A speciális tömeges utómunka jelentős versenyelőnyt eredményez

 

3D nyomtatott műanyag és fém alkatrészek
automatizált felületi simítása és homogenizálása

 

Amikor a Klaus Stöcker fémfeldolgozó üzem elkezdett beépítésre kész 3D nyomtatott műanyag és fém alkatrészeket kínálni ügyfeleinek, kezdetben kézi utófeldolgozási módszereket alkalmazott. A gyorsan növekvő kereslet és a folyamatstabilitásra és az utófeldolgozási művelet következetességére vonatkozó szigorúbb követelmények miatt a vállalat új megközelítést választott: Megvásárolta az AM Solutions – 3D utófeldolgozási technológia automatizált S1 rendszerét a portelenítéshez és M1 rendszerét a hatékony felületsimításhoz és homogenizáláshoz. A kiváló eredmények alapján a közelmúltban egy második M1 rendszert is üzembe helyeztek a bérmunkában, amely a kémiai simítás költséghatékony alternatíváját jelenti.

 


Arnd Meller

„Számos alkatrész esetében a vibrációs felületkezelés valódi alternatívája a kémiai simításnak. A megmunkálás ehhez képest sokkal költséghatékonyabb, ami jelentős versenyelőnyöket biztosít számunkra” – mondja Arnd Meller, a Klaus Stöcker Additív gyártásért felelős vezetője.

 

Az 1990-ben alapított Klaus Stöcker fémfeldolgozó mintegy 40 alkalmazottal széles körű szolgáltatásokat kínál a megmunkálás területén. Ez magában foglalja az esztergálást, marást, süllyesztést és huzalos süllyesztést, a homlok- és körkörös köszörülést, a szerelést és a mérést a legkorszerűbb gépekkel. A vállalat saját szerszámokat, rögzítőket, mérőeszközöket és speciális gépeket is gyárt. Ügyfeleit az autóipar, a gyógyszeripar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén szolgálja ki. A Stöcker 2016-ban kezdett 3D nyomtatott műanyag és fém alkatrészeket kínálni, és azóta 16 nyomtatót telepített. A vállalat különböző típusú műanyagból, többek között PA 6 és PA 12, de üveg-, szén- és kevlárszállal erősített anyagokból is gyárt alkatrészeket FDM/FFF és SLS nyomtatási módszerrel. A sztereolitográfiás rendszert (SLA/PJM) elsősorban különböző műszaki jellemzőkkel rendelkező és különböző színű optikai alkatrészek nyomtatására használják. A szelektív lézerolvasztást (SLM) és az atomdiffúziós additív gyártást (ADAM) fémalkatrészek készítésére használják alumíniumötvözetekből, különböző típusú rozsdamentes acélokból és különböző szerszámacélokból.

 


A Klaus Stöcker fémfeldolgozó vállalat a 3D nyomtatott alkatrészek utófeldolgozásához az AM Solutions S1 és M1 Basic – 3D utófeldolgozási technológiáját használja. A gépek megvásárlásakor fontos döntési szempontok voltak a megmunkálás minősége, de a berendezések biztonsága, a teljes üzemeltetési költség (TCO), az egyszerű kezelhetőség, valamint az AM Solutions szaktanácsadása és átfogó tapasztalata a felületkezelés terén.

 

Automatizált utófeldolgozás – a gyártási folyamat fontos része

A Stöcker gyorsan felismerte, hogy mint job shop csak akkor lehet sikeres, ha a teljes folyamatláncban kínál szolgáltatásokat, nem csak a nyomdai műveletben. A Stöcker additív gyártásért felelős vezetője, Arnd Meller kifejtette: „Ez egyrészt magában foglalja az ügyfeleinkkel folytatott átfogó konzultációt annak megállapítására, hogy egy alkatrész elkészíthető-e additív gyártással, és ha igen, milyen tervmódosításokra van szükség, illetve melyik nyomtatási technológia és anyag a legmegfelelőbb. Másrészt az utófeldolgozás fontos művelet, amely lehetővé teszi, hogy beépítésre kész alkatrészeket szállítsunk ügyfeleinknek.” Kezdetben az utófeldolgozási művelet kézzel történt a belsőleg rendelkezésre álló eszközökkel. Például a lézerrel szinterezett műanyag alkatrészeket kézi fúvókaszekrényben tisztították. A gyorsan növekvő kereslet és az utófeldolgozási művelet folyamatstabilitására és következetességére vonatkozó szigorúbb követelmények azonban már nem voltak kezelhetők a hagyományos módszerekkel. Ezért a vállalat automatizált megoldások után kezdett kutatni. Fontos szempont volt a termékminőség, az üzembiztonság, a teljes üzemeltetési költség (TCO) és a könnyű kezelhetőség. Arnd Meller folytatja: „Végül a kiváló szaktanácsadás és a felületkezeléssel kapcsolatos átfogó tapasztalat volt az, ami miatt úgy döntöttünk, hogy az AM Solutions – 3D utófeldolgozási technológia cégtől vásároljuk meg az utófeldolgozó berendezéseket. Ezen kívül igazán lenyűgözött az AM Solutions/Rösler gyártási mélysége az alsmerzbachi telephelyükön”. Kezdetben csak az alkatrészek S1 rendszerrel történő tisztítása volt a megbeszélések témája. A 3D nyomtatott alkatrészek felületének finomítására a vállalat különböző megoldásokat, például kémiai simítást követett.

 


A Klaus Stöcker fémfeldolgozó vállalat a közelmúltban egy második M1 Basic gépet helyezett üzembe, mivel a tömeges utómunka rendkívül költséghatékony alternatívát jelent a 3D nyomtatott alkatrészek kémiai felületi simításával szemben.

 

Tömeges felületkezelés – a kémiai simítás költséghatékony alternatívája

Az AM Solutions – 3D utófeldolgozási technológia ügyfélélmény-központjában tett látogatása során azonban Arnd Meller igazán meglepődött, amikor megtudta, hogy az M1 Basic viszonylag rövid ciklusidőn belül kiváló eredményeket produkál. A műanyag alkatrészek felületi simítását és homogenizálását, beleértve az alacsonyabb felületi érdességi értékeket is, sok ügyfél igényli. Az M1 Basic segítségével az AM Solutions olyan rendszert tud kínálni, amely ezeket az igényeket gyorsan, abszolút megismételhető eredményekkel és nagyfokú folyamatstabilitással teljesíti. Arnd Meller összegez: „Sok alkatrész esetében a tömeges felületmegmunkálási technológia kiváló alternatívát jelent a kémiai simítással szemben. A simítási eljárás lényegesen költséghatékonyabb, ami jelentős versenyelőnyt biztosít számunkra. Kétségtelenül fontos szerepet játszik az AM Solutions szakértői tudása is, amely a Rösler átfogó szakértelmén alapul a tömeges simítási technológiák, valamint a megfelelő hordozók kifejlesztése és gyártása terén”.”

 


A Klaus Stöcker Metallbearbeitung a 3D-nyomtatott műanyag és fém alkatrészek utófeldolgozásában mostantól a Rösler automatizált megoldásaira támaszkodik. Ezek következetesen jó felületi eredményeket kínálnak a szolgáltatónak – folyamatbiztos, felhasználóbarát és költséghatékony módon.

 

Az M1 Basic egy kompakt plug-and-play befejező rendszer integrált folyamatvezérléssel, amely lehetővé teszi a 3D nyomtatott műanyag és fém alkatrészek felületi csiszolását, simítását és polírozását. Az integrált technológiai víztisztító és -visszaforgató rendszerrel és 230 voltos csatlakozással felszerelt M1 Basic gyakorlatilag bármilyen gyártási környezetbe könnyen integrálható önálló egységként. Lehetővé teszi akár 550 x 150 x 130 mm (L X Sz X H) méretű és különböző formájú teljes munkadarab-tételek vagy egyedi alkatrészek megmunkálását. Ez az innovatív rendszer mindenféle befejezési feladathoz könnyen hozzáigazítható. A berendezés vezérlésében munkadarab-specifikus programok tárolhatók. A standard megmunkálótál két különálló kamrára osztható. Ez lehetővé teszi a különböző munkadarabok egyidejű megmunkálását különböző megmunkálási eljárásokkal.

 

Az M1 Basic használata a Stöcker AM részlegében olyan sikeresnek bizonyult, hogy a vállalat egy második gépet is vásárolt a fémek felületi megmunkálására.

 

www.rosler.com