Forradalmi szigetelőbetét

3M a hazai autóiparban is

Az autóiparban a dizájn mellett két nagy megatrend: a súly- és a károsanyagkibocsátás-csökkentés határozza meg leginkább a fejlesztések irányát. A 3M is ezeket figyelembe véve dolgozik a már meglévő, illetve még tervezési fázisban lévő megoldásain.

„Nagyon korán, egy-egy modell gyártása előtt több évvel belépünk a tervezési, valamint az előállítási folyamatokba. Ez részben azt jelenti, hogy egy konkrét problémára nyújtunk megoldást az autógyártók számára, vagy saját innovációt mutatunk be nekik, amellyel növelhetik modelljeik értékét. Ennek a megközelítésnek is köszönhető, hogy Magyarországon az összes jelenlévő gyártóval állandó kapcsolatban állunk és folyamatos beszállítók vagyunk” – hangsúlyozta Kárpáti Tamás, a 3M autóipari divíziójának közép- és kelet- európai régiójának vezetője.
A 3M főként zaj- és hőszigetelő Thinsulate anyagokat, a jármű külső és belső felületét védő, illetve dekorációs célú grafikai fóliákat biztosít az autógyáraknak, valamint habosított, kétoldalas ragasztószalagokat, amelyek hosszú éveken át biztosítják az alkatrészek tökéletes rögzítését, de akár korrózióvédelmét is. A károsanyag-kibocsátás terén a katalizátor szűrőblokkjának rögzítését biztosító szigetelőbetétet fejlesztett ki a vállalat.

2A 3M C 2A 3M D

Kiemelt figyelmet fordít a 3M a hatékonyságnövelésre is. Egyre több gyártó érdeklődik a vállalat által szabadalmaztatott autófelni-centírozási rendszer iránt, ami valójában egy flexibilis korrózióálló rugalmas speciális fémszalag. Előnye, hogy pontosan a kívánt súly rakható fel a felni felületére, nem pedig egységsúlyokból összeállított, ún. „legközelebbi” súlyérték.
A dizájnt érintően a 3M számos fa- és fémhelyettesítő formatervezési elemet is előállít, illetve élen jár a dizájnfilmek széleskörű használatának elterjesztésében. Mindezek mellett a termelési folyamatok megújításából is kiveszi a részét a vállalat, amivel hozzájárul a hatékonyság növeléséhez. A hazánkban működő autógyárakban is napi szinten alkalmazzák a 3M festési, csiszolási és köszörüléstechnikai megoldásait.
A jövő autóipara is kiemelten foglalkoztatja a mérnököket. A vállalatnál többek közt olyan energiacellát, akkumulátort szeretnének belátható időn belül kifejleszteni, amellyel az elektromos autók a mostaninál jóval nagyobb utat tehetnek meg és ennek révén gyorsabban terjedhetne el a világon az autózás környezetkímélő változata.

2A 3M      2A 3M

www.solutions.3mmagyar.hu