Élő szövet 3D-nyomtatási technológiával

Élő szövet 3D-nyomtatással

 

Az oktatási területre integrált 3D-nyomtatási technológia lehet az elektronikai fejlődés egyik kiugrási pontja – mondta a Napi Gazdaságnak Valentin Storz, a 3D-nyomtatás fejlesztésével foglalkozó, stuttgarti székhelyű MakerBot Ltd. európai értékesítési ágazatának vezetője a Budapest 3D Printing Days nemzetközi eseménysorozat konferenciáján, a Design Terminálban. Már több mint 700 ezer különböző modell tölthető le a 3D-nyomtatási technológiára épülő ingyenes, telefonos alkalmazásnak köszönhetően, az elkészíthető tárgyak száma végtelen.

3D-nyomtatás

 

A MakerBot vállalat által kifejlesztett innováció célja, hogy mindenkinek elérhető legyen: a webkamerával ellátott okostelefonos alkalmazással bárki nyomon követheti, amint a nyomtatóval ellátott innovációs központokban a felhasználó által – internet segítségével – megtervezett modell elkészül. A dinamikusan fejlődő technológiai fejlesztéseknek köszönhetően a 3D-nyomtatók már képesek akár élő szövetet is konstruálni, kezdve az élelmiszertől a fa- és fémalapú tárgyakon át a környezetkímélő vagy újrahasznosítható anyagokból készülő házakig – magyarázta az applikáció működését Valentin Storz, a cég európai ágazatának vezetője. Az igazgató egy ily módon készített, 3x2x10 centiméteres műanyag névjegykártyatartót mutatva illusztrálta a Napi Gazdaságnak az eljárás végeredményét, amelynek alapanyaga organikus, kukoricából nyert glutén.

A modell elkészítésére vonatkozó, az applikáció segítségével kiadható parancsot akár külföldről is el lehet indítani. A kérés beérkezik a telefonos alkalmazás által a 3D-nyomatóval rendelkező központba, majd mérettől függően pár óra alatt el is készül a tárgy. A technológia egy komplex ökoszisztémára épül: az applikáció, internetes kapcsolat és a nyomtató által előállított modellhez szükséges anyag kell hozzá.

A MakerBot júniusban nyitja meg két új, 3D-nyomtatóval rendelkező innovációs laborját, így Olaszországban és Hollandiában is elérhető lesz az applikációval összekötött technológia. Alapvetően oktatási területen érdemes a fejlesztést bevezetni a laborok megépítésével, ami akár 500 diáknak teszi lehetővé, hogy havi 4–5 modellt előállítson. A stuttgarti felsőoktatási intézményben egy szélkerék makettjét állították elő a hallgatók természethű anyagokból. A folyamat több fázisban zajlott, a tárgyat ugyanis több darabban készítette el a nyomtató.

Az egyéni háztartásokban is építhető modell, a programok mobilos applikációval tölthetők le  – tette hozzá Valentin Storz. Ennek feltétele, hogy az otthoni nyomtató 5. generációs technológiával működjön. Mindez legalább 1000 euróba kerül. A költség és a modell mérete szintén a nyomtatótól függ, amely jelenleg három kategóriában érhető el: kicsi, közepes és nagy. Utóbbival akár 15 centiméter magas tárgy is készíthető. A fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a „kinyomtatott” termékek anyagfajtái között olyanok is elérhetők legyenek, amelyek sem a gyermekekre, sem a kutyákra nem ártalmasak – tette hozzá Valentin Storz.

Az esemény célja az volt, hogy ismét összehozza a régió 3D nyomtatási piacának szereplőit, a vállalkozásoktól a befektetőkig, és hogy a nagyközönség is megismerkedhessen a dinamikusan fejlődő technológiával. A különböző modelleket felvonultató kiállítással egybekötött konferencián 30 cég mutatta be innovációit, vezető nemzetközi szakértők tartottak szakmai előadásokat, és a látogatóknak lehetőségük volt felfedezni és kipróbálni a legújabb fejlesztésű 3D-nyomtatókat és szoftvereket.

 

Forrás: Napi Gazdaság Online