geometriájú alkatrészek előállítására. Ezenkívül a külső és belső részek esetében olyan szempontok is felmerülnek, mint az individualizálás és a személyre szabás, valamint a megkülönböztető jellemzők elérése. A modern nyomtatási eljárások sorozatos alkalmazásokban való alkalmazása azonban nemcsak a reprodukálható nyomtatási eljárásoktól és a tovább csökkenő fajlagos költségektől függ, hanem alapvetően attól is, hogy van-e gazdaságos és reprodukálható megoldás az alkatrészek utófeldolgozására. Az „AM Solutions – 3D utófeldolgozási technológia” innovatív fejlesztései biztosítják ezen ipari követelmények teljesülését. A Rösler-csoport üzleti egysége, amely az additív módon gyártott alkatrészek utófeldolgozásának automatizált, sorozatgyártásra alkalmas megoldásaira specializálódott, már számos alkalmazási területen rendelkezik tapasztalattal.

 


IMG Ketrecek MF nyers-feldolgozottLegyen szó marásmentesítésről, simításról vagy érdességi csúcsok és megmunkálási hornyok eltávolításáról – a vibrációs megmunkálási technológia automatizált folyamatokban reprodukálhatóan és költséghatékonyan teljesíti ezeket a feladatokat. Célzott egyedi alkatrészmegmunkálás is lehetséges.

 

A tisztasági követelményeknek való reprodukálható megfelelés

Az alkatrészek tisztasága egyre fontosabb minőségi kritérium, függetlenül a felhasználástól. Például az elektromobilitáshoz használt elektromos és elektronikus alkatrészek műszaki tisztaságával szemben nagyon magas követelmények vannak. Ezen követelmények teljesítéséhez a Rösler szalag-, dob- és kabinos tisztítórendszereket kínál, amelyek összekapcsolhatók vibrációs utókezeléssel, lövedékfúvással és utókezeléssel. A rendszerek házon belüli gyártása lehetővé teszi a teljes folyamat tökéletes beállítását, és így a tisztítandó alkatrész követelményeihez való optimális alkalmazkodást is. Különösen a vibrációs befejező folyamatokhoz kapcsolódó tisztítórendszerek esetében elkerülhetetlenül előfordul a technológiai folyadék és a tisztítóközeg cseréje. Az alkatrészgeometriától függően ezek kis mennyiségek lehetnek, de az egész rendszer biztonságos működése szempontjából itt is fontos, hogy a két közeg kompatibilis legyen, és ne legyen negatív hatással egymásra. A Rösler kompatibilis és környezetbarát közegeket kínál mind a vibrációs befejező folyamathoz, mind a tisztítási feladathoz, amelyek magas szintű folyamatbiztonságot biztosítanak.

 

Folyamatfejlesztés minden alkalmazáshoz

Az új alkatrészekből, anyagokból és gyártási technológiákból adódó nagyon eltérő követelmények új vagy átalakított felületkezelési eljárásokat igényelnek. A Rösler nemcsak sokéves tapasztalattal rendelkezik a legkülönbözőbb iparágakban (repülés, autóipar, orvostechnika, gépészet stb.) és számos megvalósított projektből származó know-how-val, hanem világszerte nagyon széleskörűen felszerelt ügyfélélmény-központokkal is rendelkezik. Ezek lehetővé teszik a műszakilag és gazdaságilag optimális folyamatfejlesztést minden felületi követelményhez, gyártásközeli körülmények között.

 

Testreszabott automatizálás és digitalizálás

Az egyedi igényekhez és körülményekhez optimálisan igazodó alkatrészkezelés és logisztika automatizálását, valamint az új vagy meglévő gyártósorokba való integrálást és összekapcsolást saját szakemberekből álló csapatunk valósítja meg. Szükség esetén ez magában foglalja az adatmátrixkód vagy vizuális rendszerek segítségével történő nyomon követést is.

A Rösler Smart Solutions révén a vállalat szoftver- és hardvermegoldásokat is kínál a vibrációs utómunka- és sörétfúvógépek folyamatainak digitalizálásához. Míg a sörétfúvógépeknél a hangsúly a gép működési paraméterein van, amelyek az alkatrész minőségéért és karbantartásáért felelősek, addig a vibrációs utókezelésnél a hangsúly gyakran a folyamat vízkörének karbantartásán és ellenőrzésén van.

 

www.rosler.com