Dinamikus beruházások és mindenre kiterjedő digitalizáció

 

 

 

Dinamikus beruházásokkal és mindenre kiterjedő digitalizációval a DMG MORI kiterjesztette és megújította a lengyelországi FAMOT gyárat Pleszew-ben. Így az üzem a cégcsoport egyik legnagyobb és legmodernebb gyárává vált.

A digitális gyár klasszikus példája

  • Ünnepélyes megnyitó 2018 októberében
  • A beruházás összértéke 60 millió euró
  • Teljes alapterület: 50,000 m²
  • Az első minden szinten digitalizált gyár
  • A testvérvállalatok digitális megoldásainak integrálásával:

o   ISTOS PLANNING SOLUTIONS

o   DMG MORI Software Solutions

o   WERKBLiQ

A FAMOT Pleszew Sp. z o. o. 1877-es alapítása óta, jelenleg 700 alkalmazottal az egyik legrégebbi DMG MORI gyár. A 60 millió euró összértékű beruházással a DMG MORI továbbfejlesztette a gyárat és a cégcsoporton belüli egyik legnagyobb üzemévé tette – a maga 50.000 m2-vel. Ebből 21.000 m2 a gyártás és az összeszerelés területe. A gyárat az utóbbi időben folyamatosan fejlesztették és digitalizálták, megnövelve a kapacitását és megalapozták a további fejlesztéseket. Ez az első olyan DMG MORI gyár, amely minden szinten digitálisan működik. Az ISTOS moduláris rendszerei, a DMG MORI Software Solution megoldásai, valamint a WERKBLiQ jövőorientált projektje együtt példaértékű digitális gyártást tesznek lehetővé. A FAMOT gyár megújulását 2018 október 8. és 12. között mutatták be a nagyközönségnek.

 A FAMOT az első minden szinten digitalizált DGM MORI gyár

 

A jövő termelése az integrált digitalizációval

„A DMG MORI támogatja ügyfeleit az Ipar 4.0 és az IIoT útján. Ha pedig élenjáró célorientált és teljes körű szolgáltatásokat nyújtunk, mi is kihasználjuk a digitalizációban rejlő lehetőségeket,“ magyarázza Dr. Michael Budt, CSO FAMOT/GRAZIANO/Ulyanovsk MT, alátámasztva a FAMOT gyárban történt fejlesztéseket. „Első kézből szereztünk tapasztalatokat a digitalizáció implementálási lehetőségeiről, mivel integrált megoldást terveztünk a saját gyártásunk számára.“ Így a megújult FAMOT gyár egy valódi mérföldkő a DMG MORI cégcsoport életében, csakúgy, mint az ügyfelek számára.

Dinamikus beruházásokkal és mindenre kiterjedő digitalizációval a DMG MORI kiterjesztette és megújította a FAMOT gyárat.

 

A DMG MORI IT infrastruktúrájának összekötése a rendeléskezeléssel, az ellátási lánccal és az ügyfélkapcsolatokkal döntő fontosságú lépés volt. Minden értékteremtő szinten, – beleértve a belső folyamatokat, rendszereket és mind a felügyelt, mind a manuális folyamatlépéseket – gondosan kiépített hálózat dolgozik. Ez kezeli a beérkező rendeléseket a sales oldalon és egészen a gyártási karbantartásmenedzsmentig elér. Közben irányítja a termeléstervezést és a belső MDE/BDE szoftvereket is a fontosabb paraméterek ellenőrzésében. Dr. Michael Budt a célokról elmondta: „Ezzel hatékony, gyors és biztonságos gyártást tarthatunk fenn, folyamatos termelékenység- és minőségnövekedéssel, valamint az átláthatóság és a reszponzivitás fokozásával. A specifikált rendszer az elkülönült megoldásokat és az új szoftvereket egy közös, agilis hálózatba integrálja.” A vállalatcsoporton belüli digitális testvérvállalatok – pl. az ISTOS a moduláris megoldásaival, mint a PLANNING SOLUTIONS – is támogatták a FAMOT gyár átalakulását.

A digitális FAMOT gyár egyik kulcseleme a „Manufacturing Service Bus” (Gyártási szolgáltatási buszrendszer). „Ez a nyílt buszrendszer lehetővé teszi az egyes gyáron belüli speciális alkalmazások integrálását. Ezek között megtalálható az ERP, a HR rendszer, valamint a szerszámmenedzsment is,” összegzi Dr. Michael Budt. A termelésorientált ISTOS alkalmazás, a termeléstervezéshez, az MDE/BDE rendszer, a központi állapotmegjelenítő és az egyéb adatmenedzsment rendszerek, valamint a munkaerőnyilvántartás is a fenti rendszerbe kapcsolódik. Az egyéb alkalmazások szintén a „Manufacturing Service Bus” rendszeren keresztül kommunikálnak, így a webalapú szolgáltatásplatform, a WERKBLiQ is, amelyet a DMG MORI leányvállalata fejleszt. Már önmagában a 2.000-es gyártási darabszám indokolja a buszrendszer alkalmazását. Ez, a kétirányú kommunikációra alkalmas hálózat teremt kapcsolatot a különféle alkalmazások között.

 

Strukturális-, technológiai és emberi erőforrás beruházások

A rendelések és a termelési volumen növekedését tekintve – a CLX és CMX sorozat, valamint a gépvázak számában – a FAMOT gyár modernizációja szükséges volt. Dr. Michael Budt hozzáteszi továbbá, hogy „Most már tovább növelhetjük a kapacitásunkat és biztosítottuk a folyamatos fejlesztések alapját is.” 2020-ra a FAMOT üzemében több, mint 2.000 szerszámgép készülhet a CMX/CLX sorozatból és további 2.000 gépváz, valamint számos egyéb alkatrész és részegység a csoporton belüli többi gyár számára.

A beruházások ugyanúgy érintették az épületet, mint a technológiát. Az üzemi terület nagysága eléri a 21.000 m2-t, ennek harmadán zajlik a gépek összeszerelése. Emellett egy új, nagyméretű bevonatoló is épült, illetve egy logisztikai csarnok. A 140.000 munkadarab mindennapi disztribúcióját a KARDEX rendszer látja el a gyárban. Az új, 5. generációs CTX gépek alkatrészei számára létrehoztak egy indukciós edző helyiséget is. A gépeket Bielefeld-ben gyártják, de a vállalaton belüli vertikális integrációt jól mutatja a termelésbe bevont gyár fejlesztése. „A FAMOT szívében, a mechanikai termelés áll, a gyár üzemterülete a legnagyobb a cégcsoporton belül. 50, többnyire DMG MORI szerszámgéppel dolgozunk, ezek ma már folyamatosan kapcsolatban állnak.”

2020-ra a FAMOT kapacitása megduplázódik, így akár 2.000 eszterga- és maróközpont készülhet a CLX, CMX V és CMX U sorozatokból – emellett 2.000 gépváz a cégcsoport számára.

 

A fenntartható növekedés új alkalmazottakat is kívánt, egyrészt a termelésben, másrészt a szerviz területén. A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként 15 műszaki oktatási intézménnyel áll kapcsolatban a gyár, ezzel igyekeznek támogatni a leendő munkavállalókat. A fejlesztések hatással vannak továbbá az értékesítésre és a lengyelországi szervizszolgáltatásra is. A szerviztechnikusok száma 50-re duplázódott az elmúlt 5 évben. Elsősorban a szerviz területén volt szükség nagymértékű létszámnövelésre. Ezeket az embereket a DMG MORI képezte a feladatokra. Dr. Michael Budt hangsúlyozta: „Amikor szervizminőségről beszélünk és értékesítés utáni szolgáltatásokról, nem kötünk kompromisszumot. Továbbá folyamatosan áldozunk az alkalmazásaink fejlesztésére, mind a FAMOT-nál, mind a DMG MORI Polska-nál. A munkatársaink elkötelezettsége pedig elengedhetetlen az ügyfeleink bizalmának fenntartásához.”

 

DMG MORI