Gázturbinaégő-tesztközpont a Siemens-től

A Clean Energy Centerben gázturbinák égési folyamatait vizsgálják és értékelik. A cél a Siemens gázturbinák hatékonyságának további fokozása és rugalmasságuk növelése különféle folyékony és gázállapotú tüzelőanyagok tekintetében. A Siemens kereken 100 millió eurót invesztált az új K+F telephelybe, amely a berlini gázturbinagyárához tartozik.

Neues Testzentrum für Gasturbinen-Brenner in Ludwigsfelde / New test center for gas turbine burners in Ludwigsfelde, GermanyA gázturbinában különféle tüzelőanyagokat ‒ földgázt vagy folyékony tüzelőanyagokat ‒ nagy nyomáson levegővel kevernek, és modelltől függően maximálisan 24 égőben gyújtanak meg. A Siemens gázturbina-portfóliójába az 5–400 MW kapacitású modellek tartoznak.
Az új tesztközpont, amely 36 ezer négyzetméter területen létesült, fontos szerepet játszik a turbinák fejlesztésében. Ludwigsfeldében több tesztcella áll rendelkezésre, amelyekben az égési folyamatokat valósághű körülmények között elemzik és optimalizálják.
A tesztek során egy vizsgált berendezésen különféle mérési változók ‒ például teljesítmény, hatásfok, emissziók, lángstabilitás ‒ értékét állapítják meg. A cél az, hogy a turbinákat új tüzelőanyagokra minősítsék, és így új felhasználási területeket tárjanak fel. Ennek során vizsgálják az égők és turbinák viselkedését szennyezett gázok, alacsony kalóriaértékű folyamatgázok (például kokszgáz vagy kohógáz) vagy folyékony tüzelőanyagok (nyersolaj, nehézolaj, könnyűbenzin és más, a petrokémiai iparban keletkező kondenzátumok) elégetésekor.