Grafén: forradalmasítja a hétköznapokat

A legvékonyabb anyagot a Földön, a grafént először a Manchesteri Egyetemen izolálták, és azon túl, hogy ultrakönnyű, átlátszó és nyújtható, kétszázszor erősebb az acélnál. Ez a valaha felfedezett legjobb vezetőképességű és legáthatolhatatlanabb anyag.

A grafén felhasználási lehetőségei szinte végtelenek, számos szempontból forradalmasíthatja az egészségügyet és az élettudományokat. Bár a tudósok korábban is tudták, hogy az atomvastagságú grafén létezik, senki sem találta ki, hogyan lehet kivonni a grafitból. Így volt ez mindaddig, amíg 2004-ben a Manchesteri Egyetemen dolgozó két orosz tudós, Andre Geim és Konsztantyin Novoszelov izolálta. Geim és Novoszelov úttörőmunkájukért 2010-ben megkapták a fizikai Nobel-díjat. Jelenleg a Manchesteri Egyetem több mint kétszáz tudósa dolgozik tovább a grafénon.
GrafénLengyelország egyike azoknak az országoknak, amelyek a grafén kereskedelmi forgalomba hozataláért zajló versenyben élen járnak. A Nano Carbon nevű lengyel vállalat jelenleg grafénmintákat ad el világszerte, és a tömegtermelésre alkalmas gépekbe invesztál.