Bosch: kibővített Budapesti Fejlesztési Központ. A cégcsoport második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja nyílt meg a közelmúltban, amelybe a cég 2011 óta 32 milliárd forintot fektetett be

  A Bosch jelentős kutatás-fejlesztési tevékenységet hozott Magyarországra, és 19 felsőoktatási intézménnyel van kapcsolata, ami azt mutatja, hogy a cég gondol a jövőre, hosszú távon számol Magyarországgal. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos telephely a Bosch számára, Magyarországon több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat öt helyszínen: Budapest mellett Egerben, Hatvanban, Makláron és Miskolcon. A következő években tovább szeretnének növekedni. A cég a forgalom 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre (K+F), ami több mint sok versenytársnál.

A Budapesti Fejlesztési Központban a balesetek, baleseti halálok csökkentését célzó automatizált közlekedés harmadik legnagyobb fejlesztési központját szeretnék létrehozni Stuttgart és Palo Alto mellett. Oliver Schatz, a Robert Bosch Kft. műszaki területekért felelős elnöke, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője kiemelte: a campus 2009-es tervezésekor úgy számoltak, hogy 2016-ig 1000 mérnök fog dolgozni a Bosch-nál. Jelenleg, vagyis egy évvel korábban már 1300 mérnök tevékenykedik Budapesten.

Budapest, 2015. augusztus 7. Mérnökök dolgoznak a Bosch második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja, a Budapesti Fejlesztési Központ új épületének egyik laboratóriumában az ünnepélyes átadás napján Budapesten, a X. kerületi Gyömrõi úton 2015. augusztus 7-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Budapest, 2015. augusztus 7.
Mérnökök dolgoznak a Bosch második legnagyobb európai autóipari fejlesztési központja, a Budapesti Fejlesztési Központ új épületének egyik laboratóriumában az ünnepélyes átadás napján Budapesten, a X. kerületi Gyömrõi úton 2015. augusztus 7-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az épületben 19 ezer négyzetméteren körülbelül 800 mérnök fejleszti a legmodernebb rendszereket és komponenseket a gépjárművek számára: többek között elektronikus vezérlőegységeket, biztonsági rendszereket, vezetőtámogató rendszereket, illetve szenzorokat. Szintén itt van az egyik legnagyobb, 4000 négyzetméter alapterületű tesztközpont is. A Budapesti Fejlesztési Központ jelentős szerepet szeretne vállalni a vezetéstámogatás továbbfejlesztésében, mivel a teljesen automatizált vezetés a jövő közúti közlekedésének egyik legfontosabb területe. Oliver Schatz szerint ehhez szükségük van tesztelési lehetőségekre az utcai közlekedésben, megfelelő infrastruktúrára és egy megfelelő törvényi háttérre, valamint az egyetemektől magasan képzett mérnökökre, különösen az informatika és a mesterséges intelligencia területről.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Magyarországra nemcsak gyártási, hanem kiemelten fontos K+F központként tekintenek, és az utóbbi 4 évben csaknem 700 jól képzett mérnököt vettek fel a Budapesti Fejlesztési Központba, idén pedig további 700 új, diplomás szakembernek biztosítanak munkahelyet. A Bosch 2014-ben 26 százalékkal, 24 milliárd forintra növelte K+F ráfordításait hazánkban.

 

Forrás: MTI