Az emulziók rejtélyes világa

Az emulziók rejtélyes világa

 

Egy forgácsoláshoz használt hűtő-kenőanyagnak számos olyan tulajdonsága van, ami befolyásolja, hogy milyen jellegű megmunkáláshoz, milyen alapanyaghoz használható. Manapság a szintetikus anyagok elterjedésével már a megmunkálógép állapota és tisztasága is befolyásolja az alkalmazandó emulzió típusát.

 

Miből lesz az emulzió

Forgácsoló emulzió készítés esetén a koncentrátum mellett fontos összetevő a felhasznált víz, mivel ez adja a keverék 90-95%-át. A víz keménysége nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű emulziót fogunk kapni. Ha túl alacsony, akkor habzási problémák lehetnek, ha túl magas, akkor alkalmatlan lesz emulzió képzésre, vagy kirakódás fog megjelenni. Természetesen ezenkívül még jó pár jellemző hatással van kisebb-nagyobb mértékben, hogy a koncentrátumból készíthető-e emulzió, és ha igen, akkor milyen lesz a stabilitása, élettartama. A gyártók különböző adalékokkal igyekeznek javítani az emulzió stabilitását, élettartamát, és természetesen a teljesítményét.

Folyamatos monitorozás

A kész emulzió folyamatos monitorozására 2 paramétert kell rendszeresen ellenőrizni: a koncentrációt és pH értéket. Ezek ismeretében lehet megközelítő képet kapni az emulzió állapotáról.

Ha a koncentrációt nézzük, alacsony érték esetén várható

 • a szerszámélettartam csökkenés,
 • korrózió megjelenése a forgácsolt acél alkatrészen és a megmunkálógép felületkezelés nélküli elemein.
 • Alacsony koncentráció esetén az emulzió pH értéke is lecsökkenhet a gyártó által elvárt szintről, ami a folyadék instabilitását, és a kellemetlen szagok megjelenését is okozhatja.
Ha túl magasan tartjuk a koncentrációt
 • az emulziós költségek növekedésével jár,
 • és kirakódások jelennek meg a gépen és a forgácsolt alkatrészen.
 • Magas koncentráció esetén még az emulzió felhabzásával is számolnunk kell, ami nagyban megnehezíti a folyadék kezelését, de fő probléma ilyen esetekben, hogy a szerszámélettartam is romlani fog, mivel a forgácsoló élek nem kapnak elegendő kenést és hűtést.

A pH értéket vizsgálva, alacsony érték esetén, amikor is egy savas közeg jön létre, a fent említett problémák mellett számolnunk kell a

 • kellemetlen baktériumok elszaporodásával, és ebből adódóan
 • a kellemetlen szagokkal.

Ha a pH érték túl magas, amit akár egy magnézium tartalmú alapanyag forgácsolása is okozhat

  • az alumínium alkatrészek foltosodási,
  • emulzió habzási, 
  • bőrirritációs gondokkal kell megküzdenünk,
  • A magas pH érték esetén kialakuló lúgos közegnek nagyon erős öblítő hatása lesz, ami a megmunkálógép kenőanyagait mossa le.

 

 

Minőségi tényezők

A fenti mérhető és kezelhető jellemzők mellett jó pár olyan is van, amit a kenőanyaggyártók különböző adalékokkal tartanak „kordában”. Ide tartozik a rézkorrózió, ami az emulzió elszíneződése mellet a munkadarab foltosodását okozza. Itt említhető meg az ólomtartalmú alapanyagok forgácsolásakor előforduló ólomkiválás. Az ólomkiválás szappanosodáshoz vezet, ami a forgácsológép kis keresztmetszetű hűtőrendszer csővezetékeiben teljes elzáródást okozhatnak.

A fenti jellemzők csak néhány kiragadott példa a sok közül, amik befolyásolják egy emulzió koncentrátum minőségét. A gyártók folyamatosan fejlesztik a termékeiket különböző adalékok hozzáadásával vagy cseréjével, hogy a felhasználóknak a tökéletes terméket tudják biztosítani. A fejlesztések másik oka, hogy az Európai Unióban hatályos REACH szabályozás évről-évre változik, és ezért a gyártóknak változtatni kell az emulzió koncentrátum receptúráján.

 

 

Fejlesztések eredménye

A svájci Blaser Swisslube legújabb anyagának kifejlesztésekor az volt a legfontosabb szempont, hogy lehető leguniverzálisabban felhasználható anyagot készítsen, aminél a cikk elején említett problémák kialakulásának minimális legyen az esélye.

 

Főbb szempontok:
 • Széleskörű alapanyag kompatibilitás:

Az új emulzió alkalmazható öntöttvas, acél, edzett acél, rozsdamentesacél, réz és ötvözetei, titán forgácsolása során.

 • Változatos forgácsolási felhasználás:

Remek teljesítmény fúrás, marás, esztergálás, köszörülés esetén. A rendelkezésre álló tapasztalatok azt mutatják, hogy bonyolultabb megmunkálások esetén, menetformázás, dörzsárazás esetén is megállja a helyét.

 • Egyedülálló stabilitás

Szélsőséges körülmények között, például öntöttvas megmunkálása esetén is az emulzió élettartama minimum 12 hónap.

Az új B-Cool MC 610 esetén a fenti okok miatt a felhasználói kör nem határozható meg egy specifikus ipari szegmensként, inkább jellemezhető változatos ügyfélkörként, akiknek fontos a magas flexibilitás.

Ebből adódóan a felhasználóknak a legáltalánosabb elvárásai egy emulzióval szemben a következők:

 • Időtálló termék alacsony karbantartási követelményekkel

A 18 hónapos tesztidőszak alatt 34 ügyfél 65 különböző gépén tesztelte a Blaser Swisslube a B-Cool MC610 hűtő-kenőanyagot. A tesztek során nagyon sokoldalú és erős terméknek bizonyult a kimagaslóan stabil és alacsony habzási jellemzőivel – a teljesítmény befolyásolása nélkül – összehasonlítva más termékekkel.

 

 

Eredményesség

A felhasználónak nincs más dolga, minthogy minden igényét számba vegye és ehhez a legmegfelelőbb hűtő-kenőanyag koncentrátumot válassza, melyből elkészülhet azaz emulzió ami biztosítja a megfelelő produktivitást és költséghatékonyságot gyártási folyamat során.

Az emulzió kiválasztása utáni következő lépcsőfok annak megfelelő kezelése, karbantartása, annak érdekében, hogy elérjük a maximális élettartamot, és a  gyártási hatékonyság is a legjobb legyen, melyeknek szintén rengeteg aspektusa van. Tovább fűzve a gondolatmenetet, fontos a szakértő fluid managament szolgáltatást nyújtó partner megválasztása is.

 

 • Megbízható megmunkálási eredmény változatos anyagskálán és megmunkálási műveleteknél.
 • Alacsony habzás, lágyvizes alkalmazás esetén is
 • Nincs emulzió elszíneződés
 • Ólomkiválással szembeni magas ellenállóképesség
 • Nincs folt az alumíniumon, mint ahogy a sárgarézen és rézötvözeteken sem
 • Jó öblítési tulajdonságok, tiszta gép
 • Semleges szag
 • Jó bőrkompatibilitás

 

 

http://www.helvet.hu/