Rittal HD szekrények – Extra tisztaság garantálva – Higiénia az élelmiszeriparnak

Extra tisztaság garantálva!

A higiénikus gyártási körülmények kötelezőek az élelmiszeriparban. A gépeknek, rendszereknek és tartozékaiknak gyorsan és könnyen tisztíthatónak kell lenni, különösen a nyitott folyamatoknál. A felhasznált anyagok és a gyártóüzem elrendezése döntő hatással van a tisztaságra. A Rittal HD higiénikus szekrényei számtalan előnyt kínálnak a hagyományos szekrényekkel szemben, és már-már iparági standaraddá váltak a tiszta környezetű gyártóüzemekben. Lássuk, hogy miért!

A gyártásban bekövetkező leállás a legrosszabb eset az üzem működtetőinek – hiszen ez alacsonyabb termelékenységet és végső soron bevételkiesést okoz. Mindazonáltal a higiéniailag kritikus gyártási körülmények között a hosszabb leállások elkerülhetetlenek, a gyakori tisztítási procedúrák miatt. A húsüzemekben például átlagosan akár 40%-nyi is lehet ez a takarítási állásidő! Ezt az időt a lehető legrövidebbre kell venni, hogy növelhető legyen a termelékenység – de természetesen nem a tisztaság és a higiénia rovására, hiszen végső soron a vásárlók egészsége a legfontosabb.

Ennek az egyik megoldása, hogy olyan gépeket, gyártóüzemet, kapcsolószekrényeket és tokozatokat tervezünk, amelyek sokkal hatékonyabban tisztíthatók. A standard ipari fali- és állószekrények azonban nem igazán alkalmasak erre, mert a különböző nyílások, hornyok és csatlakozási pontok gyakorlatilag szennyeződés-csapdaként viselkednek, ami a baktériumok elszaporodásának melegágya. A vízszintes felületek, ahonnan a víz nem tud lefolyni, szintén fertőzésforrás lehet.

Az élelmiszeripar különböző területeire különféle higiéniai szabványok vonatkoznak. A Rittal ezekhez a szekrényektől kezdve az áramelosztáson át a hűtésig és az IT infrastruktúráig nyújt megoldásokat.

Nemzetközi szabványok

Az élelmiszeriparban, a tiszta gyárakban és a vegyiparban alkalmazott magas higiéniai elvárások nagy kihívást jelentenek a gyártervezőknek és a termelésirányítóknak. Erre vonatkozó előírásokat tartalmaz például a gépekről szóló 2006/42/EK irányelv, valamint az ezt egyéb higiéniai előírásokkal kiegészítő MSZ EN 1672-2 és MSZ EN ISO 14159 szabványok. Az élelmiszeripari feldolgozók számára az élelmiszerhigiéniáról szóló 852/2004/EK rendelet mindenkor kötelező érvényű. Ezek a fenti szabályok határozzák meg a tiszta gyártási folyamatokban részt vevő gépek követelményeit és tervezési feltételeit. Ezzel párhuzamosan az 1989-ben alapított „European Hygienic Engineering and Design Group” (EHEDG) szervezet járul hozzá ahhoz, hogy az élelmiszeripari feldolgozás és csomagolás folyamata higiénikus és biztonságos legyen. Az EHEDG berendezésgyártók, élelmiszeripari vállalatok, kutatóintézetek és közegészségügyi hatóságok közös ernyőszervezete. A Rittal 2008 óta támogatója a szervezetnek.

A Rittal HD szekrényeit jelentős számban használják az élelmiszeriparban, itt például a Friesland-Campina német gyárában

Terméktervezés higiénikusan

Az előírások mellett a higiénikus kivitel mindenekelőtt azt kell, hogy jelentse, hogy mindent, ami az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülhet, azt alapos, egyszerű és hatásos tisztításnak lehessen alávetni – a gépektől kezdve a kapcsolószekrényekig. Ezen a területen különösen fontos a holtterek, mindenféle vájatok, sugár nélküli csuklók alkalmazása, hiszen ezeken a helyeken tud leginkább felhalmozódni a szennyeződés, amiben megtelepednek a mikrobák. Ugyanezen okok miatt tilos a fedetlen csavarkapcsolatok, vagy a belső hatlapú csavarok (Allen vagy Torx) alkalmazása. A sarkok és csuklók legyenek lágyan íveltek és folytonosak. Annak érdekében, hogy a spriccelő víz képes legyen magától lefolyni a szekrények felületéről, megfelelően döntött levezetőket (pl. döntött tető) kell alkalmazni.

A speciálisan tervezett Rittal HD szekrények maximálisan kielégítik az összes igényt. A higiénikus kivitelű szekrényeken, kapcsoló- és kötődobozokon túl ráadásul a Rittal jól ismert tartozékpalettája is rendelkezésre áll, hogy biztonságosan elhelyezhetők legyenek a villamos berendezések. A Rittal még az erre a területre szánt tűzoltókészülékek számára is rendelkezik higiénikus védőszekrénnyel.

Tűzoltókészülék higiénikus elhelyezése, vízsugártól védetten

A legújabb termék a sorozatban pedig a higiénikus levegő/víz hőcserélő, amely szekrényklimatizálási megoldásként a tiszta gyárakban szolgálja a folytonos termelést. Minden külső felület rozsdamentes acélból készül, amely rendkívül ellenálló a vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel és fertőtlenítőkkel szemben.

Az új Rittal HD levegő/víz hőcserélő ideális az élelmiszeripari alkalmazásokhoz

A HD kompakt szekrények teteje 30°-ban előrefelé dől, az EHEDG irányelvnek megfelelően. Emiatt nem lehet rakodni a szekrényekre, gyorsan lefolyik róla a folyadék, és még jól láthatóvá is válnak tőle a szekrények. A tető speciális kialakítása miatt a vizet elvezeti a szekrényről és így védi a felső ajtószigetelést is. Ráadásul az ajtóperem is rendelkezik egy 10°-os dőléssel, ami szintén meggátolja, hogy folyadék vagy szennyeződés maradjon a felületen.

A 30°-ban döntött tetőről azonnal lecsorog a folyadék, és rakodni sem lehet rá, így gyorsan szemrevételezhető az állapota

A rögzítőket is gyorsan és biztonságosan lehet tisztítani a speciális minimális sugarú külső kontúrjuk miatt, és ez a víz megülését is meggátolja. A belső zsanérok rendkívül könnyen tisztítható külső felületet tesznek lehetővé a körben futó hézagmentes szilikon ajtótömítésnek köszönhetően.

A HD szekrények egyik speciális része a tömítés. Ez poliuretán hab helyett szilikonból készül, ami jóval ellenállóbb a tisztítószerekkel szemben. A HD tömítés kék színű, amely jól láthatóvá és megkülönböztethetővé teszi az élelmiszerektől. Így akár az is látható a kék felületen, ha idegen anyag vagy mechanikai sérülés jelentkezik rajtuk. A könnyen cserélhető, de biztonságosan rögzített egyrészes tömítés belülről rögzíthető az ajtóba, megszakadásmentes, körben folyamatos tömítést garantál. A tekercses, méterben kapható tömítésekkel szemben ezeket nem kell méretre szabni, hiszen pontosan akkorák, amekkora az ajtókeret tömítőnyílása, és nem is keletkezik szakadási hézag a behelyezéskor. A tapasztalatok szerint nem lehetséges megbízható tömítést elérni a tekercses, méretre vágott tömítésekkel, mert akár szándékolatlanul is (például az anyagfáradás miatt) a két vége között óhatatlan hézag keletkezik. A szakadásmentes HD tömítés ellenben minden esetben ugyanazt a hibátlan védettségi szintet garantálja, még teljes csere után is.

A körbefutó, szakadásmentes szilikon tömítés

A szekrények megfelelnek az IP 66 védettségi besorolásnak az MSZ EN 60 529 szerint, valamint a NEMA 4X osztálynak, hiszen védettek a vízbe merítés és az erős vízsugár ellen is. Teljes biztonsággal tisztíthatók nagynyomású vízsugárral. Természetesen ahhoz, hogy egy tiszta üzem minden részét könnyen és gyorsan takarítani lehessen, a rendszer minden egyes elemének ugyanezt a higiéniai követelményt kell teljesítenie. Ezért fejlesztette ki a Rittal a HD termékcsalád speciális tartozékait, amelyek megfelelnek ezeknek.

Átfogó tartozékválaszték

A jelenlegi előírások megengedik a szekrények közvetlenül a falra csavarozását, amennyiben megfelelő tömítést használnak ehhez. De mennyire tartós egy ilyen tömítés? Már egy apró felszíni sérülés esetén is csak idő kérdése, hogy a szekrény kissé eltávolodjon a faltól, a szennyeződött folyadék felgyűljön a sérülésben, akár láthatóvá is váljon, vagy ami még rosszabb, beszennyezze a gyártási folyamatot. A szekrények falra szerelése tehát jelentős problémát okozott a múltban. Ezt szem előtt tartva a Rittal a szekrényeket nem közvetlenül a falra, hanem előtte helyet hagyva, HD távtartókra szereli fel. Ez elegendő helyet biztosít a szekrény mögötti tisztításhoz is.

A tiszta gyártókörnyezet padlója szintén rendelkezik minimális lejtéssel, hiszen a takarításkor keletkező szennyvíznek össze kell folynia valahol. Emiatt a lejtés miatt a szekrények pontos függőleges felállítása az akár 10°-ot is kompenzálni képes, 55 mm méretű HD szintezőlábakkal lehetséges. Itt szintén minimalizálható a takarítási idő a teljesen takart, maximálisan tömített csavarmenetnek köszönhetően.

A HD tömszelencék pedig sokkal egyszerűbb – így olcsóbb – tisztítást tesznek lehetővé, mint a hagyományos tömszelencék, akár nagynyomású tisztítóval is. A sima, szilárd külső felületük hatékonyan gátolja meg a káros mikroorganizmusok megtelepedését. A higiénikus tömszelencéket bárhova helyezhetjük a szekrényen és 3-tól 17 mm-ig terjedő kábelátmérőt képesek fogadni.

A HD tömszelence sima, szilárd külső felülete hatékonyan tartja távol a káros mikroorganizmusokat

Amikor hűtésre is szükség van

Ahol a beépített villamos komponensek miatt jelentős hő termelődik, ott hatékony, ám a higiéniai előírásoknak megfelelő hűtéssel el kell vezetni ezt a disszipációt. A legjobb megoldás erre a higiénikus levegő/víz hőcserélők alkalmazása. Ha nem áll rendelkezésre hűtött víz a hőcserélők számára, ott folyadékhűtő berendezés telepítésére is szükség lehet, amelyet a tiszta területen kívül, szabad térben is el lehet helyezni. Kisebb alkalmazások esetén a hőcserélők, a folyadékhűtő és a csővezetékrendszer egyszeri beszerzési költsége magasabb lehet, mint a klasszikus oldalfali klímáké. Mindazonáltal a hőcserélők választása a legmegbízhatóbb műszaki megoldás higiéniai területre, és a teljes rendszer gyorsan megtérül a kevesebb karbantartás és az alacsonyabb energiaigény miatt. A rozsdamentes acél burkolatú levegő/víz hőcserélőkön túl a Rittal speciális HD kivitelű változatot is kínál a 650 és 1250 W teljesítményű modellekből. Ezek HD-standard kivitele még egyszerűbb tisztítást, így magasabb élelmiszerbiztonságot garantál.

Átfogó rendszermegoldás, optimális folyamatok

A Rittal a HD termékcsaláddal olyan átfogó, a szekrényekből és tartozékaikból, valamint klimatizálásból álló megoldást kínál, amelyet speciálisan a tiszta környezetben való használatra terveztek. A HD termékek ellenállóak az olyan környezeti behatásokkal szemben, mint a szennyeződés vagy tisztítószerek, könnyen és gyorsan tisztíthatók, ezáltal közvetlenül növelik a termelékenységet. Ezen túl a Rittal hagyományos belső tartozékválasztéka is rendelkezésre áll, tetszés szerinti szabadságot kínálva a szekrények belső kiépítéséhez.

 

RITTAL